«لنج سازی کنارک» صنعتی به گل نشسته

خبرگزاری شبستان: لنج سازی کنارک سال هاست حال و روزش مانند بسیاری از صنایع بزرگ و کوچک است که به واسطه تحریم های ظالمانه راکد شده و توانی برای فعالیت ندارد.

خبرگزاری شبستان- سیستان و بلوچستان: تعدادشان زیاد نیست اما پیر و جوان در حالی که عرق ناشی از کار و شرجی بودن‌ هوا روی صورتشان نقش بسته و رنگ چهره شان جنوبی و مرد دریا بودنشان را نشان می دهد در کنار هم دور لنج هایی که بر اثر گذر زمان یا توفان های دریایی وخزه ها آسیب دیده اند مشغول کارند.

 

با جدیت تمام کارشان را انجام می دهند، سعی می کنند بدون اتلاف وقت کاری را که به آن ها سپرده اند تمام کنند تا دیگر مردان دریایی بتوانند لنج هایشان را سریع تر تحویل بگیرند و به دریا بیندازند و روزها در دریا سکنا گزینند تا هم نان آور خوبی برای خانواده باشند و هم سبد غذایی دیگر خانواده ها تکمیل شود و نیاز آن ها را به امگا ۳ برطرف کنند.

 

این مردان دریا که می توان به راحتی تعدادشان را شمرد درست است که دلشان دریاست و سختی های کارشان را تحمل می کنند اما دردهایی هم دارند؛ بزرگترین دردشان بیکاری جوانان و اطرافیانشان است کسانی که پس از سال ها فعالیت در صنعت لنج سازی خانه نشین شده اند و برخی هم به خاطر داشتن شغلی مطابق با تخصص و تجربه شان دیارشان را ترک کردند و دور از خانواده در شهر و استانی دیگر مشغول کار هستند تا شرمنده خانواده شان نباشند.

 

این در حالی است که سیستان و بلوچستان، یکی از پهناورترین استان‌های کشور با قدمتی دیرینه است، سرزمین پهناوری که از دریاچه شکر ریز هامون تا پهن دشت نیلگون دریای عمان سرشار از ظرفیت است، استانی که با برخورداری از موقعیت استراتژیک خود، از دیرباز نقش مهمی در توسعه تجارت و بازرگانی منطقه داشته است، برخورداری این استان از نعمت های خدادادی مانند باد، خورشید و دریا زبانزد است، اما جوانانش به دنبال کار از استانی به استان دیگر سفر می کنند و به دلیل فراهم نبودن شرایط کار نمی توانند نه تنها در توسعه شهر و دیارشان آنگونه که باید سهیم باشند بلکه حتی نمی توانند همه مایحتاج خانواده شان را تامین کنند.

 

لنج سازی از مهم ترین صنایع ایران

صنعت لنج سازی یکی از صنایع مهم کشور است و ارتقای این صنعت می‌تواند به توسعه صادرات و واردات کشور و رشد اشتغال و تولید ملی نیز کمک کند. قابلیتی که از صنایع تولیدی کهن و یکی از جاذبه های دیدنی و فرصتی برای اشتغال بندر کنارک محسوب می شود و از گذشته های دور لنج های کوچک و بزرگ بسیاری در آن ساخته می شد. صنعتی پر رونق که زمانی جایگاه مهمی در میان دریانوردان و ساکنان شهر بندری کنارک داشته و در تاریخ این منطقه بارها نشانی از آن دیده شده است. اما سال هاست حال و روزش مانند بسیاری از صنایع بزرگ و کوچک است که به واسطه تحریم های ظالمانه راکد شده اند و توانی برای فعالیت ندارند.

 

سال‌های بی رونقی

یکی از کارگران حاضر در این مکان به خبرنگار شبستان می گوید: سال هاست صنعت لنجسازی رونقش را در این شهر از دست داده است و  فعالیتی ندارد و بسیاری از کسانی که عمری را در این صنعت به سر برده و در این کار مو سفید کرده اند و ساعت های زیاد در زیر آفتاب سوزان در کنار دریا به ساخت شناورهای چوبی پرداخته اند به دلیل تعطیل شدن این صنعت و بیکاری خانه نشین شده اند‌.

 

وی با بیان این که زندگی مردم این شهر به دریا وابسته است اذعان می کند: خیلی از افرادی که تخصص و تجربه ای در کاری مثل لنج سازی دارند اما به دلیل تعطیل شدن خط تولید آن نمی توانند مثل گذشته به آن بپردازند به همین دلیل مجبور می شوند برای کسب درآمد به دیگر استان ها بروند تا شاید بتوانند در شغل مورد نظرشان ادامه فعالیت دهند.وی تصریح می کند: خیلی ها هم از شدت فقر حتی زمانی که بیمار می شوند نمی توانند برای سلامتی خود هزینه کنند و برای تحصیلات فرزندانشان گام مثبتی بردارند.

 

بیکاری صدها نفر در کنار دریا

تا سال ۸۸ قبل از تعطیل شدن صنعت لنج سازی در کنارک حدود ۴۰۰ کارگر در سه خط تولید یکی از واحدهای لنج سازی کنارک کار می کردند و با وجود سختی کار در کنار دریا و زیر آفتاب سوزان بندر، امید در دلشان زنده بود چراکه می دانستند می توانند نان آور خوبی برای خانواده باشند، اما سال هاست دیگر نمی توان این امید را در چهره خانواده ها و رونق را در صنعت لنج سازی کنارک دید. این جملات را یکی از مسئولانی که در شرکت لنج سازی کنارک مشغول کار است می گوید و ادامه می دهد: لنجسازی زمانی یکی از مشاغل پر رونق این بندر بود و خیلی ها دور سفره آن جمع بودند و روزیشان تامین می شد اما سال هاست که دیگر نمی توان رونق گذشته را در آن دید.

 

چابک اظهار می کند: خیلی از کسانی که به واسطه تعطیلی خط تولید این شرکت بیکار شده بودند الان خانه نشین هستند و به سختی زندگی خود را سپری می کنند، بسیاری هم دور از خانه و خانواده در هرمزگان مشغول به کار شده اند. این اتفاق خیلی ها را هم به سمت آسیب هایی نظیر اعتیاد سوق داد چرا که صدها نفر با وجود زندگی در کنار دریا بیکار هستند.

 

وی با بیان این که سال هاست فقط تعمیر لنج ها با حضور تعداد کمی از کارگران در شرکت لنج سازی کنارک انجام می شود اظهار می کند: دلیل اصلی تعطیلی خط تولید این واحد تحریم های ظالمانه ای است که خیلی از واحدهای کشور را به تعطیلی کشاند و سبب بیکاری بسیاری از مردم شد.

 

وی در پاسخ به این سوال که آیا به واسطه برجام در این صنعت تغییری به وجود نیامد نیز می گوید: در گذشته که لنج سازی در کنارک رونق داشت لوازم مورد نیازی که از خارج از کشور تهیه می شد به صورت اقساطی در اختیار مسئولان این واحد قرار می گرفت اما با وجود این که بعد از برجام در بسیاری از صنایع شاهد اتفاق های خوبی بودیم و بسیاری از واحدهای راکد جان دوباره ای گرفت این صنعت احیا نشد چراکه مواد مورد نیاز این صنعت باید به صورت نقدی از دیگر کشورها تهیه شود که نیاز به سرمایه زیادی دارد و صاحبان این صنعت توانایی پرداخت آن را ندارند.

 

 

 

 

کد خبر 650710

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha