کارشناس ارشد ادیان و کلام در گفتگو با خبرنگار شبستان در ادامه مباحث "مدرنیته" با اشاره به اینکه رواج تفکر غربی منجر به نگرانی بسیاری از اندیشمندان مسلمان شد تا آنجا که عالمان آگاهی همچون شیخ فضل الله نوری و متفکرانی مانند امام(ره)علامه طباطبائی و... در برابر آن ایستادند، افزود: عده ای از علما هم به نگارش آثاری در این باره روی آوردند که "علل گرایش به مادیگری"از شهید مطهری از جمله آنهاست.
حجت الاسلام داوود فاضل با اشاره به نگارش آثاری در این زمینه توسط متفکران غربی به دنبال احساس خطر آنان از این موضوع، خاطرنشان کرد: با اینکه این آثار در متن فرهنگ غربی نوشته شده است اما رنگ و بویی منتقد از تمدن غرب دارد که "آخرالزمان یا عصر سیطره کمیت" از "رنه گنون" نمونه آن است.
وی با انتقاد از مظاهر زیاد تمدن غرب در کشور و ذکر اینکه شاکله تاریخ ما تاریخ انبیا نیست، به رسوخ این تمدن در نظام بانکداری، آموزشی، طب و .. در کشورمان اشاره کرد.
کارشناس فلسفه در توضیح بیشتر راجع به اینکه شاکله بانک های کشور دقیقاً شاکله ای است که از زمان مشروطه وارد کشور شد و غربی ها آن را بر اساس معیار رباخواری طرح ریزی کردند، تصریح کرد: نظام بانکداری ما در ظاهر بر عقودی بنا شده که این عقود فاقد هرگونه محتوای اسلامی است.
حجت الاسلام فاضل یادآور شد: "رباخواری" پدیده ای است که قرآن کریم آن را از ابزارهای سیطره شیطان بر جهان می داند.
وی در خصوص رسوخ تمدن غرب به نظام آموزشی کشورمان با یادآوری این مطلب که نظام آموزشی ما پیش از آن، متأثر از تمدن دینی بود که بشدت در برابر نظام آموزشی غرب مقاومت می کرد؛ طب سنتی قوی، طب سینایی، تدریس دروس فنی به صورت بسیار قوی در نظام حوزوی را به عنوان امتیازات نظام آموزشی کشور پیش از ورود تمدن غربی مورد اشاره قرار داد.
این فعال مذهبی گفت: آنان به تدریج با خانه نشین کردن اطبا سنتی و ساختن بیمارستان ها بر مبنای فرهنگ غرب و حتی برانداختن مکتب خانه هایی که مطابق فرهنگ ما بود، مدرنیته را رواج دادند.
وی با ذکر اینکه حتی دموکراسی نیز از مظاهر غرب و سکولار است، اذعان داشت: در تفکر دینی چیزی با این عنوان وجود ندارد زیرا در آن صورت همه داشته های فرهنگ تشیع زیرسئوال می رود چه آنکه امیرمؤمنان(ع)هم با همین دموکراسی کنار زده شد.
کارشناس ارشد ادیان و کلام تصریح کرد: البته در نظام و تفکر دینی، مدل مردم سالاری دینی در برابر دموکراسی پیشنهاد شده است.
وی انقلاب اسلامی ایران را نخستن حرکت اساسی در برابر هجوم تمدن غرب خواند و با اشاره به تأثیر انقلاب های دنیا از جمله انقلاب فرانسه، روسیه و.. که فاقد هرگونه صبغه دینی است، بیان کرد: همه این انقلاب ها بر خلاف انقلاب اسلامی ایران، تحت تأثیر فرهنگ غرب رخ داد.
حجت الاسلام فاضل با بیان اینکه ایده امام(ره) این بود که در همین دنیا و تحت سیطره غرب، حکومت اسلامی تشکیل می دهد، بیان داشت: گرچه تا اسلامی شدن فاصله زیادی در پیش است و ما بر اساس "انقلاب اسلامی، دولت اسلامی و در نهایت حکومت اسلامی" هنوز در آغاز راهیم.
وی خاطرنشان کرد: اما تشکیل مدلی از حکومت اسلامی و متوجه شدن مردم دنیا از مدل زندگی دینی، خود بخود آغازی برای پایان سیطره غرب بر عالم است.
مبلغ حوزه علمیه قم با تأکید مجدد بر اینکه برای مقابله با فرهنگ غرب، اساسی ترین موضوع، شناخت ماهیت و حقیقت این تمدن است، این شناخت را از آنجا که به مقابله صحیح با آن می انجامد، دارای اهمیت خواند.
وی با یادآوری اینکه غربی ها قبل از سیطره بر دنیا با وارونه جلوه دادن تمدن دینی، باعث بدبینی انسان ها نسبت این تمدن شدند، آشنا کردن نسل جوان با زیبایی ها و مزایای تمدن دینی و تبیین این امر که تمدن غربی، تمدن اضطراب و تمدن دینی، تمدن تسکین و اطمینان و آرامش است را مهم خواند.
حجت الاسلام فاضل خاطرنشان کرد: نسل جوان باید به این موضوع که تمدن غربی، رفاهی را که وعده داده بود محقق نکرد در حالیکه تمدن دینی قادر به ایجاد آن است، آگاه شود.
پایان پیام/
نظر شما