حجتالاسلام و المسلمین حمیدرضا ارباب سلیمانی به مناسبت روزجهانی مسجد در گفتوگو با خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، گفت: بر اساس آنچه که از آیات و روایات دریافت می شود، پیش از اسلام، نیز پایگاه عبادت و ارتباط با خداوند وجود داشته است و موضوع مسجد از ابتدای شکل گیری زندگی بشر در دستور کار بوده است، قرآن در این باره می فرماید «إِنَّ أَوَّلَ بَیْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِی بِبَکَّهَ مُبارَکاً وَ هُدىً لِلْعالَمِینَ؛ نخستین خانهاى که براى مردم (و نیایش خداوند) قرار داده شد در سرزمین مکه است که پر برکت و مایه هدایت جهانیان است» (سوره آل عمران، آیه 96).
وی با بیان اینکه همه موحدان تاریخ با مسجد، پیوند نزدیکی داشتهاند و انبیای الهی همواره برای برپاداشتن این مکان مقدس و احیای آن، تلاش کردهاند، افزود: در دوران اسلام، اوج این تلاشها مشاهده میشود. آن زمان که، پیامبر بزرگوار اسلام (ص) پیش از هجرتشان از مکه به مدینه، مسجدی در روستای قبا بنا میکنند و همچنین اولین گام آن حضرت در مدینه، ساخت مسجد است که با محوریت این مکان، موضوعات علمی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی شکل میگیرند و امروزه نیز مشاهده میکنیم که مسجد در بافتهای قدیمی شهرها، محور فعالیتهای اجتماعی، اقتصادی و کسب و کار است.
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد، خاطرنشان کرد: مسجد، قلب تپنده شهرها و همچنین محل پیوند انسان با خدا و بندگان خدا است، در واقع در مسجد، دو نوع همسبتگی، یکی زمین با آسمان و دیگری اهالی زمین با یکدیگر، ایجاد میشود.
ارباب سلیمانی اضافه کرد: تغییرات و تحولاتی که در زندگی بشر شکل میگیرند، مانع از نیاز ما به مساجد نمیشوند زیرا این خانههای خدا برگرفته از فطرت و نیاز واقعی انسان هستند و هر انسانی، از یک سو، احساس نیاز به خالق بینیاز دارد و از سوی دیگر، نیاز به ارتباط با سایرین و مساجد، یکی از فرصتهای تقویتکننده پیوند آحاد افراد جامعه و ایجادکننده فضای همدلی میان آنها است، بنابراین مساجد علاوه بر جنبه عبادی؛ پایگاه فکری، اندیشهای و جنبشهای سیاسی نیز هستند.
وی گفت: افراد مختلف با حضور در مساجد، از یک سو، نیازهای اجتماعی خود مانند پیوند و همدلی را برطرف میکنند و از سوی دیگر نیز در برابر ترفندهای دشمن، به تصمیمی واحد می رسند.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با بیان اینکه هنر حضرت امام خمینی (ره) بازگرداندن مساجد به جایگاه اصلی خود با بازخوانی جدید از فرهنگ مسجدی بود، ادامه داد: بازگشت به تاریخ اسلام و بررسی روند نقشآفرینی مسجدالنبی (ص) در صدر اسلام، اولین وظیفه فعالان مسجدی است، زیرا باید این موضوع بررسی شود که چگونه این مسجد با وجود سادگیهای ظاهری توانست فرهنگ نورانی اسلام را طوری در جهان منتشر کند که در کمتر از صد سال، صدای اذان در کشورهای دوردستی مانند چین نیز شنیده شد.
ارباب سلیمانی خاطرنشان کرد: در بررسی نقشآفرینی مسجدالنبی (ص) و سایر مساجد در تاریخ اسلام، نقش برجسته پیامبر (ص) به عنوان یک امام جماعت به چشم میآید.
وی افزود: همانطور که پیامبر (ص) با حضور در مسجد، با مردم، پیوند برقرار میکردند و بین دو نماز به سمت مردم می نشستند؛ فعالیت هدفمند و جذاب یک امام جماعت نیز میتواند موجب جذب افراد گوناگون شود.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ادامه داد: پیامبر اکرم (ص) جویای احوال افرادی که به مسجد نمیآمدند هم میشدند و در صورت اطلاع از بیماری آنان، به عیادتش میرفتند، بر این اساس در حال حاضر، سیره آن حضرت این پیام را دارد که باید ائمه جماعات در غم و شادی مردم شریک باشند و برای رفع مشکلات محرومان، تلاش کنند و برای ازدواج جوانان، برنامهریزی کنند بر این اساس چنین امام جماعتی، حتما محبوب دلها هم میشود.
ارباب سلیمانی اظهار کرد: زمانی برای بررسی وضعیت مسجدی مامور شدیم که حضور جوانان در آن پرشور بود و نکته جالب توجه، کهنسال بودن امام جماعت آن بود و بررسیهای ما نشان داد، او با وجود پیر بودن، به مدیر مدرسه نزدیک این مسجد گفته بود، هر وقت که خواستید، دانش آموزان ممتاز را تشویق کنید، من به مدرسه شما میآیم و هدیهای نیز به آنان میدهم.
وی افزود: با توجه به این مثال متوجه میشویم، فردی که شاید توان بیان یک سخنرانی ساده هم ندارد، میتواند در یک مدرسه حاضر شود و با دانش آموزان ارتباط برقرار کند و این رفتار او، موجب تشویق دانشآموزان برای حضور در مسجد شود.
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد، گفت: نقش امام جماعت در مدیریت و موفقیت یک مسجد، اصلی و محوری است، بنابراین باید آموزشهای لازم را با توجه به پیشرفتها و تحولات روز، برای خود تدارک ببینند وگرنه عقب خواهند افتاد.
ارباب سلیمانی گفت: اهالی مساجد به ویژه دستاندرکاران آن نیز در موفقیت این خانههای خدا، نقش مهمی دارند، این افراد باید اولا انسجام داشته باشند، ثانیا، حلقه بستهای در ترکیب هیات امنا شکل ندهند به گونهای که جوانان فرصت حضور در این نهاد تصمیمساز را پیدا نکنند و باید ضمن استفاده از تجربیات بزرگان و پیشکسوتان، از انگیزه و نشاط جوانان به عنوان موتور محرک مساجد استفاده کرد، زیرا جوانان، نیروی پیشبرنده برنامههای مساجد هستند.
وی افزود: مشاهده مساجد موفق در کشورهای اروپایی مانند مسجد هامبورگ آلمان که همواره مملو از جوانان و افراد اندیشمند بوده است، نشان میدهد، ایفای نقش خوب از سوی امام جماعت و هیات امنا میتواند، یک مسجد را تاثیرگذار و موفق کند، آیت الله شهید بهشتی که از سوی مراجع تقلید برای فعالیت در مسجد هامبورگ مامور شدند، با فکر و اندیشه پویا و همت والا خود توانستند آنجا را به یکی از مهمترین مراکز اسلامی تبدیل کنند و این مصادیق نشان میدهند، مساجد در قلب اروپا نیز میتوانند بهترین اثر را به نمایش بگذارند.
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد، با بیان اینکه نقش خادم در موفقیت و احیای کارکردهای مساجد، بسیار مهم است، خاطرنشان کرد: گاهی بلافاصله پس از نماز جماعت، در مساجد را میبندند، در حالی که توصیه مقام معظم رهبری باز بودن درهای مساجد به ویژه در بعد از ظهرها است تا افرادی که فرصت حضور در نماز اول وقت را ندارند، بتوانند در ساعات دیگر برای اقامه نماز، در مساجد حاضر شوند و همچنین اگر همراهی دست اندرکاران و خادم مساجد نباشد، شاید امکان استفاده حداکثری از برنامههای مروج فرهنگ قرآن و اهل بیت (ع) به وجود نیاید.
ارباب سلیمانی اضافه کرد: تشکلهای فعال در مساجد مانند پایگاههای بسیج و کانونهای فرهنگی هنری، به عنوان ستارگان یک منظومه هستند که در صورت نورافشانی خوب، مساجد را جذاب و زیبا خواهند کرد، بنابراین توصیه ما به فعالان این کانونها این است که با دوستان بسیج، بازوان ائمه جماعات در سنگر مساجد هستید و باید در یک جهت گام بردارید.
وی گفت: هرچند تقسیم کاری صورت گرفته که براساس آن کانونهای فرهنگی هنری از ابزار هنر برای ترویج فرهنگ اسلامی ـ ایرانی استفاده میکنند و بسیج نیز ماموریتهای خاص خود را دارد، اما تشکلهای مسجدی با وجود این باید مانند اعضای یک تیم فوتبال، با وجود فعالیتهای گوناگون در یک مسیر گام بردارند.
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد، ادامه داد: فعالیتها در مساجد باید اول منجر به همدلی و همبستگی، دوم باعث اقامه باشکوه نماز، سوم، این نماز توام با توجه و قصد قربت باشد و چهارم به مشکلات جهان اسلام توجه شود زیرا آثار مساجد می تواند از محدوده ی خود مسجد تا دورترین نقاط کشور و جهان را در برمیگیرد.
ارباب سلیمانی با بیان اینکه مساجد باید چشمه جوشان و زلالی باشند که از آن، دلها هدایت شوند و انسانها با ذکر خدا، به سوی کمال، تعالی پیدا کنند، گفت: برای مثال شهید محسن حججی، با وجود فاصله بسیار میان منزلاش و مسجد جامع نجف آباد، همه روزه نماز صبح خود را در آن مسجد اقامه میکرد و همچنین نقش فعال و سازندهای در فعالیتهای مسجد و محله خود داشت.
وی با بیان اینکه خروجی مساجد باید چنین افرادی باشند، ادامه داد: افرادی مومن، کارآمد، فعال، انقلابی و بصیر مانند شهید حججی با فرهنگ مسجدی تربیت شد و با این فرهنگ، اسوه ایثار، شهادت و رشادت شد.
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد، در ادامه سخنان خود، اظهار کرد: روز جهانی مسجد، روز تلخی است که در آن یک فرد یهودی، مسجدالاقصی را به آتش میکشد و در محاکمهاش به جای صدور یک حکم قاطع، او را فردی دارای اختلال فکری معرفی میکنند، این در حالی است که آن اقدام، کاملا حساب شده بود و شاهد این مدعا به آتش کشیده شدن هزاران مسجد در جهان اسلام پس از واقعه مسجدالاقصی است.
ارباب سلیمانی گفت: وضعیتی که امروزه در رفتار زشت و دهشتناک تکفیریها و داعشیها مشاهده میشود و صهیونیستها در جنگ 33 روزه لبنان نیز آن را به نمایش گذاشتند تخریب مساجد کشورها است، در حالی که ساختمانهای اداری سالم میمانند، در جنگ 22 روزه غزه نیز همین داستان تکرار می شود، این مصادیق نشان میدهند دشمن به دلیل سیلی خوردن از مسجد، از آن میترسد و امروزه جهان اسلام با محوریت مسجد، با صهیونیست ها میجنگد.
وی با بیان اینکه دشمن با از بین بردن مساجد، در اندیشه حذف یا مصادره رویدادهای مهم تاریخ اسلام مانند معراج پیامبر است، خاطرنشان کرد: برای مثال، حضرت محمد (ص) پس از معرفی امام علی (ع) در روز غدیر خم، به حضرت امیر (ع) فرمودند بعد از من در این مکان، مسجدی بساز و امیرالمومنین (ع) نیز یک سال پس از رحلت پیامبر (ص) مسجد غدیر را در آنجا بنا کردند و خاطرات بسیاری از ائمه هدی (ع) و بزرگان دین در این مسجد نقل شده است اما در حدود صد سال پیش، وهابیت پس از قدرت یافتن در عربستان در ادامه اقدامات اولیه خود، این مسجد را خراب کرد، زیرا آن نقطه وصل مسلمانان در هر زمانی با خاطره غدیر بود و امروزه در ایام حج هنگام عبور از آن محدوده، اثری از منطقه و مسجد غدیر مشاهده نمیشود.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ادامه داد: بررسی تاریخ روشن میکند که بسیاری از آثار انبیاء مانند حضرت موسی (ع) نیز تخریب شدهاند و این اقدام موجب شد تا در غرب، کتاب «موسی؛ اسطوره یا واقعیت» نگاشته شود و بر این اساس هم عدهای در تلاش هستند تا آثار و نشانههای باقی مانده از صدر اسلام در مکه، مدینه و سایر بلاد را محو کنند تا در آینده بگویند، "محمد، اسطوره یا واقعیت".
ارباب سلیمانی ادامه داد: بنابراین باید جهان اسلام، از آثاری که نشاندهنده هویت اسلامی و تاریخ درخشان ما است، خوب مراقبت و حفاظت کند تا همواره در کنار منابع غنی فکری و عملی آیات و روایات، مصادیق عینی را مانند مکه، مسجدالنبی (ص) و مرقد مطهر حضرت امیر (ع) به دیگران معرفی کنیم.
وی گفت: یکی از اهداف تکفیریها و داعشیها، تخریب مکانهای مقدس است تا اثری از آنها باقی نماند و روز جهانی مسجد، یادآور این حرکت دشمن است که در آن روز تلخ، مسجدالاقصی و در حقیقت، دل مسلمانها را به آتش کشاندند، از آن روز مسلمانها، با دقت و هشیاری بیشتری به حوادث پیرامونی خود اندیشیدند و امروزه یک جبهه متحد از کشورهای اسلامی با محوریت انقلاب اسلامی، شکل گرفته است و انشاالله در آینده نزدیک که چندان دور نیست، شاهد پیروزیهای بیشتر اسلام واقعی و نابودی اسلام آمریکایی خواهیم بود.
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد، بیان کرد: اگر بتوانیم به بهانه روز جهانی مسجد، شبکه جهانی مساجد را شکل بدهیم، مفید خواهد بود زیرا امروزه شبکه منسجمی از مساجد جهان وجود ندارد و بارها از دولتمردان خواهش کردیم تا حداقل در زمینه ایجاد پرتال ملی مساجد، اقدامی کنند تا بتوانیم به منظور اطلاع از فعالیتهای مساجد و استفاده از تجارب خوب آنان با مساجد سراسر کشور ارتباط مویرگی داشته باشیم.
ارباب سلیمانی در ادامه با بیان اینکه اگر پرتال ملی مساجد در کشور ما به سامان برسد در کشورهای اسلامی دیگر نیز از آن الگوبرداری میشود و آرام آرام میتوانیم پرتال مساجد را در جهان راهاندازی کنیم، خاطرنشان کرد: اگر نهضتهای اسلامی در مصر و سایر کشورها به نتیجه مطلوب نرسیدند به دلیل دوربوردن آنان از مساجد بود، وجود شبکه قوی و منسجم مساجد میتواند سپری در برابر هجمه فکری دشمنان باشد و مردم را با بصیرت و آگاهی در صحنه نگه دارد و اجازه ندهد تا دشمن انسجام اولیه مسلمانان را بر هم زند.
وی درپایان با بیان اینکه امروزه مهمترین رسالت جهان اسلام این است که پایگاههای اصلی خود را به خوبی بشناسد و بازسازی و ساماندهی کند، گفت: امیدواریم روز جهانی مسجد که فقط متعلق به ایران نیست بلکه سازمان کنفرانس اسلامی این روز را برای تمام جهان اسلام تصویب کرد، فرصتی باشد برای فکر کردن بیشتر و آینده بهتر در جوار خانه های خدا.
نظر شما