حجت الاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه، رئیس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان با بیان اینکه پیام اصلی گفتمان غدیر «وحدت مسلمین و پذیرش ولایت» است، اظهار کرد: حال ممکن است برخی بگویند چه طور ولایت پذیری و وحدت با هم جمع شود؟ در پاسخ باید گفت: کسانی که ولایت را قبول دارند، شیعه می شوند.
وی ادامه داد: به عبارت دیگر، همه مسلمانان معتقد به ولایت هستند و ولایت را هم در دایره محبت و هم در دایره قرابت با اهل بیت(ع) پذیرفته اند ولی در اینکه چه قدر سخنان اهل بیت(ع) را بپذیریم، تفاوت هایی هست؛ مثلا شیعه معتقد است که باید سخنان اهل بیت(ع) بدون نقل از نبی مکرم اسلام(ص) را نیز پذیرفت اما اهل سنت این اعتقاد را ندارند؛ اما به طور کلی اصل ولایت و ولایت مداری، یک اعتقاد مشترک بین همه مسلمانان است.
رئیس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران بیان کرد: اگر وحدت در پرتو ولایت که پیام اصلی غدیر است را ترویج کنیم، بسیاری از این اختلافات و ناهنجاری ها کنار می رود، من مسلمانان زیادی را از اهل سنت حتی مفتی ها در کشورهای اسلامی دیده ام و زمانی که این مطلب را عنوان کردم، سریعا پذیرفتند، البته رایج نیست که روز غدیر را به عنوان عید مطرح کنند.
وی با بیان اینکه جشن عید غدیر باید با پیام وحدت در پرتوی ولایت برگزار شود، تصریح کرد: برخی اختلافات معرفتی است و برطرف کردن آن کار ساده ای نیست. مساله غدیر «پذیرش وحدت در پرتو ولایت» است.
خسروپناه در مورد مفهوم ولایت و جایگاه آن نزد اهل سنت، گفت: اهل سنت در حوزه ولایت معنوی و ولایت به این معنا که اهل بیت(علیهم السلام) سخنان پیامبر(ص) را به بهتر از دیگران درک می کنند اعتقاد دارند، مثلا وقتی از امام رضا(ع) روایتی از نبی مکرم(ص) نقل شود آن روایت را می پذیرند ولی اینکه آیا مثلا ما ولایت سیاسی و اجتماعی اهل بیت(علیهم اسلام) را هم باید بپذیریم یا نه؟ را اهل سنت، قبول ندارند.
رئیس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران اظهار کرد: از این رو، بخش قابل توجهی از اهل سنت گرایش تصوف یافته اند، تصوف اهل سنت یعنی ولایت بلافصل عرفانی امیرالمومنین علی (ع) را بپذیرند و پذیرش این مساله که حضرت امیر(ع) این ولایت عرفانی را از نبی مکرم(ص) گرفته و از ایشان به ائمه بعدی تا حضرت ولیعصر(عج) ارجاع یافته است، اما ولایت سیاسی بلافصل حضرت امیر(ع) را نپذیرفتند و گفتند: ولایت سیاسی امری است در دست مردم.
خسروپناه تاکید کرد: به عقیده اهل سنت، ولایت سیاسی در دستان مردم است حالا یا از طریق سقیفه یا از طریق حاکم قبلی یا از طریق شورای اهل حل و عقد؛ نه به این معنا که انتخابات صورت گیرد چراکه بعضی می گویند اهل سنت برای اولین بار دموکراسی را مطرح کردند، نه چنین نیست و این مساله اصلا ربطی به مدل حکومتی اهل سنت ندارد لذا حاکم قبلی هم از دیدگاه آنان می تواند، حاکم بعدی را تعیین کند.
وی ادامه داد: ولی حاکم از آن جهت که حاکم سیاسی است منسوب از سوی خدا نیست، یک سری اوصاف و شرایطی را خدا ذکر کرده که باید بر اساس آنها حاکم تعیین شود، ولی شیعیان این را قبول ندارند و معتقد به حاکمیت سیاسی امام معصوم(ع) هستند و این اختلافی است که باید در مورد آن بحث و گفت وگو کرد.
خسروپناه در پایان خاطرنشان کرد: این اختلاف که عنوان شد مساله امروز دنیای ما مسلمین و چالش های مشترک بین شیعه و اهل سنت است و معتقدم باید روی مساله وحدت در پرتو ولایت کار شود.
نظر شما