کاهش ظاهری نرخ سود در بانک های دولتی/مقاومت بانک های خصوصی

خبرگزاری شبستان: پس از آن که سیاست کاهش نرخ سود بانکی در کشور به حالت غیر اجباری به اجرا در آمد بانک های دولتی با اقبال بیشتری نسبت به این موضوع اقدام کردند و بانک های خصوصی برای حفظ مشتری نسبت به آن مقاومت کردند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، چندی است که دولت برای کاهش نرخ سود بانکی از ۱۵ به ۱۲ درصد به بانک ها چراغ سبز نشان داده و این در حالی است که بانک های خصوصی برای حفظ مشتریان سپرده گذار خود در مقابل این چراغ سبز مقاومت می کنند و بانک های دولتی هم گویا تابع آن شده اند اما در مواردی این گونه عمل نمی کنند.

 

کاهش ظاهری نرخ سود در بانک های دولتی

 

در حالی که رئیس شورای هماهنگی بانکهای دولتی در خصوص زمزمه‌های کاهش نرخ سود به ۱۲ درصد، گفته که نرخ بهره بانکی به طور قطع به کمتر از ۱۵ درصد کاهش خواهد یافت اما برخی از بانک های بزرگ دولتی با باز کردن دو حساب سپرده با سودهای متفاوت برای مشتری های خاصشان همان نرخ های ۱۷ درصد را رعایت می کنند.

 

این در حالی است که محمدرضا حسین‌زاده گفته بود که بانک‌های دولتی تصمیم گرفتند که نرخ ها را پایین بیاورند و مطابق با سیاست‌های دولت، قرار است نرخ سود بانکی به تدریج کاهش یابد. نظر شورای پول و اعتبار تثبیت نرخ سود نیست؛ بلکه نرخ‌ها باید کاهش یابد.بانکها منتظر تصمیم بانک مرکزی هستند تا نرخ را اعلام کند؛ و ممکن است نرخ پایین تر از نرخ کنونی بیاید. پیشنهاد این است که نرخ سود به کمتر از ۱۵ درصد و نرخ های مطرح شده کاهش یابد.

 

مقاومت بانک های خصوصی

 

در همین حال، دبیرکل کانون بانک‌های خصوصی با تأکید بر اینکه بانک‌ها این‌بار تصمیمی به تغییر نرخ سود ندارند، گفت: دفعات قبل هم بانک‌ها به‌درخواست بانک مرکزی نظرات‌شان را اعلام می‌کردند.

محمدرضا جمشیدی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم درباره برنامه بانک‌ها برای تغییر نرخ سود بانکی اظهار داشت: اصلاً بانک‌ها به‌دنبال آن نیستند که برای تغییر نرخ سود جلسه‌ای داشته باشند.

وی با بیان اینکه هرگونه تصمیم برای تغییر نرخ سود بانکی با شورای پول و اعتبار است، افزود: قصد بانک‌ها در حال حاضر عدم تغییر و مداخله در نرخ سود بانکی است.

دبیرکل کانون بانک‌های خصوصی همچنین در پاسخ به این سؤال که "بنابراین این‌بار به‌خلاف تجربه یکی دو سال گذشته بانک‌ها خودشان پیش‌قدم در تغییر نرخ سود نخواهند شد؟" گفت: دفعات قبل هم بانک‌ها به‌درخواست بانک مرکزی نظرات خود را اعلام می‌کردند که البته از بین تمام نظرات فقط نرخ سود 15درصدی مورد توجه قرار گرفت.

وی تأکید کرد: بعد از آنکه بانک مرکزی به سایر نظرات بانک‌ها در حوزه سود بانکی توجهی نکرد، بانک‌ها دیگر به این حوزه ورود نکردند.

به گزارش شبستان، ولی الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی اخیرا در مورد کاهش نرخ سود بانکی اعلام کرد: شورای پول و اعتبار هیچ درصدی برای سود سپرده ها اعلام نکرده است. او حتی از مکانیزم جدیدی برای سود سپرده بانک مطرح کرد که البته به قول خودش در گذشته هم همین مکانیزم اجرا می شده است.

به گفته سیف «یکی از بحث های ما اجرای دقیق بانکداری بدون رباست که در جلسات مدیران بانک ها نیز این مساله بیان شده است. مکانیزم بانکداری بدون ربا براین اساس است که سپرده ها به وکالت به بانک سپرده شود تا منابع را در فعالیت اقتصادی به کار بگیرند و در حقیقت سود اصلی قابل تخصیص به سپرده گذار در آخر دورره مالی و پس از حسابرسی و بستن صورت های مالی مشخص شود. در گذشته به تدریج این تقاضا مطرح شد که مبلغی از سود حاصل را بانک ها به صورت علی الحساب به سپرده گذار بدهند اما در بازار رقابتی این علی الحساب ها افزایش یافت.»

وی همچنین ادامه داد: «در دو سه سال گذشته شرایط به نحوی شد که سود علی الحساب از رقمی که حق سپرده گذار است بیشتر شد و این اشکالی است که به وجود آمده است. موضوعی که ما درصدد عملیاتی کردن آن هستیم و به زودی اعلام می کنیم این است که هیچ بانکی مجاز نباشد که سود علی الحساب را بیشتر از میزانی که در شورای پول و اعتبار تصویب شده پرداخت کند که نرخ سود علی الحساب شورای پول و اعتبار نیز ۱۵ درصد است این به هیچ وجه به معنی تعیین نرخ سود نیست و نرخ سود ۱۵ درصد علی الحساب حداکثری است که پرداخت می شود و در بررسی آخر سال اگر سود مکتسبه ای که قابل تخصیص و حق سپرده گذار است بیشتر از ۱۵ درصد باشد مابه التفاوت پرداخت می شود کما اینکه در سال های قبل نیز این اتفاق در نظام بانکی می افتاد. این مدل باعث می شود انضباط دقیق تری نیز ایجاد شود.»

 

 

کد خبر 645201

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha