به گزارش خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، نشست «شاخصههای مسجد تراز اسلامی و جایگاه ائمه جماعات در جامعه» با حضور حجتالاسلام احمد بصیری؛ مدیر ناحیه شهید باهنر مرکز رسیدگی به امور مساجد و حجتالاسلام علی واشقانی فراهانی؛ امام جماعت مسجد امام رضا (ع) در خبرگزاری شبستان برگزار شد.
توجه به ذائقه مخاطبان، بهره گیری از ابزارهای تبلیغی برای جذب آنان، محور قرار گرفتن مساجد در فعالیتهای فرهنگی محلات، برقراری ارتباط مستمر امام جماعت مسجد با مامومین و افراد محله از جمله محورهای مطرح شده در این نشست بود.
بخش نخست این نشست به شرح زیر است:
حجت الاسلام احمد بصیری با اشاره به جایگاه ائمه جماعات در ایران و راهکاری که میتواند زمینهساز تقویت جایگاه امامت مسجد شود، گفت: آنچه که در پویایی مسجد میتوان آن را لحاظ کرد، بحث امام جماعت و معیشت وی است، این واقعیت تلخ را باید پذیرفت که امروز مساجد کارکردهای اجتماعیشان آن طور که باید تقویت نشده است و نتوانستهاند، خدمات گستردهای را در جامعه ارایه دهند و به عبارتی محور محلات قرار گیرند، بر این اساس پرسش این است که چرا این موضوع تحقق نپذیرفته است و غفلت در این زمینه از کجا ناشی میشود.
وی افزود: بنده به عنوان خادم و امام جماعت مسجد چند نکته را در این زمینه موثر میدانم، باید پذیرفت که امروز ذائقهها تغییر کرده است و نیازهای مخاطبان امروز با گذشته متفاوت است، در حال حاضر شاهد هستیم که در مباحث اندیشهای و اعتقادی هم ذائقههای مخاطبان تفاوت کرده است.
مدیر ناحیه شهید باهنر گفت: از عوامل تاثیرگذار در این تغییرات بحث تبلیغ و ابراز بهرهگیری از مباحث طرحریزی است، خروجی این تغییر در ساحتهای مختلف مکانی دین و در راس آن در مساجد هم قابل مشاهده است، برخی عنوان میکنند که چرا مساجد ما خالی از جوانان است و با طرح این بحث، در اولین سوال و مطالبهای که ایجاد میشود متولیان و کارگزاران مساجد نشانه گرفته میشوند، اگر چه بخشی از این دغدغهها به مسئولان و کارگزاران مساجد مربوط میشود، اما بخش اصلی آن به بیرون از فضای مسجد برمیگردد.
بصیری اظهار کرد: در اوایل انقلاب اسلامی بنده سالها در استان کردستان مشغول به فعالیت بودم و شاهد بودم که در سال ۶۲ یک روحانی مسجد اهل سنت قریب به ۵۰ هزار تومان حقوق دریافت میکرد در حالی که حقوق آن زمان یک کارمند دولت ماهانه ۵ هزار تومان بود و علاوه بر آن مردم به ائمه جماعاتشان خدمات رفاهی بسیاری ارایه میدادند، تا بدون هیچ دغدغهای زندگی همراه با آسایش و آرامشی داشته باشد، زیرا که اهل سنت اعتقاد دارند که روحانی و امام مسجدشان نباید هیچ دغدغه معیشتی داشته باشد.
وی اظهار کرد: در جامعه ما روحانیون و ائمه جماعات، محل مراجعه افراد بی بضاعت، در راه مانده و نیازمندان است اما متاسفانه ائمه جماعات حقوقی ندارند و تنها با کمکهای مردمی از آنها حمایت میشود و از طرفی هم برخی از امنای مساجد هم ذائقهشان متفاوت شده و حمایتی از ائمه جماعات ندارند.
مدیر ناحیه شهید باهنر، افزود: به خاطر دارم امام جماعت مسجد محله ما در دوران کودکی، فردی بود که به معنای واقعی یک امام جماعت بود و تمام وقت و زمانش را برای رسیدگی به امور مردم محله گذاشته بود و مردم محله هم برای وی، خانه و وسیله نقلیه تهیه کرده بودند.
بصیری اظهار کرد: متاسفانه امروز برخی مراکز و پایگاهها مانند سراهای محلات به صورت ناخواسته در جهت استضعاف مساجد فعالیت میکنند و زمینهساز خلا در فعالیتهای مساجد شدهاند و از ابتدای تاسیس این مراکز به گونهای مهندسی نشده است که ارتباطی منطقی میان مساجد و آنها و برنامههای شان برقرار شود.
بنابراین گزارش در ادامه این نشست، حجتالاسلام واشقانی فراهانی با اشاره به ویژگیهای یک امام جماعت موفق، خاطر نشان کرد: امامان جماعت باید مردمی باشند تا مردم نیز به آنان اقبال داشته باشند به عنوان مثال در مسجدی مشاهده میکنیم که امام جماعت مسجد در هنگام اذان به مسجد میآید و بعد از اقامه نماز نیز بالافاصله آن را ترک میکند و با مامومین هم هیچ ارتباط کلامی برقرار نمیکند.
وی ادامه داد: در مسجد دیگری هم یک امام جماعت حضور دارد که با کسبه و اهالی محله و ساکنین اطراف مسجد ارتباط دوستانهای دارد و همیشه جویای احوال مردم است و قبل اذان هم در مسجد حضور دارد و به سوالات و مشکلات مردم پاسخگو است و در جهت حل مشکلات مردم تلاش میکند، بدون شک مردم سخن امام جماعت دوم را بیشتر قبول خواهند داشت، زیرا که در مردم، با مردم، در کنار مردم و بین مردم بوده است و تلاش کرده است سیره و روش نبی مکرم اسلام (ع) را در مدیریت مسجد به کار گیرد.
امام جماعت مسجد امام رضا (ع) با اشاره به اینکه حضور فیزیکی یک امام جماعت، مردم را به دین جذب میکند، افزود: مردم، امام جماعت موفق را با عمل و شیوه کارش میشناسند و با روش و سیره او به دین جذب میشوند، به اعتقاد من افرادی در جامعه رستگار هستند که از طریق تجربه به مردم خدمت کنند.
واشقانی فراهانی، گفت: مثلا علت آن که مردم در مسجد امام رضا (ع) حضور چشمگیری دارند، این است که این مسجد به هر جهت و از هر لحاظ تامین کننده نیازهای روز آنان است و به همین جهت از نظر مردم مسجد مطلوبی به شمار میآید همچنین برخورد عاطفی یک امام مسجد می تواند نقش تاثیرگذاری در جذب مردم به مسجد داشته باشد.
وی تعهد در قبال وظیفه و مسئولیت را موضوع مهمی دانست که یک امام مسجد باید نسبت به آن اهتمام داشته باشد و خاطر نشان کرد: برخی از مساجد هستند که مردم میگویند که اصلا امام جماعت آن را هیچ وقت ندیدهایم، اما بنده در مسجد امام رضا (ع) تلاش کردهام که همیشه پذیرای مردم باشم و درهای مسجد همیشه به روی مردم باز هستند به گونهای که در مسجد امام رضا (ع) مردم اولین و آخرین کسی را که میبینند، امام مسجد است.
نظر شما