«ویکی لیکس» اسناد محرمانه روابط «ریاض» و «تل آویو» را افشا کرد

خبرگزاری شبستان: ویکی لیکس با انتشار اسنادی محرمانه ای فاش کرد که ریاض و تل آویو از سال ۲۰۰۸ میلادی درحال عادی سازی روابط و برقرار روابط بین دو طرف هستند.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از رای الیوم، ویکی لیکس با انتشار بیانیه مطبوعاتی وزارت امورخارجه عربستان از سطح نزدیکی بین ریاض و تل آویو پرده برداشت.

عربستان در سال 2008 میلادی مذاکرات درباره مسئله عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و طرح صلح عربستان سال 2012 میلادی که اتحادیه عرب در اجلاس بیروت همان سال آن را تصویب کرد را آغاز کرد.

به گزارش ویکی لیکس، شخصیت های بانفوذ عربستان در سال 2006 میلادی در گفتگوی علنی تاکید کردند که رژیم صهیونیستی از دشمنان به شمار نمی آید، اما این رژیم نزدیک به یک هم‌پیمان غیر رسمی است  و این سخنان گسترش یافت و به طرح های عربستان برای برپایی روابط بین دو طرف در سال 2008 میلادی منجر شد و از آن تاریخ نزدیک سازی بین تل آویو و ریاض دیده شده است.

اما مسئله جدید در روابط عربستان – اسرائیل این است که ریاض مرحله جدیدی از نزدیک سازی به این رژیم را آغاز کرده است، اما در سطح اطلاعات و امنیتی نیست. معاون وزیر خارجه عربستان از نخست وزیر عربستان در 13 ژوئن 1995 نامه ای دریافت کرد که براساس آن تصمیم ویژه ای مبنی بر به تعلیق درآوردن تحریم ها اسرائیل اعلام شده بود که براساس آن مقامات عربستان به شرکت های عربستان اجازه ارتباط با اسرائیل برای کار در عربستان را در همه زمینه ها دادند.

براساس اسناد ویکی لیکس، «نایف بن احمد بن عبدالعزیز» یکی از مهمترین فرماندهان نظامی عربستان متخصص در زمینه های عملیات های ویژه و جنگ سایبری در مقاله در مجله نیروهای مشترک آمریکایی به طور مثبت درباره اسرائیل و ضرورت تقویت روابط بین ریاض و تل آویو سخن گفته است. همچنین بر ضرورت سرمایه گذاری دو طرف در تقویت روابط همکاری و نزدیک سازی بین فلسطینی ها و عرب ها از سویی و اسرائیلی ها از سوی دیگر تاکید کرده است.

«امیر اورین» نویسنده اسرائیلی در روزنامه هاآرتص با انتشار مقاله ای به مقاله نایف اشاره کرد و نوشت که ریاض تمایل دارد تا روابط طبیعی با رژیم صهیونیستی در شرایط مورد نظر داشته باشد.

ویکی لیکس تاکید کرد: نشانه های روابط بین ریاض و تل آویو تنها در سطح رسمی نیست، بلکه در سطح مردمی نیز وجود دارد؛ یکی از این اسناد پروتکل غیر رسمی را بررسی کرده است که آمریکا در آن برای تقویت روابط بین ریاض و تل آویل با پوشش آکادمیکی میانجی گری کرده است. وزارت امور خارجه عربستان در تلگرافی خواست تا اطلاعات درباره یک هیئت از دهها دانشجوی عربستانی را که سفارت اسرائیل در واشنگتن میزبان آنهاست، تکمیل کنند و این اقدام به عنوان بخشی از برنامه آموزشی برای آماده کردن رهبران با نظارت دولت آمریکا انجام شد.

تلگرافِ آگوست 2008 میلادی به خواست وزارت امور خارجه عربستان درباره سفر دهها دانشجوی عربستان و هدف آنها از این سفر اشاره دارد؛ این برنامه با نظارت آمریکا در زمانی آغاز شد که «ترکی فیصل» در منصب سفیر عربستان در واشنگتن بوده است. هدف این برنامه آموزش به جوانان برای رهبری داخل جامعه شان و همکاری بین المللی با دوستانشان در کشورهای دیگر و ایجاد نسل جدیدی از رهبران جوان فعال در دو سطح اجتماعی و سیاسی و متخصص در روابط بین الملل و چگونگی اداره آن است.

این اقدام با سیاست عربستان مبنی بر تعمیق عادی سازی روابط در سطح مردمی تطابق دارد و این مسئله از سال 2011 برای پذیرش نهایی عربستانی ها به منظور برقراری روابط عادی با اسرائیل افزایش یافت.

به گزارش ویکی لیکس، در سال 2014 میلادی، موسسه سیاست خاورمیانه درباره درگیری عربی اسرائیلی و آینده فرآینده صلح فاش کرد که بیشتر ساکنان عربستان از صلح با اسرائیل و تشکیل دو دولت حمایت کردند.

«سلمان انصاری» بنیانگذار لابی عربستان در آمریکا خواست تا ائتلاف همکاری بین ریاض و تل آویو براساس منافع منطقه ای و اقتصادی مشترک ایجاد شود، زیرا این مسئله فرصت تاریخی در دوره جدید از صلح و شکوفایی است.

کد خبر 647708

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha