حراج جنگل در ویزنه تالش / مسئولان کجا هستند؟

خبرگزاری شبستان: حراج جنگل در منطقه ویزنه تالش باعث تخریب جنگل های دست کاشت در این منطقه شده و خواسته مردم این است مسئولان به روند تخریب جنگل در این منطقه رسیدگی کنند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از تالش، در سال های اخیر رشد سریع جمعیت باعث شده تا مناطق وسیعی از جنگل ها در کره زمین تخریب و به اراضی کشاورزی و زراعی تبدیل شوند.

 

افزایش تقاضا برای پناهگاه، محصولات کشاورزی و تهیه هیزم و الوار عواملی است که دست به دست هم داده اند تا پوشش های جنگلی توسط انسان ها تخریب شوند.

 

بر اثر بهره برداری بی‌رویه سالانه در سراسر جهان میلیون ها هکتار اراضی جنگلی نابود شده و به دلیل تخریب و نابودی جنگل ها نیز بخش عظیمی از منابع آب و مواد عالی خاک از دست می‌روند چرا که جنگل‌ ها به عنوان یکی از مهم‌ترین منابع طبیعی نقش مهمی در تشکیل و تکامل خاک و حفظ مواد آلی خاک دارند.

 

از اثرات دیگر نابودی جنگل ها و تغییر کاربری اراضی می‌توان به افزایش گازهای گلخانه ای و گرم شدن هوای کره زمین اشاره کرد به طوریکه در طول صد سال گذشته میانگین دمای هوای کره زمین معادل ۰/۵ درجه سانتیگراد افزایش یافته است.

 

با حذف پوشش های جنگلی از سطح زمین موادآلی که به طور طبیعی در خاک وجود دارند به راحتی در معرض تجزیه و تلفات قرار می‌گیرند و دی اکسید کربن که محصول اصلی این فرایند است وارد اتمسفر می‌شود و این گاز سهم عمده ای در تشدید اثر گلخانه ای و گرم شدن هوای کره زمین دارد به وطوریکه تغيير كاربری اراضی پس از سوخت های فسيلی مهم ترين عامل انتشار كربن از طريق انسان به جو زمين است.

 

تغییر کاربری اراضی جنگلی و تخریب جنگل تاثیرات سوء دیگری نیز دارد که وقوع سیل یکی از آنهاست، قطع درختان جنگلی سبب ایجاد روان‌آب در سطح زمین و در نتیجه فرسایش خاک می‌شود.

 

وقوع پديده زمين لغزه نيز از ساير تاثيرات زيست محيطی نابودی جنگل هاست، ريشه درختان با پيوند ذرات خاک به يكديگر موجب حفظ آن در محل اصلی خود خواهند شد. قطع درختان به ويژه روی شيب‌های تند می‌تواند خطر زمين لغزه را افزايش دهد.

 

در ده‌های اخیر تخریب جنگل ‌ها روند افزایش را طی کرده است. جنگل‌های شمال کشور نیز از این امر مستثنی نبوده و متحمل تغییرات زیادی شده‌اند به طوریکه  در سطح جنگل‌های این مناطق روند کاهش را شاهد بوده ایم.

 

بیشتر تخریب ها در سطح جنگل های شمال کشور در راستای تبدیل اراضی جنگلی به کشاورزی بوده است و از دیگر دلایل تخریب می‌توان به تبدیل این اراضی به اراضی مسکونی نام برد.

 

حراج جنگل دست کاشت در ویزنه تالش

کوشش سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در طی ۳۰ سال گذشته برای جلوگیری از امحای جنگل ها و از دست رفتن اراضی ملی موجب شد تا موضوع جنگل های دست کاشت مطرح و درختکاری در نقاط آسیب دیده صورت گیرد. هرچند کاشت گونه های غیر بومی برای دوستداران جنگل های هیرکانی اعتراضاتی را به دنبال داشت اما در مجموع به حفظ پهنه های جنگلی کمک کرد.

