چرا بازرسی های آژانس از ایران کاملا طبیعی است؟

خبرگزاری شبستان: بازرسی های آژانس بین المللی انرژی اتمی در حالی از تاسیسات هسته ای ایران انجام می شود که رسانه های غربی تلاش دارند این بازرسی ها را غیر طبیعی و نگاه آژانس به ایران را امنیتی جلوه دهند اما در عمل این گونه نیست.

خبرگزاری شبستان: از زمانی که پرونده هسته ای ایران با برجام از حالت امنیتی خارج شد، آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز طبق سازمانی که برای دیگر اعضای کشورهای عضو پادمان در نظر گرفته به بازرسی از تاسیسات هسته ای ایران می پردازد.

 

برهمین اساس، بازرسی از تاسیسات هسته ای کشورهای عضو «توافق جامع پادمان» حق آژانس بین المللی انرژی اتمی است و هیچگونه مانعی بر سر راه این بازرسی ها وجود ندارد. ایران هم یکی از این کشورها تلقی می شود که براساس آن بعد از برجام آژانس بین المللی انرژی اتمی با ارسال بازرسانی و همچنین به کار گذاشتن دوربین های آفلاین در مبادی ورودی و خروجی مجتمع غنی سازی شهید احمدی روشن از این تاسیسات بازدید کرده و براساس گزارش های دریافتی هر چند ماه یک بار گزارشی مبنی بر اجرای تعهدات برجام از سوی ایران ارایه می دهد.

 

اما رسانه های آمریکایی تلاش دارند این بازرسی ها را به صورت ویژه جلوه دهند و از آن به حالت امنیتی یاد کنند. در نمونه ای اخیرا بلومبرگ به یک گزارش در این خصوص پرداخته است. شرکت بلومبرگ (Bloomberg L.P) یک شبکه بزرگ مالی است که بخشی از فعالیت آن رسانه‌ای بوده و مقر این شبکه آمریکایی در نیویورک است و این شبکه در یک گزارش جزئیات بازدیدهای آژانس بین المللی انرژی اتمی را منتشر کرده.

 

در گزارش بلومبرگ آمده است که یکی از قوی‌ترین ابزارهای آژانس بین‌المللی یا به اصطلاح بازرسی‌های سر زده است که در آن دسترسی کوتاهی به سایت‌های هسته‌ای و دیگر تاسیسات فراهم می‌شود و پیش از توافق هسته‌ای برای آژانس جزو گزینه‌های در دسترس نبود. دست کم در پنج سال گذشته این 25 بار بازرسی سر زده‌ای که در یک سال گذشته در ایران انجام شد، بیش‌تر از بازرسی‌های هر کشور دیگری بوده است.

 

این شبکه خبری در ادامه یک نمودار تطبیقی از میزان بازرسی‌های سر زده از تاسیسات ایران و ژاپن منتشر کرد که منبع آن را آمارهای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دانسته است. این نمودار که شمار بازرسی‌ها در سال‌های 2011 تا 2016 را نشان می‌دهد حاکی از آن است که ایران بازرسی‌های سر زده بیشتری نسبت به ژاپن داشته است. بر اساس معیارهای بازرسی که در توافق هسته‌ای تعیین شده است بیش از 400 بازرس آژانس بین‌المللی برای ایران اختصاص یافته‌اند که مراقب نقض احتمالی توافق از سوی ایران هستند.

 

اما نباید فراموش کرد که این بازرسی ها بسیار معمول بوده و اگر این رسانه ها از منابعی که جزئیات بازرسی از تاسیسات هسته ای ایران را منتشر می کنند خواستار دریافت جزئیات بازرسی از تاسیسات هسته ای دیگر اعضای آژانس باشند هم می توانند باز هم چنین گزارش هایی منتشر کنند. البته هدف سوء و اقدامات خصمانه ی این رسانه ها نسبت به ایران سال هاست که به اثبات رسیده است.

 

پریسا رهنما

کد خبر 654990

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha