به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، نشست کنسرت شماره 1 «عشق و دیگر هیچ» ظهر امروز سه شنبه 31 مرداد با حضور نادر مشایخی رهبر ارکستر اینتر تهران، وحید افتخار حسینی، مدیر ارکستر و هامون هاشمی رهبر کر در تالار وحدت برگزار شد.
نادر مشایخی، مدیر هنری و رهبر دائمی ارکستر اینتر تهران در این نشست درباره اجرای کنسرت «عشق و دیگر هیچ» گفت: برنامه ای که داریم یک همجواری مسایل معنوی و مذهبی دینی است که سعی می کند به روش مقایسه در یک مذهب از موسیقی استفاده شده برای القای عواطفی که با زبان نمی شود بیان کرد بپردازد؛ در واقع سالیان سال در فرهنگ های مختلف از موسیقی به عنوان یک ابزار انتقال استفاده می کنند؛ چیزی که مردم دریافت می کنند صددرصد آن چیزی نیست که آهنگساز می خواهد و زیبایی کار در همیین است.
وی افزود: افکار مذهبی این قدر عمیق و ریشه ای است که ما به تعمق و تفسیرهای شخصی خود نیاز داریم، هر کس از مسایل دینی و مذهبی تعبیر خود را دارد در این رابطه ما می توانیم از ابزارهای مختلف استفاده کنیم، گیراترین و تاثیرگذارترین برای بیان این گونه عواطف موسیقی است، این در مقابل کارهایی است که ما در ایران با شعر انجام می دهیم و شبیه کارهایی است که در دوران باروک در اروپا اتفاق افتاده است اما کاملا مثل آن نیست.
وی سپس با اشاره به قابلیت های زبان فارسی در انتقال مفاهیم معنوی اظهار داشت: زبان فارسی به گونه ای شکل گرفته است که انگار شعر می گویید، این پتانسیل زبان فارسی است ، مهمترین بخشی که در شعر وجود دارد تاویل است نه تفسیر؛ ایرانی ها در حرف های عادی شان هم هرمونتیک را به کار می برند حتی در گپ و گفت های صمیمی؛ یعنی از هر چیزی می تواند تاویل کنند و این در زندگی عادی جاری است اما در کشورهای دیگر این گونه نگاه وجود ندارد، آنجا بر حرف تمرکز می کنند ولی در ایران پشت یک حرف یک دنیا حرف است و این خاصیت زبان فارسی است، بنابراین ما می توانیم همانند موسیقی که در اروپا برای القای زبان معنوی استفاده می کردند از شعر در راستای بیان همین احساسات استفاده کنیم، این کنسرت می خواهد امکان استفاده از موسیقی را به شکل قابل استفاده اجتماعی در ایران نشان بدهد.
نادر مشایخی درباره هدف از شکل گیری اینتر ارکستر تهران گفت: ما از 3-4 سال پیش بر روی مکانیک ذهنی و تفکری ایرانی کار کردیم که این چگونه عمل می کند؟ مکانیک ذهنی و تفکری اروپایی را می شناسیم، علت و معلولی است؛ اما تفکر ایرانی الزاما علت و معلولی نیست. مسئله ما طراز تفکری است که ما عموما سرهم بندی کردن عوامل مختلفی که با هم ادغام می شوند و یک چیز جدید درست می کنند این کار را می توان در ایران با طرز و تفکر پری کولاژ انجام داد؛ این ارکستر سعی می کند تعادلی بین سلایق مختلف شنیداری پدید بیاورد و شناخت بیشتری را ایجاد کند.
مدیر هنری و رهبر دائمی ارکستر اینتر تهران اظهار داشت: ما در این ارکستر از سازهایی استفاده می کنیم که با هم می زنند همانطور که در ارکستر ملی هم می زنند؛ نامتناجس بودن این ارکستر و ارکستر سمفونیک در صدادهی نیست بلکه در عادت شنیداری است اینکه مردم چگونه موسیقی می شنوند؛در موسیقی کلاسیک ما تنها گوش می دهیم در حالی که تنها فعالیت ما گوش دادن است اما در موسیقی کردی میان کنش بین مخاطب و هنرمند الزامی است، ما سعی در همجواری این سلایق مختلف موسیقی داریم چون این فرهنگ از تنوع سلیقه برخوردار است نه اینکه بخواهیم فرهنگمان را خراب کنیم تنوع سلیقه بخشی از فرهنگ ماست، همه فرهنگ ها و اقوام ما موسیقی دارند عمومیت دادن آنها به هم یک ایراد است.
وی همچنین افزود:یکی از دلایل ها برای ایجاد این ارکستر اینکه ارکستر تنها اجرا نمی کند بلکه می خواهد یک سری نشست ها با کودکان بگذارد که عادات موسیقیایی آنها را کشف کنیم.
مشایخی درباره اجرای آثار مذهبی باخ در کنسرت عشق و دیگر هیچ گفت: یکی از دلایلی که موسیقی باروک را برای اجرا انتخاب کردیم، این است که در آن دوره با موسیقی که اجرا می شود فیگورهای(ترس،شادی، خنده) هست که می توانند نمادهایی را به مخاطب القا می کند این فیگور وقتی اجرا می شود آن حس را به مخاطب القا می کند زیبایی کار باخ در این است که با موسیقی زیر متنی که برمی دارد خط میکشد باخ چیزهایی را که متن می گوید تفسیر می کند.
کنسرت شماره ۱ «عشق و دیگر هیچ» به رهبری نادر مشایخی ساعت 21 دوم شهریور در تالار رودکی اجرا می شود.
نظر شما