به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی انتشارات سروش؛ سـازشناسی آخرین اثر مرحوم دکتر محمدتقی مسعـودیه (۱۳۷۷ – ۱۳۰۶)، استـاد گروه موسیـقی دانشـکدۀ هنرهای زیبای دانشـگاه تهران است که در زمان حیات وی مجال انتشار نیافت. از وی ، غیر از این اثر، تعداد ده عنوان کتـاب و بیش از بیسـت مقاله به زبانهای فـارسی و آلمـانی و فرانسـوی در موضوعات مختلف موسیـقی شامل اصول موسیـقی، تحلیل انواع موسیقیهای محلی ایران و دیگر کشورها، و معرفی علمی انواع سازها باقی مانده است.
«سـاز» به طور کلی واژهای فارسی و ترکی است به معنای "آلت موسیقی". نیز نام خانوادهای از لوتهای دسته بلند است که در ایران و قفقاز و اروپای جنوب شرقی و آسیای صغیر یافت میشوند. سازها اغلب دستگاه تشدیدگر گلابیشکلی دارند که از چوبِ یکتکّه تراشیده شده یا از چند باریکة چوب به هم پیوسته ساخته میشوند. دستة ساز راست و مستقیم است و تعداد متغیری دستان روی آن بسته شده است که قابلیت جابهجا شدن نیز دارند. امّا سازها را به چند دسته تقسیم میکنند: سازهای ایدیوفون که خودبهخود ایجاد صوت میکنند؛ سازهای ممبرانوفون که صوت در آنها بر اثر زخمه زدن، مالش دادن، یا دمیدن در پوست حیوان یا کاغذ یا بادکنک حاصل میشود؛ سازهای آئروفون (سازهای بادی چوبی و برنجی و کلاویهدار و هارمونیکا)؛ و سازهای کوردوفون که در آنها وسیلة اصلی ایجاد صدا سیم است. کتاب حاضر بهطور علمی و با جزئیات آموزشی به این دستهبندیها پرداخته است و مخاطب را در مجموع با سازهای دنیا آشنا میسازد.
در کتـاب حاضـر استـاد به بررسـی انـواع سـازها و تـاریخچۀ آنها، تشریح سـاختمان سـازها، حدود اجرایی و نوتاسـیون سازها، امکانات اجرایی و روش نوازنـدگی سـازها، کیفیـات صوتی سـازها، و چگـونگی تلفیق هر ساز با سایر سازهای ارکستر سنفونیک میپردازد.
چاپ دوم کتاب " ساز شناسی" با قیمت ۲۳ هزار تومان از سوی انتشارات سروش منتشر و در اختیار علاقه مندان به هنر موسیقی قرار گرفت.
نظر شما