محمد قاسمی، نویسنده، کارگردان و بازیگر تئاتر که از تهران با نمایش " آوازه های دیوار بی در " در بخش صحنه ای بیست و پنجمین جشنواره سراسری تئاتر سوره شرکت کرده است در مورد نمایش خود به خبرنگار شبستان گفت: " آوازه های دیوار بی در " در مورد چند درگیری در خصوص اتفاقات بعد از جنگ است. تمرکز من مقوله دفاع مقدس است اما فراملی تر به پدیده جنگ نگاه می کنم. در این نمایش برخی از اتفاقات بعد از جنگ را که برای کودکان و خانواده ها رخ داده است به نمایش درآوردم.
قاسمی اظهار داشت: در نمایش " آوازه های دیوار بی در " که مدت آن 60 دقیقه است، 4 بازیگر با اسامی پری بارانی، احمد جعفری، حدیث گودرزی و خودم شرکت داریم. سال 76 به عنوان بازیگر در جشنواره تئاتر سوره شرکت کردم و سال 91 به عنوان نویسنده و کارگردان در این جشنواره حضور داشتم. امسال سومین بار است که در جشنواره تئاتر سوره شرکت می کنم.
وی جشنواره تئاتر سوره را در استعدادیابی جوانان در شهرستان ها موثر دانست و افزود: جشنواره تئاتر سوره برای تیم های اجرایی ورک شاپ پر و پیمانی در زمینه بازیگری، نویسندگی، کارگردانی و طراحی صحنه است. گروه ها در این جشنواره فرصت دارند خود را محک بزنند، کارهای دیگران را ببینند، اثر خود را در معرض آزمون و خطا قرار دهند و اگر کارشان نقصی دارد، آن را رفع کننند. این باعث می شود که جوانان هنرمند انگیزه لازم را برای ارایه کار کیفی تر پیدا کنند.
این نویسنده و کارگردان تئاتر با اشاره به اینکه تئاتر کالای وارداتی است، بیان کرد: 100 سال و اندی از ورود تئاتر به ایران می گذرد. برای مردمی کردن تئاتر باید جشنواره های تئاتر در سطح منطقه ای، استانی و کشور برگزار کنیم. وجود جشنوارهها برای معرفی تئاتر به مردم لازم است. جشنواره تئاتر سوره جزو جشنواره های سطح بالای تئاتر در این کشور است. بسیاری از هنرمندان مطرح و درخشان که در تئاتر تهران و حتی در برون مرزها کار می کنند، در این جشنواره مورد قضاوت قرار گرفتند و این جشنواره محلی برای رشد آنها بود ه است. شاهدیم که افراد جوان تر تمایل بیشتری برای شرکت در جشنواره تئاتر سوره دارند. این افراد به تدریج از این جشنواره وارد بخش حرفه ای تئاتر کشور خواهند شد.
قاسمی خاطرنشان کرد: به نظر بنده کل جشنواره های تئاتر که در ایران برگزار می شود، روند رو به رشدی به لحاظ مفهومی و ساختاری دارند. شرکت کنندگان در جشنواره های تئاتر سعی می کنند نقص های خود را رفع کنند و آثار کیفی تری ارایه دهند. در خارج از کشور جشنواره ها قسمت خارج مسابقه دارند و از گروه ها تجلیل می کنند، آنها را نمی شود با تئاتر ایران مقایسه کرد. دادن جایزه و رقابت انگیزه مضاعفی برای تلاش بیشتر و ارایه کار بهتر ایجاد می کند.
وی تصریح کرد: همه جشنواره های ایران به معضلی دچار شده اند و آن این است که کار اورجینال می خواهند، کاری که مختص به خود جشنواره تولید شود. این مسئله هزینه بالایی دارد. به عنوان مثال کار ما 2 و نیم میلیون تومان برای طراحی صحنه هزینه داشت. یک پروسه زمانی 2 و نیم ماهه برای تولید اثر صرف کردیم. یک گروه 7-8 نفره 2 ماه وقت خود را گذاشته است. برآورد ما برای هزینه یک گروه در خصوص ارایه کار اورجینال چقدر است؟
این نویسنده و کارگردان تئاتر خاطرنشان کرد: عددهایی که در فراخوان برای جایزه و کمک هزینه ارایه می شود، اعداد غیرمتعارفی نسبت به تولید است. در خارج کشور یه گروه کار خوبی به فستیوالی ارایه می دهد و ممکن است کارش در 10 جشنواره شرکت کند. جشنواره های تئاتر در ایران به این سمت می روند که کار اورجینالی می خواهند در صورتی که مبالغ و هزینه ها باید لحاظ شود. این به نظرم دشاژ کردن گروه هاست. در خارج از کشور یک گروه حرفه ای نمایش یک سال برای تولید یک نمایش وقت می گذارد و 10 سال آن را اجرا می کند. در ایران یک گروه در طول یک سال، 10 اثر تولید می کند و مسلم است که از سطح کیفی کار کم می شود. گروه هایی که در طول سال بر روی یک کار تمرکز می کنند، قطعا اثری با کیفیت بالا ارایه می دهند.
وی ضمن تشکر از کوروش زارعی، مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری گفت: در سالهایی که آقای کوروش زارعی به حوزه هنری آمدند، انرژی بیشتری صرف شده و اقدامات خوب و موثری انجام شده است. حمایت از گروه های نمایشی و پلاتو کردن دو سالن حوزه هنری که قطعا هزینه زیادی برای حوزه دارد، جای تقدیر و تشکر از آقای کوروش زارعی دارد. اینکه سالن قاب عکسی را پلاتو کنند، هزینه زیادی می برد. به خاطر این اقدامات از آقای کوروش زارعی و مسئولان جشنواره تئاتر سوره تشکر می کنم.
گفتگو از مریم داوری
نظر شما