حجت الاسلام علی صدوقی، کارشناس مرکز تخصصی مهدویت در گفت وگو با خبرنگار مهدویت و غدیر خبرگزاری شبستان در رابطه با «نقش ازدواج در تربیت نسل منتظر»، اظهار کرد: یک ازدواج سالم که موّلد خانواده سالم است باید با توجه به دو بحث مهم صورت گیرد که توجه به این دو مسئله می تواند خانواده ای ارزشمند ایجاد کند. اما اگر این دو مسئله را به درستی تحلیل نکنیم خود به خود با چالش مواجه می شویم.
وی افزود: اولین مسئله مهم در ازدواج سالم «هدف» و دومین مسئله «راهبری» است. راهبری که بتواند ما را به سرعت و در عین حال سالم به هدف برساند. هدف از ازدواج در سه محور خلاصه می شود که عبارتند از «تسکین»، «تکمیل» و «تحصیل».
این کارشناس اخلاق در توضیح مفهوم نخستین هدف ازدواج یعنی «تسکین»، گفت: قرآن کریم در این باره می فرماید: «وَمِنْ آياتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا إِلَيْها وَ جَعَلَ بَيْنَکُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً؛ و از جمله نشانه هاى او این است که براى شما از جنس خودتان همسرانى آفرید تا در کنارشان آرامش یابید و میان شما الفت و رحمت برقرار ساخت»، این آرامش باید بنیادی یعنی درونی باشد و آرامش درونی وقتی پدید می آید که با خدا پیوند داشته باشد. چرا که کلید قلب ها دست خداوند است و اوست که اسکان و آرامش را در قلب ها ایجاد می کند.
حجت الاسلام صدوقی تصریح کرد: لازمه آرامش قلب این است که ما به این باور برسیم که هم زن و هم مرد باید تقوای الهی داشته باشند. اگر این تقوا بر زندگی و شخصیت آنها حاکم شود هر دو به دنبال این هستند که حیات خود را بر اساس رضایت خدا نظم ببخشند.
بهترین تعبیر در ارتباط زن و شوهر تعبیر قرآن است
وی در ادامه و در توضیح هدف دوم ازدواج یعنی «تکمیل» گفت: «تکمیل» یعنی زن و شوهر باید مکمل یکدیگر باشند. هر مرد و زنی کسری هایی دارند، برخی تصور می کنند که هیچ کسری ای در شخصیت آنها وجود ندارد و نیاز به کسی ندارند. اما وقتی با چالش های زندگی روبرو می شوند تازه متوجه می شوند که چه کمبودهایی دارند. بنابراین، بهتر است که جوانان پیش از ازدواج کسری های خود را بشناسند و از همسر خود برای رفع آن کمک بگیرند. اگر قرار است زن و شوهر مکمل هم باشند قرآن درباره آن می فرماید: «هُنَّ لِباسٌ لَكُمْ وَ أَنْتُمْ لِباسٌ لَهُنَّ؛ همسران شما، لباس شما هستند؛ و شما لباس آنها (هردو زينت هم و سبب حفظ يكديگريد)».
حجت الاسلام صدوقی در بخش دیگری از سخنان خود به مسئله نقش و وظیفه لباس برای انسان اشاره کرد و گفت: بهترین تشبیهی که در امر ازدواج وجود دارد همین تشبیه قرآن است که زن و شوهر را به «لباس» تشبیه می کند. وظیفه لباس ایجاد امنیت و پوشاندن عیب ها و نقص های انسان است. پس اگر زن و شوهر لباس هم هستند باید بدانیم جنس این لباس از چیست؟ برخی لباس ها کتان هستند، برخی نخی هستند و ... اما لباسی که قرآن از آن سخن می گوید از جنسی متفاوت برخوردار است. قرآن کریم می فرماید: «وَ لِباسُ التَّقْوى ذلِکَ خَیْرٌ»؛ بنابر این، همسران باتقوا می توانند مکمل هم باشند و یکدیگر را در جهت هدف غایی خلقت یعنی بندگی خدا رشد دهند.
