مشاور ارشد موسوی بعد از فرار از ایران به چه کسانی پناه برد؟

مشاور حقوقی میر حسین موسوی در دیدار با دیپلمات های آمریکایی در دی ماه سال گذشته از دولت آمریکا خواسته بود تا برای اقامت در آمریکا یا فرانسه به وی کمک کنند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، بر اساس گزارش ارایه شده از سوی سایت ویکی لیکس، دکتر اردشیر امیر ارجمند، مشاور حقوقی میرحسین موسوی، رهبر اپوزیسیون ایران که پس از بازداشت در جریان سرکوب اصلاح طلبان، ایران را ترک کرده و به طور غیر قانونی وارد ترکیه شده بود در روز 30 دی ماه در استانبول ملاقاتی را با دیپلمات های آمریکایی انجام داد و در این دیدار گفتگوهایی به شرح زیر میان دو طرف انجام شد:
ارجمند که دارای مجوز معتبر اقامت در فرانسه است در این دیدار از دولت آمریکا درخواست کرد تا امنیت سفر وی به فرانسه یا آمریکا را تضمین کند و دیپلمات ها برای وی توضیح دادند که دولت آمریکا نمی تواند کمک هایی را که ناقض قوانین آمریکا یا ترکیه است، ارایه دهد و به او پیشنهاد دادند که به عنوان یک پناهنجو در نهاد پناهندگی سازمان ملل ثبت نام کند اما او این پیشنهاد را از ترس اینکه ترکیه او را به ایران برگرداندف رد کرد.
با توجه به شلوغی های داخلی ایران، دکتر اردشیر پیش بینی کرد که اعتراض های مخالفان در روز 22 بهمن بزرگترین تجمع اعتراضی باشد که تاکنون به وقوع پیوسته و اینکه سرکوب رژیم ایران علیه مردم با نافرمانی مدنی مواجه خواهد شد و رژیم را شوک زده خواهد کرد.
او همچنین گفت که موسوی انتظار دستگیری زودهنگام خود احتمالاً قبل از 22 بهمن را دارد اما جنبش سبز به عنوان جنبش حقوق مدنی به گسترش خود ادامه می دهد.
دیپلمات های آمریکایی در گزارشی که بعدها در مورد دیدار خود با دکتر ارجمند نوشتند، چنین آوردند: «ما کمتر از دکتر ارجمند نگران بازگرداندن وی به ایران از سوی دولت ترکیه پس از آشکار شدن حضور وی در این کشور هستیم به ویژه اگر ایشان ابتدا در دفتر پناهندگی سازمان ملل ثبت نام کند. در حقیقت با توجه به ماهیت غیرقانونی ورود او به اینجا ما فکر می کنیم که تنها راه مطمئن برای تسهیل عزیمت او از طریق دفتر پناهندگی سازمان ملل خواهد بود که بتواند وی را به عنوان یک مهاجر برای اقامت دوباره به فرانسه بفرستد.»
ارجمند در دیدار خود با دیپلمات های آمریکایی به آنها گفته بود که چندهزار دلار به یکی از قاچاقچی های ایرانی پرداخت کرده تا در راه کوههای شمال غربی ایران به طرف جنوب شرقی ترکیه او را همراهی کرده و سپس او را وارد استانبول کند.
این قاچاقچی همچنین یک مهر تقلبی ترکیه را بر روی پاسپورت ارجمند زده بود تا بتواند کمک بیشتری برای ورود غیرقانونی او به ترکیه کرده باشد.
در این دیدار معلوم شده بود که مشاور حقوقی موسوی به عنوان اولین قدم به دنبال دیدار با کنسول فرانسه در استانبول بوده تا برای گرفتن وقت مصاحبه ویزای فرانسه برای همسر و فرزندانش که در حال حاضر در ایران مخفیانه زندگی می کردند و در حال تنظیم برنامه های خود برای ورود به ترکیه بودند به او کمک کنند.
اما دکتر ارجمند به دیپلمات ها گفته بود که نگران دستگیری خود توسط مامورین کنترل هنگام خروج از مرز ترکیه به خاطر مهر تقلبی پاسپورتش است که در این صورت به جای اینکه اجازه سفر به فرانسه یا ماندن در ترکیه به منظور ثبت نام در دفتر پناهندگی سازمان ملل را به او بدهند وی را به ایران بازخواهند گرداند.
او از دولت آمریکا خواست تا در صورت ممکن به او و خانواده اش کمک کند تا بدون دخالت ماموریت کنترل پاسپورت ترکیه این کشور را ترک کند.
او همچنین گفت که در نهایت تمایل دارد تا به جای فرانسه در آمریکا اقامت داشته باشد چون همسر و فرزندانش می توانند تا حدی انگلیسی صحبت کنند اما فرانسوی اصلاً بلد نیستند.
دیپلمات ها دکتر ارجمند را تشویق کردند تا برای گرفتن ویزای فرانسوی برای خانواده اش با کنسول فرانسه در تماس باشد.
دکتر ارجمند نمی خواست تا در دفتر پناهندگی سازمان ملل در ترکیه ثبت نام کند زیرا نگران بود که این اقدام دولت ترکیه را از حضور او در این کشور آگاه کند و این موجب بازگرداندن وی به ایران شود.
دیپلمات ها به ایشان توضیح دادند که شرایط کنونی او دریافت ویزای غیرمهاجرتی او برای آمریکا را بسیار مشکل خواهد کرد.
دکتر ارجمند در پاسخ به پرسش دیپلمات ها درباره دیدگاهش درخصوص سرنوشت جنبش مخالف ایران در آینده ای نزدیک گفت که موسوی و دیگر رهبران جنبش سبز از حامیان خود خواسته اند تا در روز 22 بهمن به خیابان ها بریزند و بزرگترین اجتماع اعتراضی را به وجود آورند.
او پیش بینی کرد که رژیم ایران معترضان را سخت سرکوب خواهد کرد اما تعداد تظاهرکنندگان، شجاعت و تعهد آنها به استفاده از تاکتیک های نافرمانی مدنی در مقابله با تلاش های رژیم برای سرکوب آنها رژیم را شوک زده می کند.
ارجمند گفت: «موسوی و دیگر رهبران گروه اپوزیسیون انتظار دستگیری خود قبل از تظاهرات 22 بهمن و حتی شکنجه و کشته شدن خود را دارند اما جنبش ادامه پیدا خواهد کرد زیرا بسیاری از حامیان رهبران مخالف نه برای حمایت از موسوی یا حتی به خاطر عصبانیت از دزدیده شدن رای هایشان بلکه برای خودشان تظاهرات می کنند تا از رژیم بخواهند که به مردم اجازه بهره گرفتن از حقوق مدنی و حقوق بنیادین انسانی که در قانون اساسی ایران آمده است را بدهد.»
وی گفت: «این جنبش هم دارای ماهیت مدنی و هم ماهیت سیاسی است و در حالی که سیاست های ایران دائم در حال تغییر است. تقاضای مردم برای احترام و حمایت از حقوق مدنی آنها بقای جنبش را تضمین می کند.»
دکتر ارجمند نمی خواست درباره آینده نزدیک رژیم نظری بدهد و فقط اینگونه ارزیابی کرد که نتایج و پیامدهای انتخابات خرداد ایران ارتباط اجتماعی میان مردم ایران و جمهوری اسلامی را کاملاً مخدوش کرده است.
ارجمند در پاسخ به اینکه نقش جامعه بین الملل و آمریکا در این میان چیست؟ گفت: «رویکرد کنونی مبتنی بر پررنگ کردن نقض حقوق بشر از سوی ررژیم ایران درست بود.»
او هشدار داد که آمریکا نباید به طور آشکار طرف گروه اپوزیسیون را بگیرد زیرا این اقدام این بهانه را دست رژیم می دهد که موسوی و دیگر رهبران گروه مخالف را جاسوس بنامند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تمایل شخصی وی برای اقامت در آمریکا ممکن است به رابطه او با موسوی لطمه وارد کند یا نه؟ گفت: «مکان اقامت من خیلی دارای اهمیت نیست.»
او ابراز امیدواری کرد که بتواند مدت کوتاه دیگری به حضور پنهانی خود در ترکیه ادامه دهد و اینکه بتواند به همراه خانواده اش وارد فرانسه شود.

پایان پیام/

 

کد خبر 65104

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha