خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سفر سردار باقری به ترکیه، به توافق بر سر ادلب منجر شد، برگزاری عملیات نظامی مشترک بین ایران-ترکیه-روسیه در سوریه، احتمال عملیات مشترک، ایران، روسیه و ترکیه در سوریه از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
سفر سردار باقری به ترکیه، به توافق بر سر ادلب منجر شد/تنها جزئیات نهایی باقی مانده است
روزنامه «دیلی صاباح» نزدیک به حزب حاکم ترکیه روز شنبه از توافق ایران، ترکیه و روسیه برای اقدام مشترک در مورد منطقه «ادلب» سوریه خبر داده است.
این روزنامه به نقل از منابع ارشد دیپلماتیک در آنکارا، نوشته است: «انتظار میرود دیدارهای سردار "محمدحسین باقری" رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران با "هولوسی آکار" رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح و "رجب طیب اردوغان" رئیسجمهور ترکیه در جریان سفر سه روزه او به آنکارا، نتایج قاطعی در مورد ادلب سوریه به همراه داشته باشد و تنها جزئیات کوچکی باقی مانده که کارشناسان کشورهای مربوطه باید در مورد آن بحث کنند.»
به نوشته دیلی صاباح به نقل از یک منبع عالیرتبه، سران نظامی دو کشور در جریان ملاقاتهای هفته گذشته در ترکیه بر سر ایجاد «یک ساز و کار مشترک توافق درگیری در ادلب» به توافق رسیدهاند. ارتش روسیه هم در اجرای این ساز و کار نقشآفرین خواهد بود. مقامات نظامی ایران و ترکیه در این دیدارها برای «حل و فصل ساده این مسئله» به «تفاهمی دوجانبه» دست یافتهاند.
ترکیه که مخالف پیشروی کردها در سوریه است، از زمانی که آمریکا اعلام کرد ادلب به «مأمنی برای القاعده» بدل شده و ممکن است «ائتلاف دموکراتیک سوریه» که عمدتا از نیروهای کرد تشکیل شده، علیه این شهر عملیات زمینی آغاز کند، تلاشهایش برای ممانعت از افتادن این شهر به دست این گروهها را تشدید کرده است.
به گفته «مولود چاووش اغلو» وزیر خارجه ترکیه، قرار است رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح روسیه هم به زودی برای رایزنی در مورد وضعیت سوریه راهی آنکارا شود.
منابع آگاه به دیلی صاباح گفتهاند که آنکارا و تهران موضعی مشترک در قبال ادلب دارند و اکنون فقط کارشناسان سه کشور باید بر روی جزئیات کار کنند.
یک منبع آگاه در این رابطه گفته است: «آنچه که در این نشستها مهم بود، این است که هر سه کشور برای اقدام آمادگی دارند.»
روز جمعه «بینالی ایلدیریم» نخستوزیر ترکیه هم تائید کرد که تهران، آنکارا و مسکو در آستانه توافق در مورد وضعیت ادلب هستند.
وی به رسانههای محلی گفت: «ترکیه، روسیه و ایران روند آستانه را با هدف رسیدن به صلح دائمی در سوریه آغاز کردند. انتظار میرود که راهکاری دائمی به دست آید. مقامات به صورت مداوم گردهم آمدهاند تا اوضاع را ارزیابی کنند. هدف پایان دادن به جنگ در منطقه ادلب و مناطق جنوبی است.»
او در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است سه کشور عملیاتی مشترک در ادلب آغاز کنند، این مسئله را رد نکرد و گفت: «انجام عملیات علیه سازمانهای تروریستی همواره در دستور کار بوده است.»
دیلی صاباح ماه پیش هم به نقل از منابع آگاه نوشته بود هیئیت از سرویس اطلاعاتی ترکیه (میت)، نیروهای مسلح و وزارت خارجه ترکیه اواسط ماه جولای برای بحث با مقامات ایرانی و روس در مورد ادلب و «افرین» به تهران سفر کردهاند.
ترامپ بدون داشتن اطلاعات، درباره برجام تصمیم گرفته است
«دیوید کوهن» معاون پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا «سیا» اظهار داشت: «دونالد ترامپ» رئیس جمهور این کشور بدون داشتن پشتوانه اطلاعاتی، درباره توافق هستهای ایران تصمیم خود را گرفته است.
کوهن طی مصاحبه با «فرید زکریا» مجری شبکه «سیانان» با اشاره اینکه سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی مختلف آمریکا، مشغول جمعآوری گزارشهای مختلف محرمانه برای ارزیابی پایبندی ایران به توافق هستهای هستند گفت اما ترامپ از آنها استفاده نکرده است.
وی افزود: «(اما) اگر دستگاه اطلاعاتی ما به دلیل سیاسیکاری رئیس جمهور مورد تخریب قرار گرفت، آنگاه بهرهوری اطلاعاتی ما در خارج تضعیف خواهد شد.»
این مقام سابق آمریکایی تاکید کرد جامعه جهانی، حتی اگر آمریکا، تهران را به عدم پایبندی متهم کند، با تحریمهای علیه ایران همراهی نخواهند کرد.
کوهن توضیح داد: «در واقع او حمایت دیگر کشورهای جهان و متحدانمان در اروپا را نخواهد داشت. همچنین قطعا روسها و چینیها ما را در وارد کردن مجدد فشارها به ایرانیان همراهی نخواهند کرد.»
وی در خاتمه تصریح کرد: «از طرف دیگر، با خارج شدن آمریکا از توافق، ایران خود را بینیاز از پایبندی به تعهداتش تحت توافق هستهای میبیند. پس شاید تصمیم بگیرند سانتریفیوژهای بیشتری را بچرخانند.»
برگزاری عملیات نظامی مشترک بین ایران-ترکیه-روسیه در سوریه
خبرگزاری ترند آذربایجان به نقل از رسانههای ترکیه از احتمال برگزاری یک عملیات نظامی مشترک بین ایران، روسیه و ترکیه در سوریه خبر داد.
براساس گزارشها، این عملیات نظامی مشترک در شهر ادلب برگزار خواهد شد. قرار است ایران و روسیه عملیاتی را در جنوب این منطقه و همزمان ترکیه نیز عملیاتی را در بخش شمالی این منطقه برگزار کند.
گفته میشود که نیروهای روسیه هم اکنون در روستاهای «مراداخ» و «خلفایا» در استان ادلب حضور دارد.
براساس این گزارش، تاریخ دقیقی برای شروع این عملیات اعلام نشده است.
ترند با بیان اینکه ترکیه پیش از این اعلام کرده بود آماده است هر تهدیدی را در مرزهایش از بین ببرد گزارش داد که ارتش ترکیه در حال حاضر 25 هزار نیروی نظامی در مرز خود با سوریه مستقر دارد.
تحریمهای آمریکا، اشتباه تاکتیکی بزرگ واشنگتن در قبال ایران
به اعتقاد یک کارشناس نظامی روس، ایران خواهد توانست به مدد و لطف تحریمهای آمریکا مجتمع نظامی-صنعتی خود را توسعه دهد و موشکی پیچیده بسازد و این چیزیست که گمانهزنیها را درباره ارتکاب واشنگتن به خطا و اشتباه تاکتیکی بزرگ تشدید میکند.
به اعتقاد «ویکتور موراخووسکی» از کارشناسان نظامی روسیه، افزایش بودجه برنامه موشکی ایران به میزان 0.5 میلیارد دلار این امکان را برای این کشور فراهم خواهد آورد که موشکی میانبرد را تولید و آزمایش کند.
پارلمان ایران در پاسخ به تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا لایحهای در خصوص تخصیص 520 میلیون دلار برای توسعه برنامه موشکی ملی این کشور را به تصویب رساند.
بنابه اعتقاد این کارشناس نظامی، این امر امکان ظهور و گسترش قدرتهای صنعتی جدید و تسریع در توسعه موشک میانبرد (با برد 4500 تا 5000 کیلومتر) انجام آزمایشهای موشکی و راهاندازی تولید انبوه را فراهم خواهد آورد.
علاوه بر این باید به این نکته توجه داشت که تدابیر محدودکننده اعمال شده از سوی آمریکا موجب تقویت قدرت موشکی ایران شده است اما آنچه پرسشبرانگیز است این است که آیا ایرانیان به زودی خواهند توانست آمریکاییها را از منطقه بیرون رانند یا خیر؟
تحریمهای آمریکا علیه ایران تحریمهای اقتصادی، تجاری، علمی و نظامی علیه ایران که از سوی دولت واشنگتن یا تحت فشار آن و از طریق شورای امنیت سازمان ملل بر جامعه بینالمللی اعمال شده را دربر میگیرد.
در حال حاضر تحریمها ممنوعیت معامله با ایران و ممنوعیت فروش هواپیما و قطعات یدکی به خطوط هوایی ایرانی را در بر میگیرد.
در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از ماجرای تسخیر سفارت آمریکا در سیزدهم آبان 1358، ایران به طور رسمی با تحریمهای تجاری و اقتصادی آمریکا و متحدان اروپایی آن مواجه شد اما پس از اجرا شدن برجام در 27 دی 1394 تعدادی از تحریمهای ضدایرانی آمریکا از جمله فروش هواپیما به کشورمان برداشته شدند.
عمده تحریمها علیه ایران پس از وقوع انقلاب 57، بعد از اشغال سفارت آمریکا در تهران شکل گرفت و در پی چالش بر سر برنامه هستهای ایران شدت بیشتری یافت. برنامه اتمی ایران از سال 85 و به دنبال ارجاع پرونده این کشور از آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شورای امنیت، با تحریمهای مختلفی مواجه شده است.
تحریمهای ایران را از نظر تحریمکنندگان میتوان به 4 دسته کلی تقسیمبندی کرد: تحریمهای چندجانبه مانند تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل، تحریمهای اتحادیه اروپا، تحریمهای تکجانبه از سوی کشورهای مختلف همچون آمریکا و تحریمهای کنگره آمریکا.
مهر:
گامهای سازنده تهران، مسکو و آنکارا برای برگزاری مذاکرات «آستانه»
وزارت امور خارجه روسیه روز جمعه اعلام کرد که مقامات این کشور به همراه مقامات ایران و ترکیه برای برگزاری دور ششم مذاکرات سوری «آستانه» در حال برداشتن گامهای سازنده ای هستند.
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد: «روسیه و سایر کشورهای تضمین کننده مذاکرات سوری آستانه (ایران و ترکیه) و ناظران آن (اردن، آمریکا و سازمان ملل) به همراه دولت سوریه و نمایندگانی از گروههای معارض و مسلح سوری شرکت کننده در آتش بس برای برگزاری ششمین دور از مذاکرات عالی بین المللی پیرامون سوریه در شهر آستانه پایتخت قزاقستان گامهای سازنده ای برمی دارند».
وزارت امور خارجه روسیه به این نکته اشاره کرد که یکی از پیامدهای اصلی تنش زدایی در سوریه که ارمغان نشست آستانه است، ایجاد یک فرصت برای تمام طرفهای درگیر در سوریه جهت تمرکز بر نبرد علیه تروریسم است.
گفتنی است که دور پنجم مذاکرات آستانه پیرامون سوریه روزهای چهارم و پنجم ژوئیه (سیزدهم و چهاردهم تیرماه) برگزار شد.
نشست بعدی قرار است در پایان ماه آگوست (دهه دوم شهریور ماه) برگزار شود.
احتمال عملیات مشترک، ایران، روسیه و ترکیه در سوریه
خبرگزاری ترند آذربایجان به نقل از رسانههای ترکیه از احتمال برگزاری یک عملیات نظامی مشترک بین ایران، روسیه و ترکیه در سوریه خبر داد.
براساس گزارشها، این عملیات نظامی مشترک در شهر ادلب برگزار خواهد شد. قرار است ایران و روسیه عملیاتی را در جنوب این منطقه و همزمان ترکیه نیز عملیاتی را در بخش شمالی این منطقه برگزار کند.
گفته میشود که نیروهای روسیه هم اکنون در روستاهای «مراداخ» و «خلفایا» در استان ادلب حضور دارد.
براساس این گزارش، تاریخ دقیقی برای شروع این عملیات اعلام نشده است.
ترند با بیان اینکه ترکیه پیش از این اعلام کرده بود آماده است هر تهدیدی را در مرزهایش از بین ببرد گزارش داد که ارتش ترکیه در حال حاضر 25 هزار نیروی نظامی در مرز خود با سوریه مستقر دارد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
شرکت آمریکایی پرداخت غرامت بابت نقض تحریمهای ایران را پذیرفت
اداره کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا روز پنجشنبه در بیانیه ای اعلام کرد شرکت کشتیرانی «بلو اسکای بلو سی» این کشور با پرداخت بیش از نیم میلیون دلار غرامت بابت 140 مورد نقض تحریم های ایران موافقت کرده است.
بر اساس اعلام اداره کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا، این شرکت کشتیرانی به واسطه انتقال خودروهای دست دوم و فرسوده و قطعات آنها از آمریکا به افغانستان از طریق ایران، مرتکب این موارد نقض شده است.
بر اساس این بیانیه، ظاهرا این موارد نقض تحریم های ایران در فاصله 25 آوریل 2010 تا دوم ژوئن 2012 رخ داده است.
سخنگوی اردوغان: ترکیه و ایران همکاریهای نظامی را تقویت میکنند
ابراهیم کالین سخنگوی رجب طیب اردوغان ، رئیس جهمور ترکیه روز پنجشنبه گفت ترکیه و ایران اقداماتی را به منظور تقویت همکاری نظامی بین دو کشور انجام خواهند داد.
کالین طی نشست خبری در آنکارا گفت همکاریهای نظامی ترکیه و ایران گسترش مییابد.
اظهارات او پس از سفر سرلشکر باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران به آنکارا و دیدار با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور مطرح میشود.
وزیر خارجه فرانسه: پاریس با برگزاری مجدد مذاکرات هستهای مخالف است
ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه در گفتگو با بلومبرگ با اعلام رضایت از پایبندی ایران به برجام، اعلام کرد پاریس با برگزاری مجدد مذاکرات هستهای با تهران مخالف است.
وی افزود: پایبندی ایران به برجام مجموعا رضایتبخش بوده و تنها چند مسئله مانند تجاوز از سقف مجاز آب سنگین رخ داده است و این مسائل اجرایی نیز همواره از طریق گفتگو رفع شده است.
لودریان با تاکید بر اینکه فرانسه خواهان هوشیاری در اجرای توافق است، افزود: فرانسه خواستار مذاکره مجدد نیست و میخواهد شاهد اجرای محکم و دقیق توافق باشد.
نظر شما