مسجدی از خشت و گل در کمیجان/چله زیارت عاشورا

خبرگزاری شبستان: با تسخیر ژاندارمری یک قبضه سلاح هم به دست مردم کمیجان افتاد، این اتفاق باعث شد تا کمیجان به نقطه بسیار حساس تبدیل شده بطوری که از اراک نیروی کمکی به کمیجان اعزام شد.

خبرگزاری شبستان/ اراک

 

در صدر اسلام، مسجد پناه‏گاه مظلومان و محل رسيدگي به شکايت‏هاي مردم بود. در اين دوران، تقريباً تمامي مسائل حقوقي و اختلاف‏هاي ميان مردم که نيازمند رسيدگي بود، در مسجد حل و فصل مي‏شد. در دوران انقلاب اسلامی نیز بسیاری از مساجد پایگاه مبارزات انقلابی بودند و تا آنجا که همگان اذعان دارند که انقلاب اسلامی با محوریت مسجد به پیروزی نائل شد.

 

گزارشی که می خوانید به مناسبت روز جهانی مسجد از یکی از مساجد شهرستان کمیجان از توابع استان مرکزی تهیه شده که نمادی از یک مسجد فعال و پرشور در همه ادوار محسوب می شود.

 

از تاریخ بنای مسجد امام زین العابدین(علیه السلام) کمیجان که به مسجد سراب(محله سراب) معروف بود زمان دقیقی در دست نیست ولی با توجه به اینکه تنها مسجد واقع در یکی از محله­های قدیمی شهر کمیجان است شاید قدمتی بیش از 500 سال داشته باشد.

 

به بیان مطلعین قدیمی، مسجد با بافت قدیمی(خشت و گل) ساخته شده بود.

 

کربلایی عباس خدابخشی یکی از قدیمی­ ترین خدام مسجد که در سال 1381 به رحمت خدا رفت، می­ گفت مسجد امام زین العابدین(علیه السلام) کوچک و بسیار فرسوده بود و حاج آقا ملیحی قبل از انقلاب تصمیم گرفت که مسجد را تخریب و نوسازی کند.

 

ایشان در سال 1355 مسجد را تخریب و مشغول به ساخت بنای جدید شدند، که در ساخت آن ناتوان مانده و از اهالی هم کسی پولی نداشت که به ساخت مسجد کمک کند. حاج آقا از غم اینکه نتوانستند ساخت مسجد را پیش ببرند مریض و چند هفته­ ای خانه نشین شدند. اهالی محله گرد هم جمع شده و تصمیم گرفتند برای ساخت مسجد از کمیجانی­ های مقیم تهران کمک بگیرند. برای این منظور  با حاج آقا عازم تهران شدند و با تلاش­ های بسیار و دریافت کمک مردمی، در تاریخ 8/9/1358 مسجدی جدید بنا کردند.

 

پس از 33 سال از ساخت بنای مسجد، مجددا اهالی تصمیم به بازسازی دوباره مسجد گرفتند. در تاریخ 3/3/1392، مسجدی که مردم در آن خاطرات بسیاری از وقایع پیروزی انقلاب داشتند تخریب و  الحمدلله مسجد جدید با سرعت مراحل ساخت را طی کرد و در رمضان سال 93 مورد بهره­برداری کامل قرار گرفت.

 

 

امامان جماعت

کربلایی خدابخشی می گوید: از امامان جماعت مسجد امام زین العابدین(علیه السلام) محله سراب، فقط حاج شیخ اصغر کمیجانی یادمان می­ آید که همچنان با قدرتی وصف نشدنی پا برجا هستند ولی گذشتگان از حاج آقا ملیحی بزرگوار، شیخ عیسی، حاج آقا ابهری، حاج آقا ضیغمی، شمس الدین، شهاب الدین و .. یاد می­ کنند.

 

در دوران انقلاب نیز روحانی مسجد حاج آقا کمیجانی بودند ولی حاج آقا شماعی همدانی تاثیر بیشتری در وقایع انقلاب کمیجان داشتند.

 

اکثر برنامه­ ریزی­ ها و مدیریت های وقایع انقلاب و به خصوص واقعه بیادماندهی 19 بهمن شهر کمیجان که واقعا در تاریخ ثبت شد از مسجد سراب کمیجان که در آن زمان مسجد نوساخته­ای بود شکل گرفت.

 

برنامه های مسجد

 

برگزاری دعای کمیل در شب­های جمعه مسجد سراب از برنامه­ های ثابت آن روزهای محله سراب بود.

 

بیشتر جلسات بررسی و تحلیل اتفاقات و رویدادهای مربوط به انقلاب در مسجد برگزار می شد.

 

 

خاطرات انقلاب

 

درخت توت جلوی مسجد و اینکه انقلابیون با کمک گرفتن از این درخت خودشان را به بالای مسجد می رساندند تا تسلط بر ژاندارمری آن زمان داشته باشند از خاطراتی است که هیچگاه از ذهن­ ها فراموش نمی­ شود.

 

یکی از مبارزان آن دوران می­ گوید با خروش ملت کمیجان ژاندارمری شهر کمیجان به عنوان اولین ژاندارمری سقوط کرده به دست مردم افتاد به طوری که این خبر در بسیاری از رسانه­ ها مانند رادیوهای بیگانه بی بی سی، رادیو دولتی شوروری، روزنامه اطلاعات و ... منتشر شد.

 

با تسخیر ژاندارمری یک قبضه سلاح هم  به دست مردم کمیجان افتاد، این اتفاق باعث شد تا کمیجان به نقطه بسیار حساس تبدیل شده به طوری که از اراک نیروی کمکی به کمیجان اعزام شد.

 

نیروهای نظامی اعزام شده از اراک که تعداد بسیار زیادی از نیروهای نظامی و انتظامی بودند در داخل شهر جولان داده و اقدام به تیراندازی هوایی و ایجاد رعب و وحشت بین مردم می­ کردند.

 

جوانان انقلابی کمیجان با ایجاد سد آتشی که از لاستیک بزرگ تراکتور گرفته تا گاوآهن و غیره جلوی پیشروی آن را گرفتند. ولی آنها از این سد هم عبور کرده و از خیابان 19 بهمن رد شدند که یکی از جوانان کمیجانی با پرتاب کوکتل مولوتوف باعث آتش گرفتن ماشین حمل سربازان شد. با شعله ور شدن آتش، بسیاری از سربازان رژیم آتش گرفته و خودشان را برای مداوا به خارج از شهر رساندند.

 

شدت تیراندازی­ ها زیاد شده و یکی از این گلوله­ها یه شهید صفرعلی دستجانی اصابت کرده و ایشان به فیض شهادت نائل شدند.

 

 

شیوه اطلاع رسانی و تبلیغات در آن زمان

 

توزیع رساله حضرت امام(ره) در شهر

رساندن نوارهای کاست ایشان از تهران توسط برخی از جوانان کمیجانی که به تهران بیشتر تردد داشتند.

توزیع اعلامیه­ های امام از جمله راه­های تبلیغ انقلاب در آن زمان بود.

 

 

نام شهدای انقلاب کمیجان

شهید صفر علی دستجانی از شهدای دوران پیروزی انقلاب اسلامی است که نام ایشان همواره با انقلاب 19 بهمن مردم کمیجان عجین شده و  هرساله در ایام دهه فجر از این شهید عزیز بسیار یاد می ­شود.

 

جا دارد که به این مناسبت با مسئول کانون فرهنگی هنری این مسجد به نام باقرالعلوم(ع) نیز صحبتی داشته باشیم.

 

 

مهدی سلطانی نژاد، مسئول کانون فرهنگی هنری باقرالعلوم(ع) مسجد امام زین العابدین(ع) از فعالیت های این کانون به برنامه مزار لاله اشاره کرد و گفت: در این برنامه همه اعضای کانون هر پنجشنبه با حاضر شدن در گلزار شهدای کمیجان با قرائت زیارت عاشورا، یاد و خاطره شهدای گلگون کفن دفاع مقدس و دوران انقلاب اسلامی را گرامی می دارند.

 

او معتقد است که اگر نسل حاضر باید با ارزش های انقلاب اسلامی و آرمان های شهدای عزیز آشنا شوند و با الگو گیری از آنان در حماسه سازی فردای میهن اسلامی فردی غیور و با شهامت باشند.

 

سلطانی نژاد با بیان اینکه هم اکنون 90عضو خواهر و برادر از 17 عنوان کلاس و رشته این کانون در ایام تابستان و در طول سال بهره مند هستند افزود: برگزاری مسابقات مختلف ورزشی و فرهنگی بین اعضای کانون از طرفداران پرشوری بهره مند است که با استقبال بی نظیری بین اعضا مواجه است.

 

او چله زیارت عاشورا و سرو سامان دادن به هیئات مذهبی مسجد را از جمله برنامه های کانون به مناسبت ماه محرم دانست و اظهار کرد: در ایام محرم هر شب در مسجد مراسم سوگواری و عزاداری اباعبداله الحسین(ع) برگزار است.

 

گزارش: لیلا آجرلی

 

کد خبر 650001

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha