به گزارش خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، یکی از عوامل موفقیت یک مسجد، فراهم کردن شرایط لازم برای حضور همه اقشار به ویژه جوانان در این آنها است، از جمله این افراد بانوان جوان هستند که بخش قابل توجهی از افراد جامعه را تشکیل میدهند و در صورتی که شرایط مناسب و جذابیتهای لازم برای حضور آنان در مساجد فراهم شود، شاهد حضور پررنگتر آنان در این مراکز عبادی خواهیم بود.
اول ذیالقعده، هر ساله سالروز ولادت حضرت معصومه (ع) و روز دختر و آغاز دهه کرامت است، بدون شک، مساجد یکی از پایگاههای اثرگذار دینی در گرایش جوانان به معنویت به شمار میآیند، خانههایی که باعث میشوند تا دختران جامعه ما با حضور در آنها، آموزههای زندگی افرادی چون آن بانوی بزرگوار را فراگیرند.
در همین زمینه و در مورد موانع، دلایل حضور و یا عدم حضور دختران جوان در مساجد، با تعدادی از آنان گفت و گویی ترتیب دادیم که متن آن را در ادامه میخوانید:
مرضیه محمدی یکی از نمازگزاران مسجد سیدالشهدا (ع) خیابان رجایی با اشاره به حضور خود در این مسجد، گفت: اقامه نماز جماعت در تمامی اوقات شرعی به صورت منظم و همچنین برگزاری برنامههای مختلف در رشتههای فرهنگی و هنری در آن از سوی متولیان این مسجد و پایگاه بسیج آن، موجب شده است که علاوه بر حضور در نماز جماعت، در ایام اوقات فراغت نیز برای شرکت در دورههای آموزشی در رشتههای مختلف در این مسجد حضور یافته و برنامهها و کلاسهای مورد علاقهام را در آن پیگیری کنم.
برنامههای آموزشی عاملی برای انس با مساجد
وی در مورد تفاوت کلاسهای فرهنگی مساجد با سایر مراکز، گفت: مربیان کلاسهای آموزشی مساجد از نمازگزاران همین مسجد هستند و از طرفی این کلاسهای آموزشی موجب انس بیشتر با خانههای خدا میشوند.
محمدی با اشاره به اینکه مساجد علاوه بر اينكه محلی براي اقامه نماز جماعت به شمار میآیند، كاركردهاي ديگري هم دارند كه موجب جلب توجه مردم به ویژه جوانان و نوجوانان ميشوند، اظهار کرد: در صورتی که مساجد برای همه مقاطع سنی، اقشار و بانوان و برادران برنامهریزی داشته باشند، به طور قطع با استقبال مخاطبان روبرو میشوند و خانوادهها نیز با اطمینان خاطر با حضور آنان در مساجد موافقت میکنند.
زینب رضایی یکی از دیگر بانوانی است که با او هم صحبت میشوم، او درباره دغدغه ذهنی من، اظهار کرد: در حال حاضر که فصل اوقات فراغت است، علاوه بر شرکت در نمازهای جماعت مسجد، در برنامهها و کلاسهای آموزشی که در مساجد برگزار میشود هم حضور دارم و به نظرم این کلاسها در بهرهگیری من از رشتههای هنری و قرآنی بسیار مؤثر بودهاند.
وی افزود: در فصل تابستان دورههای روخوانی، روانخوانی قرآن کریم، نقاشی، اخلاق و عقاید برای مخاطبان در این مسجد برگزار میشود، با مشارکت در این کلاسها نیز علاوه بر آموزش قرآن با گفت و گو با سایر همسن و سالانم، با تجربه آنان در مسایل مختلف آشنا میشوم.
لزوم ارتباط مسجد با مدرسه
این فعال مسجدی با اشاره به راهکارهای جذب دانشآموزان به مساجد، خاطر نشان کرد: به اعتقاد من در صورتی که مسجد هر محله ارتباط خوبی با مدارس اطراف خود داشته باشد، علاوه بر جذب دانش آموزان آنها در طول سال تحصیلی به مساجد، در ایام تابستان هم میتوانند بسیاری از دانش آموزان را به مساجد و برنامههای آن جذب کنند، از طرفی دیگر اگر در مساجد به دانش آموزان مسئولیتی داده شود، خود را متعلق به آنها و نیز آنها را متعلق به خود خواهند دانست و تمام تلاش خود را برای انجام وظیفهای که به آنان سپرده شده است به کار میبندند.
رضایی گفت: لازم است، حداقل هفتهای یک بار ائمه جماعات مساجد در مراسم نمازهای جماعت مدارس همجوار خود برای برقراری ارتباط با دانش آموزان آنها و دعوت از آنان به مساجد حضور یابند، زیرا از این طریق میتوان بسیاری از دانشآموزان را به مساجد جذب کرد.
زهرا اسماعیلی یکی دیگر از جوانانی است که از این گفت و گو استقبال میکند، وی برگزاری مسابقات مختلف را از جمله عوامل مؤثر بر جذب کودکان، نوجوانان و جوانان به مساجد برشمرد و گفت: مسابقاتی از قبیل احکام، قرآن، نهجالبلاغه، حفظ حدیث، خطاطی، نقاشی، تهیه روزنامه دیواری و مسابقات ورزشی، برنامهریزی برای تجلیل از کودکان، نوجوانان و جوانانی که در مساجد حضور مییابند بر تداوم حضور آنان میافزاید.
وی اظهار کرد: نقش والدین در ترغیب فرزندان به نماز بسیار مؤثر است، اگر نوجوان ببیند که والدین او به نماز بیش از هر چیزی اهمیت میدهند، وی نیز به این امر ترغیب میشود، در دنیای کنونی که تهدیدات فراوانی همچون اعتیاد و انحرافات اخلاقی پیش روی انسانها است، تنها راه نجات آنان تمسک به نماز و خداوند است که باید این انس اول توسط خانوادهها و سپس مربیان مدارس فراهم شود، زیرا حضور مدیران و معلمان نیز در نمازهای جماعت مدرسه و مسجد در کنار دانش آموزان عامل بسیار مهمی در جذب دانش آموزان به نماز و مساجد است.
لیلا اسدی بانویی که به جهت مشغله کاری در برخی از ایام میتواند در نمازهای جماعات مساجد حاضر شود، گفت: علت عدم حضور برخی از مادران و به تبع آن فرزندان آنان در مساجد به دلیل نبود جذابیتهای لازم در آنها، به ویژه در شبستان بانوان است.
وی افزود: در برخی از مساجد این مشکلات وجود دارد اما همتی نیز برای بر طرف کردن این مشکلات از سوی مسئولان آنها دیده نمیشود.
اسدی حضور به موقع امام جماعت در نمازهای جماعت را عامل مهمی در حضور پر رنگ مردم در مساجد عنوان کرد و ادامه داد: در برخی از مساجد دیده میشود، محل اجتماع بانوان هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی، جاذبه لازم را ندارند و یا از نظر نور، تهویه، فرش، مسیر رفت و آمد و غیره معمولاً قسمت بانوان به مراتب بدتر از برادران است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه مادران اغلب فرزندانشان را هم به همراه خود به مساجد میآورند، نامطلوب بودن فضای مساجد به طور قطع اثر منفی بر هر دوی آنان خواهد گذاشت.
نرگس میرزایی از دیگر افرادی است که فاصله منزلش با مسجد محلهشان بسیار اندک است، اما حضورش در مسجد را تنها منحصر در ایام ماه مبارک رمضان و محرم دانست و گفت: برنامههای برخی مساجد در دیگر ایام از جذابیتهای لازم برای حضور همیشگی برخوردار نیست، به همین جهت در طول سال کمتر در مساجد حضور مییابم.
مشورت با مخاطبان مساجد راهکاری برای حضور بیشتر آنان در خانههای خدا
وی با اشاره به اینکه مشورت کردن با همه مخاطبان مساجد اعم از جوانان، میانسالان و سالخوردگان و نیز بانوان میتواند موجب ایجاد جاذبه در برنامههای مساجد شود، اظهار کرد: راهاندازی اردوهای یک روزه یا چند روزه با هزینه شرکت کنندگان در آنها و یا با کمک خیرین و برگزاری مسابقات فرهنگی، هنری و ورزشی در مساجد نباید تنها در ایام تابستان مورد توجه باشد، بلکه مساجد باید برای طول سال برنامهریزی داشته باشند.
نظر شما