به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، کارگردان فیلم سینمایی «نفوذی» به مناسبت سالروز ورود آزادگان به میهن اسلامی درباره اینکه چرا علیرغم اینکه تجربیات تلخ آزادگان بازگشته به میهن میتواند برای نسل امروز کشورمان بسیار راهگشا بوده و سوژههای جذابی برای تهیه فیلم و سریال باشد، ولی در حوزه فیلمسازی خیلی به این موضوع پرداخته نمیشود، خاطرنشان کرد: اصولا فیلمسازی و انتخاب موضوع و مضمون از دو مسئله نشئت میگیرد که یکی نیاز درونی هنرمند است که باید موضوعی را انتخاب کند و دوم اینکه درواقع سیاستگذاری مراکز فرهنگی است و براساس همین سیاستگذاریها روندی دنبال میشود. طی این سال ها به صورت جسته و گریخته ما آثاری در حوزه آزادگان در سینما و تلویزیون داشتیم. سال های گذشته این گونه بود. به عنوان مثال، نهاد یا سازمانی موضوعاتی در همین زمینه انتخاب میکردند و روی آن ها کار میشد که نمونههایش را هم دیدهایم. اما اکنون چند سالی است که احساس میشود با تغییر رویکرد فرهنگی کشورمان خیلی مباحث منجمله بحث آزادگان و دفاع مقدس به فراموشی سپرده شده است.
وی ادامه داد: بحث آزادگان بازگشته به میهن به اسلامی هم درواقع زیرمجموعهای از بخش بزرگتری از کشور است که در آن 8 سال دفاع مقدس داشتیم. در مجموع به نظرم به این موضعات طی این سالها در سینما و تلویزیون پرداخت کمی شده است و از طرفی حرکت خیلی جدی هم از لحاظ حمایت در این گونه موضوعات نمیبینیم. با این صحبتها من نوعی شخصا نمیگویم این اتفاق خوب است یا بد؛ چون نمیخواهم قضاوت کنم اما میخواهم بگویم موضوع جنگ طی این سال ها خیلی مورد توجه کسی نبوده است.
کاوری سپس در پاسخ به اینکه با توجه به فقر قهرمان در سینمای ایران، آیا آزادگان شاخصههای قهرمان شدن در سینما را دارند، توضیح داد: صددرصد همینطور است و میتوان آنها را قهرمان معرفی کرد. میتوان نمونههای این کار را در آثار ایرانی و حتی خارجی هم دید که زندانها همیشه قهرمانانی برای خود داشتهاند. البته نگاهها متفاوت است و شاید در برخی آثار قهرمان به آن منظور که در ذهن مردم باشد، محسوب نشود بلکه منظور از قهرمان انجام یک کار خارقالعاده که بیشتر نفع عموم بریشان اهمیت داشته باشد، است. گرایش سینمای کشورمان در حال حاضر بیشتر اجتماعی است و همین موضوع نیز قهرمانانی دارد ولی چهرهشان فرق کرده و از یک منظر دیگر به قهرمان بودن میپردازد.
این فیلمساز همچنین درباره این مسئله که آیا موضوع آزادگان در سینما میتواند مسئله امید را در جامعه تزریق کند، گفت: به نظرم هر موضوعی در هر مکانی میتواند هر هدفی را دنبال کند و امکان هر اتفاقی هم وجود دارد؛ بحث امید هم شامل آن میشود و حتی میتواند گاهی ناامیدی و یاس را نیز دنبال کند که این دیگر به رویکرد و نگاه افراد برمیگردد. به عنوان مثال، ما آثار خیلی خوب و فاخری داشتیم اما در عین حال در آن ها ناامیدی و یاس موج میزد. بنابراین امکان هر اتفاقی وجود دارد اما اینکه صرفا امید یا ناامیدی باشد اینطور نیست و میتوان در کارهایی مثل بحث آزادگان به موضوعاتی چون ایثار، از خودگذشتگی و مقاومت اشاره کرد و یا در دیگر ژانرها هر موضوعی را در فضای نمایش مطرح کرد. در مجموع دنیای نمایش بسیار وسیع و عجیب و غریب است.
نویسنده مجموعه «قفسی برای پرواز» با موضوع آزادگان، در پایان درباره کار جدیدش و اینکه آیا قصد دارد در آینده کاری در رابطه با آزادگان در سینما و تلویزیون داشته باشد، اعلام کرد: در حال حاضر احساس میکنم موضوع و مضمونی که بتوانم در این زمینه داشته باشم، در برنامهام وجود ندارد اما این اتفاق به شرایط بیرونی و پیشنهادهایی که میشود، بستگی دارد. برنامه امسالم یک فیلم سینمایی است که در مرحله پیش تولید قرار دارد و برای سال آینده نیز فیلمی دیگر دارم که مشغول طراحی آن هستم.
نظر شما