به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، کانون های فرهنگی و هنری مساجد در روستاها مرکز ثقل فعالیتها هستند و تمامی امور روستا با محوریت مساجد صورت میگیرد و این اماکن مقدس نقش تاثیرگذاری بر زندگی روستانشینان دارند.
کانونهای روستایی ظرفیت خوبی برای فعالیتهای فرهنگی و هنری و شناسایی استعدادهای نوجوانان و جوانان هستند و موجب تحولات بسیاری در روستا میشوند.
کانونهای فرهنگی و هنری صرفنظر از گسترش کمی نیازمند ارتقا کیفیت نیز هستند اما محدودیت اعتبارات موجب عدم حمایت مالی مطلوب از این مراکز به ویژه در روستاها شده است در حالیکه این مراکز فعالیتهای خوبی در جهت مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن انجام میدهند.
کانون فرهنگی و هنری در روستاهای شیر نساء و پائین فیدره از کانون های روستایی هستند که در دل رشته کوه البرز و در میان باغات چای در بلندای تپهایی مشرف به روستا قرار دارند. این روستاها با مردمانی خونگرم و مهمانواز در فاصله ۱۵ کیلومتری از لاهیجان در دل جنگلهای هیرکانی و در طبیعتی زیبا و بکر واقع شدهاند.
مردم این روستا کشاورز بوده و به چایکاری، برنجکاری، پرورش کرم ابریشم و در کنار آنها دامداری نیز میپردازند.
حجت الاسلام حمیدرضا صدیقی زاده، مسئول کانون فرهنگی و هنری سید الشهدا مسجد امام حسین (علیه السلام) شیر نساء لاهیجان در جریان این بازدید با بیان اینکه چندماهی است که عهده دار مسئولیت این کانون شده و امام جماعت مسجد نیز هستم به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: روستاها به دلیل دوری از شهرها و نداشتن امکانات دارای خلاءهای فرهنگی هستند اما کانونهای فرهنگی و هنری در این روستاها مرکز ثقل فعالیتهای فرهنگی و مذهبی هستند.
وی با بیان اینکه مسجد محور تمام فعالیتهای فرهنگی، هنری و مذهبی در روستاهاست اذعان کرد: کانونهای فرهنگی و هنری مساجد روستایی ارائه کننده خدمات موثری به اهالی به ویژه جوانان و نوجوانان در ایام فراغت است.
صدیقی زاده خواستار توجه بیشتر به کانونهای فرهنگی و هنری در مساجد روستاها شد و گفت: اکثریت کانونهای روستایی از کمبود تجهیزات رنج میبرند در حالیکه تجهیز این کانونها میتواند عاملی مهم در رونق فعالیتهای فرهنگی و پرکردن خلاء فرهنگی موجود در روستاها شود.
وی با اشاره به نبود کتابخانه در روستاها تصریح کرد: ایجاد کتابخانههای مساجد گامی مهم و موثر در مساجد جهت ارتقا فرهنگ کتابخوانی است.
امام جماعت مسجد امام حسین (علیه السلام) با اشاره به فضای موجود در مسجد خواستار تجهیز این کانون به کتابخانه باز شد و گفت: راهاندازی کتابخانه در کانون با توجه به مسافت بسیار از شهر در جذب جوانان و نوجوانان به این اماکن مقدس بسیار تاثیرگذار است.
وی از همدلی موجود در میان اهالی روستا سخن گفت و افزود: همین همدل موجب شده تا با اهالی روستای پائین فیدره هماهنگ شده و کلاسهای هفتگی را به صورت شیفتی در دو روستا برگزار کرده تا جوانان روستا با فعالیتهای فرهنگی و هنری روستای همجوار خود آشنا شده و درصدد رقابت سالم برآیند.
صدیقی زاده با اشاره به اعتماد خانوادهها به کانونهای فرهنگی و هنری اذعان کرد: این کانونها میتوانند شبکهایی قوی در بهرهگیری از ظرفیت روستا برای کودکان و نوجوانان باشند تا حضوری موثرتر در فعالیتها داشته باشند.
وی با بیان اینکه کلاسهای قرآن و احکام به صورت هفتگی در این کانون دایر شده و با استقبال خوبی مواجه است اظهار کرد: کلاسهای ورزشی و مسابقات ورزشی در مناسبتهای مختلف در کانون برگزار شده و کودکان و نوجوانان بسیاری جذب این کلاسها میشوند.
وی خواستار رسیدگی بیشتر به کانونها شد و گفت: از اول محرم تا اربعین حسینی اوج فعالیتهای مذهبی کانون است و همه جهت برگزاری مراسم علم بندی و تاسوعا و عاشورا به زادگاه خود برگشته تا در مراسم سوگواری حسینی شرکت کنند.
وی از برگزاری سفرههای افطار در هر شب ماه رمضان خبر داد و گفت: دهه اول محرم نیز این کانون میزبان عزاداری حسینی برای صرف شام است و مراسم سوگواری تا اربعین حسینی در این مسجد دایر است.
در روستای همجواره شیرنسا روستای پائین فیدره است که دارای جادهایی خاکی در دل جنگل است. بعد از گذشت از جادهایی که دو طرف آن را درختان سرو احاطه کردند مسجدی تازه ساخت در ورودی روستا در بلندای تپهایی قرار دارد، مسجدی که چهارده معصوم نامیده شده است.
بنای جدید مسجد به همت اهالی نیکوکار منطقه و قرارگاه سازندگی کوثر بر بنای مسجد خشتی و گلی قدیمی با هزینهایی بالغ بر 130 میلیون تومان و 160 متر زیربنا احداث شده است. این مسجد مشرف بر تمامی روستاست و تمام فعالیتهای روستا با محوریت مسجد صورت میگیرد.
مسئول کانون امام حسن مجتبی (علیه السلام) این روستا با بیان اینکه روستاها دارای کمبود امکانات جهت اجرای برنامههای مختلف بوده و مسافت بسیار روستا از شهر نیز موجب محرومیت روستاها میشود گفت: روستاها نیازمند نگاه ویژه مسئولین در تجهیز بوده و باید مورد توجه بیشتری قرار گیرند.
بهروز قربانی با اشاره به آسیبهای اجتماعی موجود در روستاها تصریح کرد: کانونهای فرهنگی و هنری در روستاها میتواند با ارئه کلاسهای مشاورهایی و مهارتهای زندگی از بسیاری از آسیبها پیشگیری کند.
وی با بیان اینکه ترویج صنایع دستی در روستاها میتواند موجب اشتغالزایی و کمکی برای خانوادهها باشد افزود: مردم این روستا شالیکار بوده و درآمد کمی داشته و در مابقی فصول بیکار هستند و با آموزش صنایع دستی و هنری میتوان گامی در جهت توانمندی اهالی برداشت.
قربانی نبود مربی و هزینه بر بودن کلاسها را از مشکلات برگزاری کلاسهای هنری در روستا دانست و گفت: به دلیل مسافت بسیار روستا تا شهر لاهیجان و کرایه بالا کمتر مربی حاضر به حضور در مسجد و آموزش بانوان روستا میشود و اهالی نیز توان مالی کافی جهت پرداخت هزینههای اضافی را ندارند.
وی ادامه داد: در صورت توجه بیشتر به کانونها و ارتقاء کیفیت این مراکز میتوان گامهای بیشتری برداشت.
قربانی راه اندازی کتابخانه در مساجد را موجب جذب بیشتر نوجوانان و جوانان به این اماکن مقدس دانست و اذعان کرد: باید به کانونهای روستایی توجه بیشتری شود.
کانونهای مساجد در این جبهه جنگ نرم نیازمند امکانات و تجهیزات بیشتری هستند تا بتوانند رسالت خود را در روستاها که مورد غفلت متولیان فرهنگی است بدرستی انجام دهند.
گزارش از سمیه اکبرپور
نظر شما