به گزارش خبرگزاری شبستان؛ پایگاه خبری "العهد" در مقاله ای به قلم "علی ابراهیم مطر" نوشت: سخن از نظارت بین المللی بر اداره حج پس از درخواست قطر که جنجال به پا کرد و عربستان سعودی آن را به مثابه اعلان جنگ علیه این کشور برشمرد، درخواست های متعدد طرف های اسلامی در این خصوص و درخواست های بسیار برای مشارکت عمومی در اداره حج به دلیل ناتوانی عربستان سعودی در حفظ امنیت و سلامت حجاج را در اذهان تداعی کرد.
این درخواست ها پس از فاجعه دردناک منا که بر اثر آن صدها نفر از حجاج جان خود را از دست دادند و تحقیقات شفافی از سوی ریاض برای معرفی عامل آن صورت نگرفت افزایش یافت.
با بررسی برخی حوادث که در موسم حج طی سال های متمادی رخ داده، میزان ناتوانی و عجز عربستان سعودی در اداره امور حج آشکار می شود؛ به گونه ای که در موسم حج سال 2015، به دلیل فاجعه ای که در منا رخ داد بیش از 769 نفر جان خود را از دست دادند و هزاران نفر مصدوم شدند.
در همین سال همچنین، سقوط جرثقیل های بزرگ در اطراف مسجد الحرام، 107 کشته و 238 تن مصدوم بر جا گذاشت. در سال 2012 نیز 81 نفر از حجاج مصر فوت شدند.
در حج سال 2006، به دنبال سقوط وسایل حجاج از بالای اتوبوس های در حال حرکت در مسیر و فشار ناشی از آن در حین رمی جمرات 340 حاجی کشته شدند. همین حادثه در سال 2005 نیز جان ده ها حاجی از کشورهای مختلف را گرفت و این حادثه دومین حادثه از این نوع در منطقه رمی جمرات بود.
سال 1987 نیز پس از آنکه عناصر امنیتی عربستان به حجاج ایرانی که در همبستگی با مسجد الاقصی شعار می دادند، حمله کردند، صدها نفر به شهادت رسیدند.
علاوه براین، هر بار که عربستان سعودی با بحران مواجه می شود موسم حج را دستاویز اغراض سیاسی خود قرار می دهد؛ در حالی که هنوز بحران حج میان عربستان و ایران پس از تحریم ادای مناسک حج از سوی ایران به دلیل سوء مدیریت سعودی حل نشده بود، بحران جدیدی میان ریاض و دوحه درگرفت که از نتایج آن عدم مشارکت قطری ها در مراسم حج امسال است زیرا دوحه بیم دارد مسئولان سعودی به دنبال انتقام گیری از قطر باشند و جان حجاج قطری را به بازی بگیرند، همانطور که چند سال است مردم سوریه و یمن را از ادای مناسک حج محروم کرده اند.
از این رو مشاهده می شود که رژیم سعودی هر بار که با بحرانی مواجه شده، برای جلوگیری از اقامه مناسک حج از سوی مسلمانان بر دولت های طرف بحران فشار می آورد؛ این یک اقدام سیاسی است که قربانیان آن مسلمانی هستند که مقابل گزینه های خصمانه ریاض قرار گرفته اند.
نشانه های آغاز بحران جدید در پرونده اداره مناسک اسلامی میان قطر و عربستان در صورت تشدید، محکومیت جدیدی علیه عربستان سعودی از سوی کشورهای اسلامی را به دنبال خواهد داشت. کشورهای اسلامی دیگر تحمل سادگی ریاض در اداره حج را ندارند، ولی رژیم سعودی حتی مذاکره در این خصوص را هم نمی پذیرد و کار به جایی رسیده است که می گوید درخواست قطر برای نظارت بین المللی بر امور حج به مثابه اعلام جنگ است.
بر این اساس، تقریبا قطعی است که قطری ها از ادای فریضه حج امسال به دلیل لجبازی سعودی محروم شده اند، موضوعی که کشورهای اسلامی را بیش از پیش برآن خواهد داشت تا خواستار لزوم تشکیل کمیته اسلامی مشترک برای اداره موسم حج شوند تا در انحصار رژیم آل سعود نباشد و این رژیم نتواند از آن به عنوان یک اهرم فشار علیه مخالفان سیاسی و اشتباهاتش در اداره امور حج استفاده کند.
نظر شما