خبرگزاری شبستان- سمنان، شوراهای شهر و روستا که با انتخاب مستقیم مردم انتخاب می شوند از جایگاه خاص و والایی برخوردار بوده، چرا که از محکم ترین پشتوانه، یعنی قدرت ملت برخوردارند.
همانطور که در دین ما بر ضرورت مشورت تاکید شده است جایگاه شوراهای اسلامی شهر نیز برای استفاده از خرد جمعی پیش بینی شده است. قانونگذار نیز در اصل هفتم قانون اساسی بر نقش شوراها در پیگیری امور رفاهی، عمرانی، درمانی، ورزشی و اجتماعی تاکید کرده و این امور را به اعضای شورای شهر سپرده است.
با توجه به اینکه شوراها به عنوان نهادهای مردمی کانون های موثری برای آموزش وظایف شهروندی هستند و به عنوان حلقه واسط میان مردم و مدیران اجرایی و شهری نقش موثری در پیگیری مطالبات مردم به ویژه در امورات شهرداری دارند.
مهم ترین وظیفه شوراهای اسلامی شهر
شاید بتوان مهم ترین وظیفه شوراهای اسلامی شهر را انتخاب شهردار دانست. در تبصره 1 ماده 76 قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخابات شهرداران، آمده: «شورای اسلامی شهر موظف است بلافاصله پس از رسمیت یافتن نسبت به انتخاب شهردار واجد شرایط اقدام کنند.» شهردار انتخابی نمیتواند عضو شورای شهر باشد.
همچنین سوال و حتی استیضاح شهردار برعهده شوراهای شهر است که با امضای حداقل یک سوم اعضا، استیضاح از شهردار به جریان خواهد افتاد و حداکثر پس از 10 روز جلسهای با حضور شهردار برگزار میشود و چنانچه دو سوم کل اعضای شورا رای مخالف دهند، شهردار برکنار میشود.
دیگر وظایف شوراهای اسلامی شهر در حوزه نظارت، پژوهش و برنامهریزی و تصویب بودجه بوده و شورای شهر میتواند در هر مقطع زمانی بر روی عملکرد شهرداری نظارت کند و به صورت کتبی بیلان بخواهد و در هر موردی که نیاز به تذکر یا راهنمایی بود به صورت کتبی به شهرداری ابلاغ کند.
بررسی و شناخت کمبودها، نیازها و نارسائیها اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، بهداشتی، اقتصادی و رفاهی حوزه انتخابیه و تهیه طرحها و پیشنهادهای اصلاحی و راه حلهای کاربردی، نظارت بر حسن اجرای مصوبات شورا و طرحهای مصوب در امور شهرداری و سایر سازمانهای خدماتی، برنامهریزی در خصوص مشارکت مردم در انجام خدمات اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، فرهنگی، آموزشی و سایر امور رفاهی، نظارت بر حسن اداره و حفظ سرمایه و داراییهای نقدی، جنسی و امول منقول و غیرمنقول شهرداری و همچنین نظارت بر حساب درآمد و هزینهها، تصویب آیین نامههای پیشنهادی شهرداری پس از رسیدگی به آنها و تایید صورت جامع درآمد هزینه شهرداری از وظایف شورای اسلامی شهردر بخش نظارت و برنامهریزی عنوان شده است.
همچنین در امور طرحهای هادی و جامع شهرسازی، تصویب وامهای پیشنهادی شهرداری، تصویب معاملات و نظارت بر آنها که با نام شهر و شهرداری انجام میشود، تصویب لوایح برقراری یا لغو عوارض، نظارت بر امور بهداشتی، اماکن عمومی، ایجاد گورستان و غسالخانه، تصویب نامگذاری معابر، تصویب نرخ کرایه وسائل نقلیه درون شهری و... شورای اسلامی شهر نقش دارد.
شوراي اسلامي روستاها
شوراي اسلامي روستاها نیز ازطريق انتخابات عمومی و توسط مردم هر روستا تعيين مي شوند. براساس قانون انتخابات، شورای اسلامی شهر و روستا (درروستاهاي داراي بيست خانواروبالاتر)تشكيل مي شود. تعداد اعضاي شوراي اسلامي روستاهاي تا1500 نفرجمعيت سه نفروروستاهاي بيش از1500 نفرجمعيت و پنج نفر خواهد بود.
یکی از وظایف مهم شورای روستا انتخاب دهیار است که به مدت چهار سال تعیین می شود.
از وظایف نظارتی شورای روستا می توان به نظارت برحسن اجراي تصميمهاي شوراي اسلامي روستا، نظارت وپيگيري اجراي طرح ها وپروژه هاي عمراني اختصاص يافته به روستا می توان اشاره کرد.
بررسي وشناخت كمبودها، نيازها ونارسائيهاي موجود در روستا وتهيه طرحها وپيشنهادات اصلاحي وعملي دراين زمينه و ارائه آن به مقامات ذيربط، جلب مشاركت وخودياري مردم وهمكاري با مسئولان اجرايي، وزارتخانه هاوسازمانهايي كه درارتباط باروستا فعاليت مينمايند وايجادتسهيلات لازم جهت پيشبردامورآنها، همكاري با مسئولان ذي ربط براي احداث، اداره، نكهداري وبهره برداري ازتاسيسات عمومي، اقتصادي، اجتماعي ورفاهي موردنياز روستادرحدودامكانات، كمك رساني وامدادرساني درمواقع بحراني واضطراري مانندجنگ ووقوع حوادث غيرمترقبه ونيزكمك بهمستمندان وخانواده هاي بي سرپرست بااستفاده ازخودياريهاي محلي، تلاش براي رفع اختلاف افراد ومحلات وحكميت ميان آن ها، ايجادزمينه مناسب جهت اجراي مقررات بهداشتي وحفظ نظافت وتامين بهداشت محيط، همكاري بانيروي انتظامي جهت برقراري امنيت ونظم عمومي و جلب مشاركت وهمكاري عمومي درانجام امورفرهنگي وديني روستا اشاره کرد.
در آستانه آغاز به کار پنجمین دوره شوراهای اسلامی در سراسر کشور قرار داریم ومردم نیز در مقابل رأی به نامزد مورد اطمینان خود انتظاراتی نیز دارند که میخواهند به آن عمل شود، امروز به میان مردم رفته تا بخشی از این انتظارات را از زبان آنها بشنویم.
شوراها باید محل تحقق حقوق شهرومندی به تمام معنا باشد
یکی از شهروندان سمنانی صداقت و عمل به وعده را مهمترین وظیفه اعضای شورای اسلامی شهر و روستا عنوان کردو گفت: باید صداقت داشته باشند زیرا که مردم به حرفهای قبل از انتخابات آنان اعتماد کرده و به آنها رأی داده، پس حداقل انتظار مردم این است که صداقت داشته باشند.
احمد خوشنام همکاری، هماهنگی و همدلی شورا و شهرداری رادر موفقیت مدیریت شهری مهم دانست وگفت: مراکز تفریحی، ورزشی و فرهنگی با هماهنگی دستگاههای ذیربط در شهرستان سمنان گسترش یابد.
وی معتقد است اگر شوراها ضمن فعالیت خود با مردم و مسئولان تعامل داشته باشند و بتوانند به راحتی با هم برخورد کنند و نظر مخالف و موافق را بپذیرند به موفقیت دو چندان در امور دست خواهند یافت.
خوشنام با تاکید بر اینکه شوراها باید محل تحقق حقوق شهرومندی به تمام معنا باشد اظهار داشت: شورا سنگر دفاع از حقوق شهروندان بوده و در شوراها باید کمر همت را در راستای خدمت مجاهدانه به مردم محکم بست.
به گفته وی مردم خواهان شهرستانی توسعهیافته، کوچه و خیابان آسفالت شده، فضاهای سبز و بوستانهای زیبا، گردشگاهها و مکانهای ورزشی درخور و شایسته، حمل و نقل عمومی از جمله تاکسی، مینیبوس منظم و ترمینال اتوبوسرانی استاندارد، ایستگاههای راه آهن قابل دسترسی و ... هستند.
خوشنام اضافه کرد:مردم انتظار دارند بدانند، پروژههای درحال مطالعه، ایجاد و یا نیمه تمام چه مقدار و با چه میزان اعتبار است؟ که این باعث شفاف سازی و اعتماد مردم خواهد شد.
فرد انتخاب شده در قبال رأی مردم مسئول است
یکی دیگر از شهروندان با اشاره به اینکه اعضای شورای شهر وروستا باید در راستای خواسته های مردم حرکت و اقدام کنند گفت: مردم از اعضای شورا انتظار دارند در چارچوب قانون، با همدلی و هماهنگی به ساخت شهرو روستایی آباد تلاش کنند.
مهسا قدرتی با اشاره به اینکه در شهر سمنان باید فعالیت اعضای شورای اسلامی بیشتر از دوره های قبل شود گفت: تکمیل پروژه پارک کوهستان، توسعه و احیای فضاهای سبز شهری، ایجاد مجموعه متمرکز شهرک پسماند، تکمیل میدان دریادار همتی،احیای محورهای گردشگری با اولویت خاص محور گردشگری و مذهبی غرب سمنان ، ایجاد فضاهای تفریحی بیشتر، ساماندهی پارک سیمرغ سمنان در ورودی شهر، تعیین تکلیف مبادی ورودی و خروجی سمنان، رسیدگی به آسفالت خیابان ها، رفع کردن چاله ها در کوچه وخیابان ها و...از خواسته های مردم شهر سمنان است.
وی شوراهای اسلامی شهر وروستا را پلی بین مردم و مسئولان عنوان کرد و ادامه داد: شورا باید همواره این پل ارتباطی را حفظ کنند.
قدرتی تصریح کرد: وقتی مردم به کسی رأی میدهند فرد انتخاب شده در قبال رأی مردم مسئول بوده و در منصبی که به آن دست یافته باید منافع گروهی جامعه را به منافع خودش یا افراد بهخصوص ترجیح دهد زیرا که پیشرفت جامعه در گرو راهبرد منافع جمعی است.
شوراهای اسلامی شهر و روستا حل مشکلات را در سرلوحه امور خود قرار دهند
دیگر شهروند سمنانی با بیان اینکه شوراهای اسلامی باید به وظایف خود در چارچوب قانون عمل کنند، بیان داشت: شوراهای اسلامی شهر و روستا باید به دور از سیاست بازیها حل مشکلات را در سرلوحه امور خود قرار دهند.
میرزاعلی آقاجانی با اشاره به اینکه مردم سوابق تحصیلی و حسن نیت و صداقت را معیار انتخاب خود برای تعیین اعضای شوراهای اسلامی شهروروستا قرار داده اند تصریح کرد: این افراد باید خدمت به مردم با روحیه بسیجی یعنی ارتباط دائمی با مردم داشته باشند.
وی انتخاب شهردار به مدت چهار سال، بررسی و شناخت کمبودها، نیازها و نارساییهای اجتماعی فرهنگی، آموزش بهداشتی، اقتصادی و رفاهی مردم، نظارت بر سایر سازمانهای خدماتی و شهرداری، برنامهریزی در خصوص مشارکت مردم در انجام خدمات اجتماعی و فرهنگی، نظارت بر بهداشت عمومی و نظارت بر اماکن شهر و سینماها و تدوین مقررات برای نظافت و بهداشت سازمانها و نظارت بر مکانهای تفریحی ورزشی و فرهنگی را از وظایف شورای اسلامی برشمردوگفت: بررسي مشكلات و آسيبها و ريشهيابي آنها و برنامهريزي جهت رفع عقبماندگيها، تلاش جهت ارتقاي جايگاه فرهنگي و سياسي شهر، تعامل مستمر با اساتيد، روشنفكران و جوانان اهل فكر و نخبگان، توجه خلاقانه به زيباسازي شهر، استفاده بهينه از امكانات و تجهيزات موجود،ايجاد و توسعه مراكز فرهنگي و ورزشي و تلاش در جهت ايجاد منابع پايدار درآمدي از دیگر رسالت شورای اسلامی است.
وی با بیان اینکه کمبود پارکینگ در شهرسمنان محسوس است، گفت: پارک ماشین ها در کوچه ها و خیابان ها آسایش مردم را سلب کرده و شهرداری باید فکری برای ساخت پارکینگ درشهر کند.
آقاجانی با تاکید بر اصلاح آپارتمان سازی در شهر افزود: باید آپارتمان سازی در شهر طوری صورت گیرد که خانه ها به همدیگر اشرافیت نداشته باشند.
این شهروند سمنانی با تأکید بر اینکه شوراها نباید خواستههای مردم را در صف انتظار قرار دهند، افزود: پرهیز از شعار، داشتن برنامه برای شهر، ایجاد اشتغال با استفاده از پتانسیلهای شهر، ارائه گزارش کار شفاف، پرهیز از منفیگری نسبت به اقدامات گذشته، بیان نقد و انتقاد از دریچه کارشناسی از دیگر خواستههای مردم از شوراها است.
وی از شوراها به عنوان پایههای تشکیل دهنده هر نظام دموکراتیک نام برد و خاطرنشان کرد: مردم از طریق شوراهای شهر و روستا میتوانند مستقیما در امر مهم قانونگذاری نیز نقش ایفا کنند.
آقاجان با تأکید بر اینکه پنجرههای شورا باید برای عموم باز شود، گفت: باید نخبگان و اندیشمندان حوزههای مختلف در شورای شهر وروستا حضور پیدا کرده و با اعضا تعامل و همفکری داشته باشند.
نظر شما