همه اهل بیت(ع) درباره غدیر موضع گیری کرده اند

خبرگزاری شبستان: هر یک از ائمه اهل بیت علیهم السلام نسبت به این موضوع مهم عکس العمل های متفاوتی داشته اند. یعنی هر یک به تناسب شرایط و روزگاری که در آن می زیستند در موقعیت های مختلف به این مسئله اشاره می کردند.

حجت الاسلام علیرضا نظری خرم، عضو پژوهشکده تفسیر پژوهشگاه قرآن و حدیث ر رابطه با نوع واکنش ها و موضع گیری های ائمه معصومین عایهم السلام درباره واقعه غدیر به خبرنگار قران و معارف خبرگزاری شبستان گفت: می توان گفت که هر یک از ائمه اهل بیت علیهم السلام نسبت به این موضوع مهم عکس العمل های متفاوتی داشته اند. یعنی هر یک به تناسب شرایط و روزگاری که در آن می زیستند در موقعیت های مختلف به این مسئله اشاره می کردند. از حضرت زهرا سلام الله علیها گرفته که هم عصر با این واقعه بودند تا امام هادی و امام عسکری علیهما السلام همه دراین رابطه موضع خاصی داشته اند.

 

ازجمله در روایتی از حضرت زهرا سلام الله علیها آمده است که حضرت روزی خطاب به مردم زمان خود فرمودند: «انسیت قول رسول الله یوم غدیر خم من کنت مولاه فهذا علی مولاه...؟ آیا سخنان رسول خدا صل الله علیه وآله را در روز غدیر خم فراموش کردید که فرمود هرکه من مولای او هستم پس علی مولای اوست؟»

 

وی افزود: از امام مجتبی علیه السلام نیز نقل است که حضرت پس از موافقت با صلح با معاویه برای روشنگری افکار عمومی نسبت به حوادث مختلف فرمودند: این امت دیدند و شنیدند که پیامبر صل الله علیه وآله در غدیر دست پدرم علی علیه السللا را گرفت و فرمود: «من کنت مولاه فهذا مولاه» و عجیب است که امام حسن بر این مسئله تاکید دارند که پیامبر آن روز گفت: « حاضران به غایبان اطلاع دهند» برای این که این موضوع به دیگران و غایبان در صحنه نیز برسد.

 

عضو پژوهشکده دارالحدیث در ادامه به حدیثی از امام زین العایدین علیه السلام اشاره کرد که حضرت سخن پیامبرصل الله علیه وآله در روز عید غدیر را نقل کرد: (من کنت مولاه ...) و سپس فرمود: این سخن رسول خدا صل الله علیه وآله یعنی پیامبر به مردم خبر داد که امام و رهبر جامعه بعد از رسول خدا علی علیه السلام است.

در زمان امام صادق علیه السلام نیز شخصی بنام «حسان جمال» از اصحاب امام می گوید: من همراه با امام از مدینه و مکه مسافرت می کردم وقتی به منطقه جحفه رسیدیم در نزدیکی آن منطقه مسجدی قرار داشت بنام «مسجد غدیر» که دیدم امام به سمت چپ مسجد نگاهی کرده و فرمود: اینجا محل قدم های پیامبر است در روزی که امیر المومنین علی علیه السلام را به عنوان جانشین خود معرفی کرد. سپس دیدم به سوی دیگر نیز نگاهی کرد و فرمود: اینجا محل استقرار خیمه های اصحاب رسول خدا صل الله علیه واله بوده است.

امام ادامه داد گروهی از مردم که درآن جمع بودند وقتی دستان علی علیه السلام را در دستان پیامبر دیدند- بنا به فرموده امام صادق علیه السلام- با حسادت به پیامبر صل الله علیه وآله می نگریستند و با هم می گفتند « به چشمان او بنگرید که چگونه به اطراف خود می نگرد و قرار ندارد ....» و در این هنگام جبرییل بر پیامبر خدا صل الله علیه وآله این آیه را نازل کرد: « وَإِن يَكَادُ الَّذِينَ كَفَرُ‌وا لَيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصَارِ‌هِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ‌ وَيَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ ﴿٥١﴾ وَمَا هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ‌ لِّلْعَالَمِينَ» و امام صادق علیه السلام می فرمایند این آیه در این صحنه نازل شده است.

 

حجت الاسلام نظری تصریح کرد: همچنین روایاتی از امام هادی علیه السلام در این زمینه وجود دارد. هرچند که شرایط و دوران زندگی امام هادی علیه السلام نسبت به سایر ائمه کاملا خاص و ویژه بوده است با این حال و با وجود محدودیت های شدید حضرت وقتی به زیارت مرقد مطهر امیرالمومنین علیه السلام مشرف می شوند عباراتی درباره آن حضرت دارند که قابل تامل است از جمله می فرمایند: ای امیرمومنان شهادت می دهم که هر کس در مورد امامت تو تردید داشته باشد به رسول خدا صل الله علیه وآله که امین پروردگار است ایمان نیاورده و کسی که از ولایت تو به سوی غیر تو عدول کند از دین استوار خداوند برگشته و شهادت می دهم معنای این آیه که فرمود: « انَّ هَذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ وَلَا تَتَّبِعُوا السُّبُل ...این راه مستقیم من است از آن پیروی کنید و از راه های دیگر پیروی نکنید» تو هستی.

 

این استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: در زمان و روزگاری که ما در آن به سر می بریم با وجود انحرافات بسیار که در اسلام به وجود آورده اند و بنام دین و پیامبر و اهل بیت جنایت ها و خیانت های بی شمار انجام می شود، نباید سست و متزلزل شد.

تعبیری از امیرالمومنین علیه السلام در این رابطه وجود دارد که می فرماید: «یا ایها الناس لاتستوحشوا فی طرق الهدی لقلة اهله؛ ای مردم در راه هدایت به خاطر اندک بودن پویندگان آن احساس تنهایی نکنید.»

شیخ مفید نیز از حضرت امیرعلیه السلام نقل می کند که فرمود: «راه هدایت تنها از کمی پویندگان آن شناخته می شود.» گویی که شناخت این راه و طی کردن آن سخت است در این فضایی که ما الان هستیم و هرکس ادعای اسلام می کند شناخت راه درست و اسلام واقعی برای بسیاری از مردمان جهان کار دشواری است چه رسد به عمل به آن و پایبندی به راه حق.        

کد خبر 651780

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha