یلدا بشارت‌دهنده زندگی دوباره و صلح پایدار است

مریم صباغ‌زاده گفت: امشب در محفل گرم خانواده ها به شاهنامه‌خوانی بپردازیم و از دوستان یاد کنیم و در کنار شادمانی ایام شهادت امام حسین (ع) را نیز فراموش نکنیم، همان‌گونه که اسلام برخی از آیین‌های ایرانی پاسداشت.

مریم صباغ‌زاده، نویسنده و پژوهشگر ادبی با اشاره به مفهوم شب یلدا در فرهنگ اقوام ایرانی گفت: آیین ایران قبل از ورود اسلام بر پایه مهرپرستی استوار بود و در آیین مهر هر مظهری از طبیعت با اهمیت و مورد توجه قرار می‌گیرد مثلا آب نماد تکثر است و از اهمیت بسیاری برخوردار است.

 

وی افزود: با ورود اسلام بسیاری از آیین‌ها و باورهای آیین مهر برپا ماند و حتی اسلام نیز با روی باز این آیین‌ها را پذیرفت و حفظ کرد که گرامیداشت شب یلدا یکی از این آیین‌ها است که منافاتی با دین پیامبر خاتم (ص) نداشت، بنابراین باید گفت یلدا در فرهنگ ایرانی ریشه بسیار محکمی دارد و اگر بخواهیم راز ماندگار این آیین کهنسال را دریابیم باید ریشه آن را به دقت واکاوی کنیم.

 

صباغ‌زاده تصریح کرد: بسیاری باورهای آیین‌ کهن ایرانی چون سازگاری بسیاری با فطرت داشت، ماندگار شد و حتی کسانی مانند شیخ شهاب‌الدین سهروردی معروف به شیخ اشراق در آثارش از این آیین بسیار سخن گفته است و یا اینکه حافظ نیز اشعار بسیاری مبتنی بر همین باور دارد، مثلا در بیت/ کمتر از ذره نئی پست مشو مهر بورز/ تا به خلوتگه خورشید رسی رقص‌کنان/ شاهد همین نو نگاه هستیم.

 

نویسنده "فصل فاصله" با اشاره به مفهوم واژه یلدا، تولد و میلاد معنای اصلی آن خواند و اظهار کرد: یلدا طولانی‌ترین شب سال و بشارت‌دهنده زندگی دوباره است و از این رو در این شب مردم با برگزاری مراسمی خاص به جشن و شادکامی حتی در اجتماعی کوچک می‌پردازند و فردای این روز را نیز "خورروز" یعنی روز خورشید می‌نامند.

 

این نویسنده خاطرنشان کرد: با این پشتوانه فکری ایرانیان شب آخر آذر را جشن می‌گیرد و به شکرگزاری می‌پردازند و بر این باورند که از فردا بر طولانی شدن روزها افزوده می‌شود و زمینه زایش زمین فراهم می‌شود، به همین دلیل خرسند و شادمان هستند.

 

صباغ‌زاده ادامه داد: تا دمیدن خورشید در محفل ایرانی سفره های مزین شده به میوه‌هایی چون انار (مظهر زایش) و هندوانه( نمادی از خورشید )وجود دارد و در اسطوره‌ها نیز از فردای شب یلدا نیز پادشاه لباس ساده‌ای می‌پوشید و با مردم اعلام برابری ‌می‌کرد و تمامی جنگ‌ها به صلح می‌انجامید و حتی مردم غذاهای گیاهی می‌خوردند و این نکات بسیار زیبایی بود که سبب ماندگاری این آیین کهن است.

 

وی گفت: در شهرهای مختلف مردم هر یک مراسم خاصی برای شب‌های یلدا دارند، مثلا مراسم حافظ‌خوانی، فائزخوانی، فال کوزه در همدان، رد و بدل کردن هدایا، دور هم جمع شدن و فرستادن هدیه به خانه عروس از جمله این مراسم‌ها است.

 

وی در پایان یلدا را شب پاسداشت نور و روشنایی دانست و عنوان کرد: شاهنامه‌خوانی از جمله مراسم دیگری در خراسان است که در شب یلدا به آن توجه می‌شود و خوب است امشب در محفل گرم خانواده ها به شاهنامه‌خوانی بپردازیم و از دوستان خود یاد کنیم و در کنار این شادمانی ایام شهادت امام حسین (ع) را نیز فراموش نکنیم و همان‌گونه که اسلام برخی از آیین‌های ملی را حفظ کرد ما نیز حافظ شعائر اسلامی باشیم.

 

پایان پیام/

کد خبر 6513

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha