خبرگزاری شبستان- زنجان؛ بوی محرم را می توان از حالا در کوچه و محله های شهر شور و شعور حسینی استشمام کرد، پارچه های سیاه و مزین به نام اباعبدالله الحسین(علیه السلام) و حضرت ابوالفضل(علیه السلام) بر سردرب مساجد، تکایا و حسینیه ها به احتزاز درآمده است.
اینجا زنجان دیار عاشقان و دلدادگان امام حسین(علیه السلام) است، این شهر به جهت شکوه عظمت دسته عزاداری حسینیه اعظم در روز هشتم محرم و زینبیه اعظم در روز یازدهم محرم به پایتخت شور و شعور حسینی معروف است.
جهان اسلام در روز هشتم و یازدهم محرم خیل حضور گسترده عزاداران و دلدادگان امام حسین(علیه السلام) و یاران مظلومش را در زنجان نظاره گر می شوند؛ در این روز کمتر کسی را می توان در خانه هایشان یافت، همه مردم در این روز در خیابان ها برای مظلومیت امام حسین(علیه السلام) عزا گرفته و اشک ماتم می ریزند.
دسته عزاداری حسینیه اعظم زنجان در فهرست آثار معنوی به عنوان دهمین اثر معنوی ثبت شده است و این حضور در شبکه های ملی و بین المللی به تصویر کشیده می شود.
هرسال در دهه اول محرم شاهد حضور گردشگران خارجی و داخلی برای شرکت در این دسته عظیم هستیم و بسیاری از این گردشگران که حاجت روا شده اند، با سالار شهیدان پیمان می بندند تا هرسال در این مراسم شرکت کنند.
مراسم عزاداری و سخنرانی همه ساله در دهه اول محرم در حسینیه اعظم زنجان شب ها پس از نماز مغرب و عشا برگزار می شود، 18 واحد در حسینیه اعظم زنجان فعالیت می کند که بیش از 3 هزار و 500 خادم افتخاری در این واحد ها خدمت می کنند.
به منظور هماهنگی برنامه های این دهه، ستاد دهه محرم از 2 ماه گذشته در حسینیه اعظم زنجان تشکیل شده است که جلسات کارشناسی با حضور متولیان این واحدها در زمینه ساماندهی خادمین افتخاری، آماده سازی چایخانه، بسته بندی، محل فروش احشام و ... در این جلسات مورد بررسی قرار می گیرد.
یکی از مواردی که به دغدغه متولیان حسینیه اعظم تبدیل شده است، مساله اسکان میهمانان داخلی و خارجی است، به جهت آماده نبودن زیرساخت های لازم برای اسکان مسافران در این روز لازم است تا دستگاه های مربوطه همکاری لازم در این زمینه را انجام دهند و در صورت امکان، مهمانسراها و مراکزی را در اختیار دارند جهت اسکان در اختیار حسینیه اعظم زنجان قرار دهند.
طرح دیگری که در سنوات اخیر به همت حسینیه اعظم زنجان اجرا می شود طرح ادای نذر نیابتی در حسینیه اعظم زنجان است، در این طرح نذورات دقیقا بر اساس نیات عزاداران و زائران در محل مورد نظر هزینه خواهد شد.
در این طرح وسایل و لوازم مورد نیاز مسجد حسینیه اعظم براساس نیت صاحب نذر خریداری و دقیقا در محل مورد نظر استفاده خواهد شد.
زائران و عزاداران در قالب طرح نذر نیابتی می توانند با مراجعه به دفتر نذورات حسینیه اعظم زنجان و یا با شماره ۳۳۳۲۳۰۳۰- ۰۲۴ تماس بگیرند.
همچنین شماره کارت ۶۱۰۴۳۳۷۸۰۹۷۵۶۰۳۲ و شماره حساب بانک ملت ۵۸۹۲۹۲۵۸۳۴ برای واریز نذورات زائران و عزاداران اختصاص داده شده است.
در آستانه ورود به ماه محرم مراسم غبارروبی حسینیه اعظم زنجان به همت جوانان و عاشقان حضرت اباعبدالله الحسینی(علیه السلام) برگزار شد؛ همچنین مراسم اعلان عزای عمومی فردا بعد از نماز مغرب و عشا با حضور حاج علیرضا بیگدلی و حاج جلیل محمدی از مادحین اهل بیت عصمت و طهارت در حسینیه اعظم زنجان برگزار می شود.
نیم نگاهی به شبستان های حسینیه اعظم زنجان
حسینیه اعظم زنجان شامل یک مسجد و چهار شبستان است که هریک با توجه به مساحت و موقیعت آن مورد استفادههای مختلف قرار می گیرد.
مسجد حسینیه اعظم زنجان قدیمی ترین بنای حسینیه است که قدمت آن به بیش از 400 سال میرسد و هم اکنون به عنوان صحن اصلی مسجد و محل برگزاری برنامههای روزانه در این مکان مقدس است.
شبستان قمر بنی هاشم(علیه السلام) در فضای قدیمی مسجد قرار دارد و در سالهای گذشته محل عزاداری در دهه محرم، اعیاد شعبانیه و امروزه به عنوان محل اقامه نماز خواهران مورد استفاده است؛ در زمانهای قدیم این مکان به صورت حیاط بوده و در چند دهه اخیر به صورت سرپوشیده با معماری اسلامی مرمت شده است.
شبستان حضرت زینب(سلام اله علیها) به متراژ 800 مترمربع در ضلع غربی حسینیه اعظم زنجان قرار دارد و در طول سال میزبان برنامههای فرهنگی، اجتماعی و نمایشگاههای حسینه است.
شبستان حضرت زهرا(سلام اله علیها) با مساحت یک هزار مترمربع در طبقه تحتانی صحن اصلی حسینیه اعظم قرار دارد و در برنامهها محل استقرار عزاداران و میهمانان خواهر حسینه اعظم است.
معرفی واحدهای مستقر در حسینیه اعظم زنجان
صندوق قرض الحسنه سید الشهدا(علیه السلام): این صندوق در سال 1380 تاسیس و آغاز به کار کرده است که تا به امروز توانسته ضمن احیاء این سنت حسنه خدمات ارزندهای را به مردم حسینی زنجان ارائه کند.
در حال حاضر مردم نزد این صندوق حساب دارند و صندوق توانسته است با جذب منابع مردمی در 15 سال اخیر بیش از 300 میلیارد ریال وام قرض الحسنه به بیش از 18 هزار متقاضی پرداخت کنند.
دارالشفاء حسینیه اعظم زنجان
دارالشفای سید الشهدا در زمینی به مساحت 250 مترمربع و زیربنای 750 مترمرع احداث و مورد بهرهبرداری قرار گرفت و اینک با ارائه خدماتی همچون پزشکی عمومی، متخصص، فوق تخصص، دندانپزشکی، مامایی و خدمات پاراکلینیکی در طول سال پایین تر از تعرفه وزارت بهداشت و در دهه محرم به صورت رایگان در خدمت عموم همشهریان گرامی است، پزشکان، پرستاران و سایر خادمین دارالشفاء با شوقی عجیب و وصف ناپذیر در ایام محرم تمام عشق خود به سرور و سالار شهیدان را به نمایش می گذارند.
دارالشفا در سال 88 به صورت رسمی و در محل درمانگاه آغاز به کار کرده است و در 15 روز محرم شاهد حضور متخصصان و فوق تخصصانی است که خدمات پزشکی رایگان به مردم ارائه می دهند.
کتابخانه سید الشهدای حسینیه اعظم زنجان
کتابخانه سید الشهدای حسینیه اعظم زنجان با مساحتی بالغ بر یک هزار مترمربع و با حضور اعضای فعال خدمات فرهنگی و علمی به مردم ارائه میدهد؛ این کتابخانه با 21 هزار جلد کتاب با موضوع کلیات، فلسفه، روانشناسی، دین، علوم اجتماعی، زبان، علوم خالص، علوم کاربردی، هنری، ادبیات، تاریخ و جغرافیا فراهم کرده و در اختیار اعضا و عموم قرار داده است.
کتابخانه تخصصی امام حسین(علیه السلام) شناسی:
در راستای برنامه راهبردی حسینه اعظم زنجان، کتابخانه تخصصی امام حسین(علیه السلام) شناسی راهاندازی شد که اولویت اصلی آن جمعآوری منابع مختلف اعم از نسخ خطی و چاپی، اسناد و مقالات، پایان نامهها در باب امام حسین شناسی است.
این کتابخانه به یکی از معتبرترین مراکز علمی و دینی در خصوص امام حسین(علیه السلام) شناسی در خاورمیانه و حتی جهان اسلام تبدیل و همه روزه مورد استقبال پژوهشگران قرار میگیرد؛ تاکنون نزدیک به 600 عنوان کتاب به زبانهای مختلف و صدها مقاله و پایاننامه در این راستا تهیه و جمع آوری شده است.
سالن اجتماعات
این سالن به مساحت 300 مترمربع با ظرفیت 270 نفر در طبقه فوقانی فاز سوم قرار دارد و با سیستمهای به روز و مدرن صدا و تصویر تجهیز گردیده است و به منظور برگزاری برنامههای مختلف فرهنگی، مذهبی، علمی و آموزشی طراحی شده است.
امور بانوان
واحد خواهران حسینیه اعظم زنجان در راستای تسهیل در رسیدن به اهداف برنامه در آینده مجموعه و تعامل و ارائه مشاوره به هیات امنا در رابطه با برنامههای خواهران برگزاری جلسات و اتاق فکر در خصوص برنامههای خواهران، هدایت، تعامل و همکاری با سایر قسمتهای مرتبط با خواهران حسینیه اعظم، هدایت و نظارت زیرمجموعه در راستای تدوین و اجرای برنامهها و امور محوله با سیاستهای هیات امنای حسینیه اعظم تشکیل شده و شامل بخشهای طرح و برنامه، مالی و پشتیبانی، علمی و فرهنگی، روابط عمومی، مهد کودک و خادمین است.
معاونت فرهنگی:
معاونت فرهنگی حسینیه اعظم زنجان در طول سال با همکاری واحدهای زیر مجموعه خود( سمعی و بصری، فن آوری اطلاعات، مراسم، هنرهای تجسمی و عکس) خدماتی را به سوگواران آن حضرت ارائه میکنند.
هدف از تمامی این فعالیتها در حسینیه اعظم زنجان زنده نگه داشتن اهداف قیام حسین بن علی(علیه السلام) و آرمانهای والای بنیانگذار کبیر انقلاب و پیروی از منویات مقام معظم رهبری است.
این معاونت با برنامهریزیهای لازم برای زائران در طول سال برنامههای ویژهای را برنامهریزی و اجرا میکند.
نرگس سعادتی-زنجان
نظر شما