حجتالاسلام سیدابوالقاسم شجاعی، خطیب و منبری نقش مساجد در شکلگیری قیام های قبل از انقلاب همچون قیام 17 شهریور را مهم ارزیابی کرد و به خبرنگار شبستان گفت: مسجد به عنوان یک نهاد دینی و اجتماعی که بسیاری از امور اجتماع و تعاون و همکاری در آن شکل میگیرد، پیش از انقلاب نیز بستر مناسبی برای حرکتهای جمعی و نهضتهای انقلابی و قیامهایی همچون 17 شهریور به شمار میرفت.
وی ادامه داد: مردم با لبیک به پیام حضرت امام خمینی (ره ) که از سوی خطبا در مساجد و منابر به مردم اعلان شده بود در آن مقطع خاص دست به راهپیمایی، علیه رژیم ستمشاهی زدند و شمار زیادی از آنان توسط عوامل رژیم طاغوت به شهادت رسیدند.
حجت الاسلام شجاعی خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین عوامل پیروزی انقلاب اسلامی ایران حرکت بسیار منسجم و تأثیر گذاری بود که به صورت پیوسته و سلسله وار در مساجد شهرهای مختلف به صورت مراسم بزرگداشت و ترحیم در قالب مراسم هفتم، چهلم و سالگردها برگزار می شد و همین امر زمینه های وقوع انقلاب شکوهمند اسلامی ایران را فراهم کرد که عمدتاً ساماندهی و آغاز این تجمعات از مساجد شکل می گرفت.
وی قیام 17 شهریور را از حرکت هایی نام برد که پس از اقامه نماز عید فطر از مردم دعوت شد در تجمع بعدی در خیابان 17 شهریور (ژاله سابق) حضور یابند که با تجمع مردم این واقعه رخ داد.
وی از دیگر زمینه ها و ریشه های ایجاد تحول و حرکت انقلابی که از عوامل کلیدی و بسیار مهم در حرکت های انقلابی همچون 17 شهریور محسوب می شد را وجود روحانیون و عالمانی دانست که در سطح مساجد با عناوین مختلف امام جماعت و سخنران حضوری بسیار فعال و تأثیر گذار داشتند، دانست و تصریح کرد: این روحانیون با از خود گذشتگی و تحمل فشارهای مختلف از سوی رژیم نظیر تعقیب، دستگیری، زندان، شکنجه و تبعید نهراسیدند و همواره از هر فرصتی برای هدایت و رهنمون کردن مردم به ادامه نهضت و نیز افشای ظلم و فساد شاه، بهره جسته و تنور نهضت و انقلاب را روشن نگه داشتند.
این خطیب برجسته به مطالب مطرح شده از سوی خطبا و وعاظ در سخنرانی هایی مساجد پیش از انقلاب اشاره کرد و افزود: در آن زمان خطبا مردم را به استقامت و شجاعت و ترویج تفکر ایستادگی و پافشاری در مقابل دژخیمان وقت دعوت می کردند که مباحث مطرح شده از سوی وعاظ موجب شد، مردم رژیم شاه را به زانو درآورد.
حجت الاسلام شجاعی اظهار کرد: مساجد نه تنها در هدایت و سازماندهی نیروهای انقلابی، نقش آفرین بودند بلکه در پشتیبانی مادی و معنوی افراد و خانواده هایی که به نحوی در جریان حرکت اسلامی دچار مشکل شده بودند(یا در بازداشت به سر می بردند و یا مجروح می شدند) نقش اثرگذاری داشتند و به رفع حوائج ضروری آنها نیز می پرداختند و از این جهت موجب دلگرمی نیروهای انقلابی و مردم مسلمان می شدند.
وی افزود: در واقعه 17 شهریور هم مساجد، حسینیه ها و درمانگاه های اطراف خیابان 17 شهریور مامن و پناهگاه مردم به شمار می رفتند که من از نزدیک شاهد کمک رسانی و همیاری مردم در این واقعه بودم.
وی گفت: پس از انقلاب اسلامی نیز پس از محور اعتقادی و عبادی، فعالترین و بارزترین بخش کارکرد مسجد در محور سیاست بود و همواره شاهد بودیم که مساجد در ابعاد و موضوعات مختلف داخلی و بین المللی و بصیرت بخشی و روشنگری مردم نقش خطیری ایفا کرده اند.
پایان پیام/
نظر شما