فرزند صالح محصول زندگی است
کارشناس مرکز تخصصی مهدویت تصریح کرد: هدف سوم ازدواج تحصیل است اما نه به معنای علم آموزی. زن و مرد وقتی ازدواج می کنند باید از آنچه که هستند به سوی مقصدی بهتر حرکت علمی، فرهنگی و تربیتی داشته باشند اما مقصود از تحصیل در اینجا یعنی محصول خوبی در زندگی داشتن و محصول خوب زندگی، فرزند سالم و صالح است.
وی تاکید کرد: بنابراین، زن و مردی که با هم ازدواج می کنند باید پدر و مادر خوبی نیز برای تولید نسل منتظر باشند و برای این کار باید ساختار و مبانی تربیتی را بدانند و خود نیز بر اساس آن مبانی زندگی کنند و ساختار شخصیتی آنها بر این مبانی روشن شود.
صدوقی افزود: اگر قرار باشد این سه هدف را در زندگی داشته باشیم باید تقوا در ما وجود داشته باشد چون پدر و مادر باتقوایی که تقوا را ملاک زندگی قرار داده اند به این باور می رسند که فرزند آنها امانت الهی است نه مملوک آنها و می دانند باید با این امانت به شکلی برخورد کرد که صاحب و مالک آن یعنی خداوند راضی باشد.
این استاد اخلاق ادامه داد: ما در این مسیر به راهبر نیاز داریم و خداوند این راهبر را از طریق انسانی به نام امام معصوم در اختیار ما قرار داده است. امام عصر (ع) راهبر زندگی ما است و ما باید زندگی را با رضایت ایشان همراه کنیم. ایشان باید راه و رسمسکون و آرامش بنیادی را به ما بیاموزد، آن حضرت(عج) باید ملاک و معیارهای تکمیل و ارتقاء و اصلاح همسر را برای ما بیان کند، ایشان باید تربیت فرزند را آنچنان که با فطرت الهی همراه باشد و در مسیر عبودیت و بندگی قرار بگیرد به ما نشان دهد؛ ذا ایشان باید سکاندار زندگی ما باشد.
رمز تولید تربیت نسل منتظر
وی در ادامه ابراز کرد: همسرانی که اینگونه زندگی خود را آغاز می کنند یار خوبی برای هم هستند نه بار. نقل است که از امیرالمومنین (ع) پس از ازدواج سوال کردند که نظرت درباره همسرتان چیست؟، حضرت(ع) فرمودند: «همسر من یار بسیار خوبی است برای بندگی خدا.» همسرانی از زندگی لذت می برند و می توانند مکمل هم باشند و به آرامش رسیده و مولد یک انسان سالم باشند که در زندگی یار هم هستند، در این صورت احترام و اعتماد متقابل میان آنها وجود دارد چون عشق، محبت و مودت جدی در این خانواده در جریان است.
حجت الاسلام صدوقی با اشاره به اهمیت زندگی مشترک گفت: پرونده زندگی ما این دنیا بسته نمی شود بلکه برای بعد از مرگ ما نیز نقشه هست چنان که در روایات داریم: بهترین همنشین در قیامت همسر پارسا است که مقام و ارزش او از حوری های بهشتی بالاتر است، لذا اگر زن و شوهر مراقب هم هستند که مرتکب گناه نشوند و با کاستی ها مقابله می کنند به این دلیل است که در هراس اند که مبادا پس از مرگ در کنار هم نباشند.
کارشناس مذهبی تاکید کرد: اینجاست که در زندگی به آن راهبر تکیه می کنند و امام معصوم(ع) را به عنوان شخص ثالث زندگی خود برمی گزینند و یک زندگی سالم با عنوان «زندگی منتظرانه» تشکیل می دهند، این زندگی منتظرانه هم لحظه به لحظه شخص آنها را به آرامش نزدیک می کند و هم افرادی را که در مجاورت و اطراف این زندگی هستند، چراکه قرآن می فرماید: «إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمنُ وُدًّا» یعنی خدا برای آنان محبت و ولایت امیر المؤمنین (علیه السلام) را قرار می دهد و این همان وعده ای است که خدا در این آیه وعده داده است.
صدوقی در پایان ابراز امیدواری کرد: جوانان ما با الگوگیری از این ازدواج می توانند زندگی خود را بر پایه بینش علوی و فاطمی انتظام بخشی کرده و ارتقاء دهند.
نظر شما