 

جنگل دست کاشت روستای ویزنه بخش حویق، شمالی ترین روستای شهرستان تالش از جمله این پهنه هاست. این عرصه جنگلی به مساحت ۶۵ هکتار در سه فاز  از سال ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۵ توسط اداره منابع طبیعی و آبخیزداری آستارا در کیلومتر ۱۸ غرب محور مواصلاتی آستارا به تالش در فاصله حدود ۵۰۰ متری از جاده بین المللی کاشته شد و شامل گونه های صنوبر، شالک و نوعی کاج است.

 

 در ۱۰ سال گذشته محدوده اداری جنگلی منطقه به اداره منابع طبیعی شهرستان تالش واگذار شد و سرجنگل بانی چوبر بخش حویق وظیفه حراست این منطقه را برعهده دارد.

 

تخریب جنگل ها یکی از چالش های اساسی در تمام جهان است و افراد سودجو در کشور ما هر از چند گاهی خبرساز می‌شوند به دنبال تماس های مردمی، خبرنگار خبرگزاری شبستان به روستای ویزنه تالش رفت تا از نزدیک واقعیت ها را ببیند و به عنوان پل ارتباطی بین مردم و مسئولان تخریبات و نابودی جنگلی در این منطقه را به گوش مسئولان ذیربط برساند.

 

جنگل های دست کاشت تخریب و تصرف و تبدیل به اراضی کشاورزی شده و در بعضی مناطق نیز اقدام به ساخت ویلا شده است و جاده خاکی شن ریزی شده در محدوده موجود درختان نیز قابل رویت است.

 

افرادی که این اراضی جنگلی را به تصرف خود در آورده اند با ریشه‌ کنی درختان امکان رشد دوباره درختان را از بین می‌برند و پس از مدتی زراعت، آن را به افراد دیگر فروخته و آنان نیز این زمین‌هایی که در گذشته دارای جنگل‌های بکر بود را به ویلایی تبدیل می‌کنند که سالیانه یک ‌بار نیز به ویلایشان نمی‌آیند.

 

اکنون نیز مزارع حاشیه جنگل که روزی قسمتی از جنگل بوده به فروش گذاشته شده و روند نیز در این منطقه اینگونه است ابتدا جنگل آتش زده  می‌شود و گونه های درختی و گیاهی به اشکال مختلف نابود و  زمین ها تصرف و زمین های تصرفاتی ابتدا تبدیل به مزرعه و سپس باغ کیوی می شوند. این باغ های کیوی و مزارع با وضعیت موجود فروش اراضی، تا چند سال دیگر شاهد ساخت و ساز  ویلا خواهد شد.

 

از مساحت ۶۵ هکتاری این جنگل تاکنون بیش از ۸۰ درصد تصاحب شده و زمین هایی که سند دولتی دارند توسط اشخاص حقیقی و حقوقی به صورت عدوانی تحت مالکیت درآمده و تاکنون نیز اقدام موثری در راستای رفع تصرف این اراضی جنگلی که زمانی پر از درختان بود نشده و جا دارد مسئولان به وضع نبودی این اراضی جنگلی که متعلق به همه ملت ایران است رسیدگی کنند.

 

تغییر کاربری اراضی جنگل و تبدیل آن به زمین های کشاورزی و ویلا  برای عموم جامعه ثمره‌ای ندارد در این حالت حیات و زندگی را برای خود و همه موجودات زنده از بین می‌بریم، در این زمینه باید دلسوزانی در منابع طبیعی پیدا شوند و نظارت بر تخریب حاشیه جنگل‌ها را به طور جد در دستور کار خود قرار دهند.

 

شایان ذکر است، خبرنگار خبرگزاری شبستان سه هفته پیش طی تماس تلفنی با مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان این مسئله را جویا شد که طبق صحبت های مدیر کل قرار بود تیمی جهت بررسی این موضوع به منطقه ویزنه تالش اعزام و نتیجه به خبرنگار ما اطلاع داده شود که پس از چندین بار تماس با روابط عمومی این اداره کل تاکنون پاسخی در رابطه با این موضوع دریافت نشده است.

 

 

کد خبر 655351

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha