خبرگزاری شبستان_ خرم آباد؛
صنایع دستی میراثی ماندگار که نسل به نسل حفظ شده است و با گذر زمان نه تنها زیبایی خود را از دست نداده است که هر نسلی از جذابیت و زیبایی آن لذت می برد.
صنایع دستی را می توان نمادی از زندگی و فرهنگ هر جامعه در گذر زمان دانست که به رغم کم توجهی های زیاد هچنان با کیفیت تولید می شود.
هنر دستی گویای فرهنگ و تاریخ یک قوم یا ملت است که طرحها و نقشها، طعمها و عطرها، رنگها و سایهها چیزی را به ما منتقل میکنند که بیشک دهها جمله و صدها کلمه نمیتواند.
نقش و نگارههای زیبا و چشم نواز طرح گلیم و کارهای سنتی و دستی می تواند بستری برای تحقق اقتصاد مقاومتی و تلاش برای تحقق فرامین رهبری و کمک به توسعه اقتصادی باشد.
سمیه سبزی الوار، یکی از بانوان لرستانی در شهر رومشکان است که در زمینه کارهای صنایع دستی مشغول به کار است.
وی مدیر و موسس آموزشگاهی با عنوان ماندگار است و در این آموزشگاه طرح های ماندگار سنتی و صنایع دستی را به افراد کم بضاعت و معلولان آموزش می دهد.
سمیه خود از کودکی با صنایع دستی و هنر دست مادر، بزرگ شده است و هم اکنون در زمینه های مختلفی چون گلیم بافی سنتی لرستان، قالی بافی، سبد بافی، حصیر بافی، دوخت و دوز و ساخت انواع کیف و کمربند چرم و هر نوع وسایل دستی و طبیعی استان دستی به هنر دارد.
وی در نوجوانی یتیم شده و با فقر و محرومیت آشنایی اجباری دارد.
سمیه، با مرگ پدر، با مادر تنها زندگی می کند و با پایان دوره تحصیلی دیپلم دست به کار می شود و از هر نوع هنر که در زمان کودکی و روی پای مادر یاد گرفته است استفاده می کند.
گرچه مورد حمایت دستگاه کمیته امداد قرار دارند، اما برای مخارج درمان مادر، گذراندن زندگی با تنگنا های زیادی مواجه می شوند.
سمیه با اصرار مادر تحصیلات دانشگاهی را تا مقطع کاردانی ادامه می دهد و همراه مادر به کار گلیم بافی می پردازد.
وی کاردانی حسابداری را فرا گرفته است، اما به دلیل ذوق و سلیقه فطری ادامه تحصیل را رها کرده و برای بهبود معیشت خانواده به فعالیت در عرصه صنایع دستی روی آورده است.
وی که سه برادر و سه خواهر دیگر دارد که همگی راهی منزل بخت شده اند، هم اکنون خود به همراه مادر 62 ساله زندگی می کند و مادر را یار و همراه خود در همه امور زندگی می داند.
سمیه سبزی الوار، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از خرم آباد، گفت: با گلیم بافی از دوران کودکی آشنایی داشتم و کم کم در کنار مادر هنرهای دیگری چون چیت بافی، حصیر بافی، و دوخت و دوز را فرا گرفتم.
وی افزود: در کارگاه شخصی خود در حد توان کار می کنم، در کنار هنرهای قدیمی چون گلیم بافی و چیت بافی تلاش می کنم تا حد امکان از وسایل و امکانات در دسترس و دور ریز برای تزئین کارهای دستی استفاده کنم.
وی اظهار داشت: کارهای دستی خود و کارآموزان را در نمایشگاه های مناسبتی چون نمایشگاه های بهاره عرضه و از این راه کسب درآمد می شود.
سبزی الوار، از پی گیری برای راه اندازی فروشگاهی از محصولات صنایع دستی خبر داد و افزود: به دنبال جذب حمایت خیران و دستگاه های اجرایی برای راه اندازی این مرکز فروش هستیم.
وی ادامه داد: با راه اندازی این مرکز فروش بستری برای ارائه کارهای دستی کارآموزان، اشتغالزایی و حرکت در مسیر اقتصاد مقاومتی فراهم می شود.
سبزی الوار، با بیان اینکه در مساجد فی سبیل الله صنایع دستی را آموزش می دهم، افزود: آموزش بستری برای توانمند سازی و تقویت اقتصاد خانواده ها و اقتصاد جامعه است.
سبزی الوار در ادامه با اشاره به دوره های آموزشی خاص خود برای افراد معلول، افزود: استعداد فراوان هر کدام از معلولان در روزهای نخست اجرای این طرح باعث شگفتی بود.
وی ادامه داد: با اندکی صبر و تحمل معلولان به راحتی آموزش های ارائه شده را فرا گرفته و به خوبی کارهای دستی مناسب را تحویل می دهند.
وی ادامه داد: کارهای دستی تولیدی معلولان در نمایشگاه ها ارائه می شود و اندک درآمدی از این راه به دست می آورند.
سبزی الوار، افزود: با راه اندازی مرکز تولید و فروش امکان جذب افراد بیشتری در کارگاه ها فراهم شده و در زمینه اشتغال گام های خوبی برداشته خواهد شد.
وی با بیان اینکه هم اکنون بیشتر مخاطبان این کارگاه آموزشی افراد کم توان، بی بضاعت، افراد تحت حمایت کمیته امداد و بهزیستی هستند، بیان کرد: به دنبال توانمند سازی، اشتغال و درآمد زایی برای این افراد هستیم.
سبزی الوار، ادامه داد: تاکنون تعداد هشت دانش آموز شامل سه هنر آموز کر و لال و دو هنر آموز نابینا و سه معلول حرکتی در این آموزشگاه آموزش دیده اند و هم اکنون دستی بر هنر صنایع دستی دارند.
وی با اشاره به اوقات بیکاری بسیاری از بانوان شهرنشین، ابراز کرد: با توانمند سازی بانوان در قالب دوره های آموزشی بستر برای اشتغال این بانوان و کمک به معیشت خانواده ها فراهم می شود.
سبزی الوار، با اشاره به اینکه در هر نمایشگاه درآمد خوبی به دست می آید، افزود: در نمایشگاه بهاره که ویژه 13 روز نخست عید و فروردین بود تنها در پخت نان محلی درآمد خوبی برای بانوانی که در این حوزه کار می کردند کسب شد.
کارگاه های کوچک در گوشه و کنار شهرها را می توان گام مردمی در جهت تولید و اشتغال و لبیک به فرامین و رهنمود های رهبر معظم انقلاب دانست.
در کارگاه های کوچک جمعی از بانوان گرد هم جمع می شوند و برای چندین نفر درآمد زایی می شود.
در پس حرکت های ظریف دستان بانوان هنرمند، هنری از این دیار کهن زنده می ماند و با زندگی صنایع دستی خونی در رگهای اشتغال و اقتصاد خانواده ها و جامعه جاری می شود.
جهت زنده ماندن هنر و چرخیدن چرخ تولید و اقتصاد، حمایت از این کارگاه ها، عرضه مناسب محصولات تولیدی و ممانعت از ورود بی رویه محصولات خارجی باید به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد.
نظر شما