خبرگزاری شبستان // خرم آباد
خون صلح آینی است که در آن خانواده مقتول از حق قصاص خود نسبت به قاتل گذشت می کند و یکی از آیینهای دیرینی است که از گذشته های دور در میان مردمان لرستانی رواج داشته است.
در این مراسم، دو طرف با شرکت در آیین سنتی 'خون صلح' کدورت های گذشته خود را فراموش می کنند با پیمان صلح و دوستی، صلح وسازش میان آنان برقرار می شود.
در هنگام برگزاری 'خون صلح' صدها نفر از اهالی و بزرگان عشایر و طوایف روستاهای اطراف به همراه مسئولان محلی دعوت می شوند تا مراسم دیرین خود را با شکوه خاصی برگزار کنند.
در این مراسم گروهی از ریش سفیدان و معتمدان، قاتل کفن پوش دست بسته را در سایه یک جلد کلام الله مجید و با یک قبضه چاقو روی سینی نهاده همراهی می کنند و به سمت اولیا دم می روند به این مفهوم که یا قاتل را به عظمت کلام الله مورد بخشش قرار دهید و یا با چاقو وی را قصاص کنید.
اولیای دم در این آیین با بوسیدن کلام الله مجید و باز کردن طناب دست و کفن قاتل خصلت بزرگ منشی خود را به نمایش می گذارند و مراسم با صلوات حاضران به پایان می رسد.
امروز نیز این آیین سنتی در شهرستان دلفان برگزار شد، در این آیین با تلاش شوراهای حل اختلاف و بزرگان و ریش سفیدان شهرستان دلفان با گذشت خانواده مقتول 2 طایفه در روستای زنگیوند شهرستان دلفان به یک نزاع دیرینه خاتمه داده شد.
در سال 84 در پی یک درگیری محلی در روستای زنگیوند دلفان یک جوان 30 ساله به قتل رسید که باوقوع این قتل میان این دو طایفه کدورت و دشمنی پدید آمد، بطوریکه چندین فقره پرونده در دادگستری دلفان تشکیل شد و یکصد خانوار روستا مجبور به کوچ اجباری به شهر نورآباد شدند.
پس از 6 سال تلاش بزرگان و ریش سفید رایزنی آنان نتیجه داد و خانواده مقتول باگذشت از حق قانونی خود مقدمات برگزاری آیین سنتی خون صلح فراهم و آنان با برپایی این آیین به نزاع دیرینه خود خاتمه دادند.
حجت الاسلام محمد تقی صرفی، پور امام جمعه نورآباد در این مراسم با قدردانی از خانواده مقتول برای گذشت از قاتل، گفت: فرهنگ گذشت و صلح و سازش در باورهای دینی مردم استان لرستان بخصوص عشایر ریشهای عمیق دارد.
وی افزود: صلح و سازش، برگرفته از آیات الهی قرآن کریم و براساس شرع مقدس اسلام است و براساس روایات اسلامی ثواب آن از یکسال روزه گرفتن و نماز خواندن بیشتر است.
حجت الاسلام صرفی پور با اشاره به سیره حضرت رسول اکرم(ص) گفت: صلح و سازش باید به یک فرهنگ عمومی در بین مردم تبدیل شود و فعالیت شوراهای حل اختلاف و واحد مصالحه نقش مهمی در نهادینه کردن آن دارد.
گفتنی است، مراسم خون صلح دو طایفه دلفانی با حضور امام جمعه نورآباد، نماینده سلسه و دلفان در مجلس شورای اسلامی، فرماندار دلفان، رئیس دادگستری و دادستان دلفان و بزرگان طوایف منطقه برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما