به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر سنگری، عصر امروز در چهارمین نشست از سلسله گفتوگوهایی در حوزه رویکردهای داستانی دفاع مقدس با بررسی کتاب پرسه در خاک غریبه که با حضور محمدجواد جزینی و احسان عباسلو در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد، گفت: نخستین نشست ما در این حوزه در باب کتاب لم یزرع محمدرضا بایرامی بود. پس از آن کتاب مردگی الهام فلاح نقد و بررسی شد. سومین کتاب نگهبان تاریکی اثر دکتر مجید قیصری بود که مورد نقد قرار گرفت. ما در همه این جلسات یک پرسش آغازین مطرح می کردیم که چه رویکردهایی در پرداختن به دفاع مقدس در حوزه ادبیات داستانی وجود دارد. طرح این پرسش چتری بر روی کتابی که بررسی می شود، باز می کند.
دکتر سنگری ادامه داد: کتابی که امروز در مورد آن گفتگو می کنیم پرسه در خاک غریبه اثر احمد دهقان است. آقای دهقان از نویسندگان وارد و سرشناس حوزه ادبیات داستانی دفاع مقدس است. عمدتا احمد دهقان را با کتاب سفر به گرای 270 درجه می شناسند. کتاب پرسه در خاک غریبه قبل از بچه های کارون چاپ شده است. امروز در خدمت محمدجواد جزینی هستیم که سال های سال در حوزه ادبیات داستانی صاحب اثر و سخن هستند، کلاس های ایشان نام آشنا است، کتاب خرمشهر جزو آخرین کارهای پژوهشی ایشان است.
وی خاطرنشان کرد: در این جلسه احسان عباسلو حضور دارند؛ ایشان مدت ها در سرای اهل قلم مدیریت برنامه های بحث و نقد و بررسی را بر عهده داشتند و در حوزه نقد و ترجمه صاحب اثر هستند. حجت الاسلام مهدی جهان نیز از برکات ما در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و جناب حجت الاسلام ذوعلم نیز بزرگ ما هستند.
این نویسنده و پژوهشگر با اشاره به حدیثی از امام موسی کاظم (ع) عنوان کرد: امام موسی کاظم (ع) فرمودهاند چشمها پیک قلب انسان است یعنی چشم ها گزارشگر درون انسان هستند، می توان با نگاه کردن به چشم ها حالات درونی فرد را درک کرد، در حقیقت چشم ها مانیتور انسان محسوب می شوند که می توان رویکردهای فرد را از روی آن تفسیر کرد. نویسنده ای در اول کتاب خود می گوید کدام یک از این سه مهم هستند؛ نگرنده، نگریسته و نگاه و با خود به این نتیجه می رسد که نگاه مهم است. اثر هر نویسنده ای نگاه او را به ما معرفی می کند و مشخص می کند که زاویه نگاهش چیست و از چه دریچه ای می بیند. در این جلسه سوال مهمی مطرح است و آن این است که چه نگاه ها، رویکردها و رهیافت هایی نسبت به دفاع مقدس در ادبیات داستانی وجود دارد.
نظر شما