خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: هدف تحریمهای جدید ضد ایرانی آمریکا بستن دست ترامپ است، واکنش کرملین به جزئیات طرح تحریم ایران و روسیه، آمریکا دست از بازی با برجام بردارد از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
واکنش کرملین به جزئیات طرح تحریم ایران و روسیه
کاخ کرملین در واکشن به انتشار جزئیات طرح تحریم ایران و روسیه با صدور بیانیهای تاکید کرد که نظر بسیار منفی نسبت به این طرح دارد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه به خبرگزاری «اسپوتنیک» گفت دیدگاه مسکو نسبت به طرح تحریم ایران، روسیه و کرهشمالی در کنگره آمریکا، شدیدا منفی است.
روز شنبه قانونگذاران دموکرات و جمهوریخواه آمریکایی بر سر جزئیات طرح جامع تحریمهای ایران، روسیه و کره شمالی به توافق رسیدند.
نسخه اولیه این طرح تحریمی که گفته میشود این هفته به رأی گذاشته خواهد شد، در سایت مجلس نمایندگان آمریکا منتشر شده است.
به ایران اجازه احاطه بر منطقه را نمیدهیم/ از سال 79 میلادی گرفتار ایران هستیم
«عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان در دیدار با وزیر خارجه ایتالیا پیرامون روابط با قطر و ایران به اظهار نظر پرداخت.
به گزارش «خبرگزاری رسمی عربستان سعودی» عادل الجبیر در دیدار با «آنجلینو آلفانو» در رم بر حل بحران با قطر در چارچوب شورای همکاری خلیج فارس تاکید و ابراز امیدواری کرد تا دور اندیشی در قطر ایجاد شده و منطقه در موقعیتی بهتر قرار گیرد.
الجیبر در نشست خبری روز جمعه با همتای ایتالیایی خود ضمن پرداختن به موضوع قطر، درباره ایران نیز مطابق معمول به اتهام زنی پرداخت و گفت که ایران در امور داخلی کشورها دخالت میکند و موجب برافروختن تنشها، فرقه گرایی، کشت و کشتار شده و در برخی کشورها هستههای تروریستی بر قرار کرده است.
وی افزود که ایران در زمینه موشکهای بالستیک توافقهای بینالمللی را نقض کرده و نیروهای خود را به سوریه، عراق و یمن اعزام کرده و با قاچاق اسلحه و مواد منفجره به کویت، بحرین و یمن به ثبات منطقه آسیب میزند.
الجبیر در بخشی دیگر از سخنان خود با تمرکز بر ایران گفت: «ما از سال 1979 به این سو گرفتار طرفی با رفتار تهاجمی شدهایم و طرفهای دیگر این رفتار تهاجمی را دریافت میکنند و این مربوط به تلاش ایران برای احاطه بر منطقه است و ما اجازه نخواهیم داد که این مورد اتفاق بیافتد.»
افسر سابق سیا: ترامپ به وضوح در تلاش برای از بین بردن برجام است
«پائول پیلار» افسر سابق «سیا» در یادداشتی در پایگاه تحلیلی «کنسرسیوم نیوز» به تلاشهای «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در خنثی کردن دستاوردهای «باراک اوباما» رئیسجمهور سابق آمریکا اشاره کرد و نوشت که علیرغم موفقیتهای برجام، ترامپ به وضوح همچنان در تلاش برای از بین بردن توافق هستهای ایران و 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) است.
این گزارش ادامه داد، علیرغم شکست ترامپ در داخل آمریکا برای لغو طرح خدمات درمانی اوباما موسوم به «اوباماکر»، احتمالاً وی بیش از پیش مصمم است تا به هدف تخریب این دستاورد سیاست خارجی اوباما یعنی برجام نائل آید.
این افسر سابق سیا با اشاره به این مسئله که دولت آمریکا هر 90 روز میباید گزارشی درباره تعبیت یا عدم تبعیت ایران از برجام ارائه دهد نوشت، این احتمال میرود که حدود سه ماه دیگر که دولت ترامپ میبایست در این زمینه گزارش دهد، هر اندازه هم که ایران از توافق هستهای پیروی کند، ترامپ حاضر نشود برای بار سوم حقیقت تبعیت ایران از برجام را تصدیق کند.
بنا بر این گزارش، عدم تأیید تبعیت ایران از برجام، زمینه را برای تحریمهای جدید علیه ایران فراهم میآورد و این نشانگر آن است که آمریکا برجام را نقض میکند.
پیلار ادامه داد، بعلاوه آنکه کاخ سفید تحت کنترل ترامپ از قبل نیز نه تنها روح برجام را بلکه مفاد این توافقنامه را از طریق ناامیدکردن آشکار و صریح کشورهای دیگر از انجام تجارتهای معمولی با ایران نقض کرده است.
این گزارش ادامه داد، در واکنش به این اقدامات ترامپ، ایران توافق هستهای را کنار نگذاشت اما با اینحال «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران تأکید کرد که صبر ایران مثل صبر هر کشور دیگری نامحدود نیست.
افسر سابق سیا تأکید کرد که برای ترامپ و آنهایی که خواستار تقابل با ایران ومنزوی کردن این کشور هستند و با برجام و هرچه شبیه به آن است، مخالفند، سناریوی مطلوب در واقع، عصبانی کردن تهران از عدم سازگاری واشنگتن با برجام و در نتیجه وادار کردن تهران به کنار گذاشتن توافق هستهای میباشد.
این گزارش ادامه داد، اگر این تاکتیک دولت ترامپ کارساز نشود، جای تعجب نیست اگر در ماه اکتبر، ترامپ حاضر به تصدیق تبعیت ایران از برجام نشود و این تصمیم نیز به دنبال مطرح شدن اتهامات ترامپ علیه ایران مبنی بر نقض برجام اتخاذ میشود.
پیلار تصریح کرد که هرکسی که تمایل به بررسی دقیق این موضوع داشته باشد، میداند که این اتهاماتی است که ترامپ مطرح کرده است زیرا به واسطه نظام دقیق نظارت که برجام به وجود آورده است، بازرسان بین المللی اطلاعات مفصل و به موقع از هر آنچه که در برنامه هستهای ایران رخ میدهد، در اختیار دارند.
این گزارش ادامه داد که اگر پایبندی ایران به برجام در سه ماه آینده نیز ادامه داشته باشد، جهان باید بداند که اتهام ترامپ در خصوص عدم تبعیت ایران از برجام به همان اندازه اظهارات پیشین وی درباره تعداد افرادی که در مراسم تحلیف وی شرکت کردند و اظهاراتش درباره میلیونها رأیدهنده متقلبی که ظاهراً به نفع هیلاری کلینتون نامزد دموکرات رأی دادند، اعتبار دارد.
بر اساس این گزارش، اگر ترامپ سازگاری ایران با برجام را رد کند، مطلوبترین برآیندش این است که ایران و دیگر اعضای گروه 1+5 علیرغم عدم همکاری و ناسازگاری آمریکا، به تنهایی برجام را پیش ببرند.
افسر سابق سیا نوشت که این برآیند نیز پیامدهای منفی چشمگیری برای آمریکا در قالب تجارت از دست رفته در ایران، فرصتهای از دست رفته بر اساس برجام در رسیدگی به دیگر معضلات منطقهای و متعاقب آن انزوای آمریکا و جدایی از همپیمانانش را به همراه خواهد داشت.
یکی دیگر از برآیندهای نه چندان مطلوب نیز، از بین رفتن کامل برجام و تسریع برنامه هستهای ایران و افزایش تردیدها درباره برنامه هستهای ایران در نبود بازرسیهای پیشرفته بینالمللی که طبق برجام به وجود آمده بود، خواهد بود و همچنین خطر وارد شدن آمریکا به یک جنگ جدید در خاورمیانه نیز وجود دارد.
این گزارش در پایان به انگیزه ترامپ در پیشبرد این اهداف سیاست خارجی خود اشاره کرد و نوشت بعید است که ترامپ اهمیت زیادی به پس زدن دلیل عدم اشاعه و افزایش خطرات و تنشها در منطقه بدهد.
مهر:
توافق قانونگذاران کنگره بر سر لایحه تحریم ایران،روسیه و کره شمالی
یکی از اعضای برجسته حزب دموکرات در کنگره آمریکا روز شنبه اعلام کرد که جمهوریخواهان و دموکراتهای عضو در دو مجلس نمایندگان و سنای آمریکا بر سر لایحه ای که تحریمهای جدید علیه روسیه، ایران و کره شمالی وضع می کند، به توافق رسیده اند.
«قانون مقابله با فعالیتهای ثبات زدای ایران (!)» ماه گذشته در مجلس سنای آمریکا به تصویب رسید؛ اما در پی پیشنهاد طرحی از سوی جمهوریخواهان مبنی بر گنجاندن کره شمالی به بسته تحریمهای ایران و روسیه، رأی گیری این لایحه در مجلس نمایندگان آمریکا به تعویق افتاد.
اکنون قرار است که هر دو مجلس نمایندگان و سنای آمریکا این اصلاحیه را به تصویب برسانند.
«نانسی پلوسی» رهبر دموکراتهای مجلس نمایندگان آمریکا ابراز نگرانی کرد که گنجاندن کره شمالی به لایحه مزبور ممکن است سبب بروز تأخیر در رأی گیری این لایحه در مجلس سنا شود.
وی با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: «با آنکه ما از وضع تحریمهای سختگیرانه تر علیه کره شمالی حمایت می کنیم و مجلس نمایندگان نیز این لایحه را تصویب کرده است، نگران آن هستم که افزودن کره شمالی به لایحه مزبور به جای طرح آن در یک لایحه جداگانه، سبب بروز تأخیرهای رویه ای بیشتری در مجلس سنا شود».
نانسی پلوسی در ادامه افزود: «این نکته بسیار مهم و ضروری است که افزودن کره شمالی به بسته تحریمها از تصویب فوری لایحه تحریمهای روسیه در کنگره و ارسال آن به کاخ سفید برای دریافت امضای رئیس جمهور پیش از تعطیلی موقت ماه آگوست جلوگیری نکند».
بسیاری از قانونگذاران کنگره امیدوارند که این لایحه حاوی پیامی محکم به رئیس جمهور آمریکا مبنی بر لزوم حفظ یک موضع قدرتمند در برابر روسیه باشد.
این در حالی است که «چاک شومر» رهبر دموکراتهای مجلس سنا گفت که وضع یک لایحه تحریمی قدرتمند «[موضوعی] حیاتی است».
شومر در یک بیانیه گفت: «پیش بینی می کنم که هم مجلس نمایندگان و هم مجلس سنا بدون معطلی و بر مبنای یک توافق دوحزبی گسترده در مورد این لایحه دست به کار شوند و آن را برای امضاء به رئیس جمهور تحویل دهند.».
آمریکا دست از بازی با برجام بردارد/ تاکید بر لزوم حمایت از برجام
تیم تحریریه روزنامه آمریکایی لس آنجلس تایمز امروز با انتشار مقاله ای به شدت از رفتار غیراخلاقی دولت ترامپ در قبال تعهد این کشور به برجام و توافق هسته ای انجام شده با ایران انتقاد کرد.
این روزنامه آمریکایی در این مقاله با اشاره به این نکته که ترامپ و تمامی اعضای ارشد دولت وی از جمله رکس تیلرسون و جیمز ماتیس بارها در گزارش های خود پایبندی ایران به تعهدات خود در قالب برجام تاکید کرده اند، ادامه اصرارهای دولت و کنگره آمریکا بر ادعای نقض روح برجام از سوی طرف ایرانی را مایه تعجب دانست.
این نشریه همچنین ادامه این رفتارهای آمریکا را از دو منظر غیرقابل قبول و خطرناک دانست. اول اینکه آن دسته از متحدین واشنگتن که برجام را پذیرفته و آن را امضا کرده اند در صورت ادامه رفتارهای کارشکنانه آمریکا نسبت به این کشور بی اعتماد خواهند شد. اما دلیل دوم اینکه به گفته لس آنجلس تایمز، این رفتار آمریکا موجب کسب مشروعیت بیشتر برای ایران در جامعه جهانی و در نتیجه توانایی این کشور برای نزدیک تر شدن به کشورهای قدرتمند جهان از جمله اروپایی ها خواهد شد.
این نشریه در ادامه مطالب انتقاد آمیز خود علیه دولت و کنگره آمریکا خواستار «توقف بازی با توافق هسته ای ایران» شده و از دولتمردان این کشور خواست تا به جای این رفتار تا زمانیکه ایران به تعهدات خود در قالب توافق هسته ای پاییبند است، از برجام حمایت کرده و درست از کارشکنی های خود علیه ایران بردارند.
هدف تحریمهای جدید ضد ایرانی آمریکا بستن دست ترامپ است+جزئیات طرح
نشریه بلومبرگ امروز با انتشار مقاله ای با موضوع بررسی اهداف کنگره آمریکا از وضع تحریم های جدید علیه سه کشور ایران، کره شمالی و روسیه مدعی شد که هدف کنگره از این کار بستن دست دولت ترامپ برای لغو هرگونه تحریم های وضع شده علیه این سه کشور به خصوص روسیه دانست.
بر اساس این گزارش، بلومبرگ با بیان اینکه پیش نویس تحریم های جدید به گونه ای تنظیم شده اند که حتی پس از بازبینی و اعمال تغییرات احتمالی از سوی دولت مجددا باید به تصویب کنگره برسد، هرگونه کارشکنی ترامپ در پذیرش این تحریم ها را منتفی دانست.
در ادامه این مقاله، با این نکته اشاره شده که تمرکز عمده نمایندگان کنگره تنبیه روسیه از طریق وضع تحریم های جدید از یک سو و بستن دست ترامپ برای لغو احتمالی هرگونه تحریم و کمک به روسیه بوده است.
همچنین گفته می شود هرگونه همکاری آمریکا در پروژه های مشترک با روسیه در زمینه مسائل استراتژیک بر اساس این قانون حتی خارج از مرزهای روسیه ممنوع خواهد شد.
همچنین در دیگر پروژه ها (غیر استراتژیک) نیز مشارکت آمریکا در آن دسته از پروژه هایی که بیش از ۳۳ درصد از سهام آنها متعلق به شهروندان روسیه باشد ممنوع خواهد شد.
جزئیات طرح مجلس نمایندگان آمریکا برای تحریم ایران به شرح زیر است:
دولت آمریکا در صورت تصویب این طرح موظف خواهد بود ظرف ۹۰ روز فهرستی از افرادی را که آنها را عامل «نقض حقوق بشر» در ایران میداند، به کنگره ارائه داده، داراییهای آنها را در آمریکا بلوکه کرده و مراوده مالی با آنها را ممنوع کند.
این قانون همچنین بر لزوم ممانعت از فروش تسلیحات سنگین از جمله تانک، خودروهای زرهی، توپهای کالیبر بالا، هواپیماهای جنگی، بالگردهای تهاجمی، کشتیهای جنگی و سامانههای موشکی به ایران، تأکید دارد.
این طرح رئیسجمهور را ملزم میکند افرادی را که به فروش این تجهیزات به ایران کمک میکنند یا چنین تجهیزاتی را به ایران میفروشند، در فهرست تحریم قرار دهد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
ابراهیم جعفری: ایران نقشی اساسی در نبرد با داعش داشته است
وزیر خارجه عراق روز شنبه در دیدار معاون آفریقا و عربی وزارت امور حارجه کشورمان در بغداد، از حمایت های ایران از عراق در دوران مبارزه علیه صدام، استقرار نظام جدید در عراق و مبارزه با داعش تقدیر کرد و نقش ایران را در جنگ علیه داعش اساسی خواند.
ابراهیم جعفری در دیدار با حسین جابری انصاری با اشاره به روابط روبه گسترش دوکشور گفت ، ایران و عراق دارای روابطی تاریخی هستند که اشتراکات فراوانی مانند فرهنگی، مذهبی ، مردمی و جغرافیایی آنان را به هم پیوند زده است و طبیعی است که بهترین روابط را داشته باشیم.
وزیر خارجه عراق روابط ایران و عراق را الگویی برای تنظیم روابط میان سایر کشورها دانست و از نقش و حمایت های ایران در عرصه های مختلف قدردانی کرد.
در دیدار حسین جابری انصاری معاون وزیر امورخارجه کشورمان با ابراهیم جعفری ، طرفین در خصوص روابط دوجانبه، منطقه ای و بین المللی دیدار و گفت وگو کردند.
معاون وزیر خارجه کشورمان قرار است فردا با نذار خیرالله معاون وزیر خارجه عراق نیز نشستی داشته باشد.
چرا آمریکا و عربستان سعودی، کویت را علیه ایران تشویق میکنند؟
یک تحلیلگر و کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با اسپوتنیک، درباره تازهترین جنجال در منطقه خلیج فارس، اینبار میان ایران و کویت، اظهار نظر کرد. وی در این مصاحبه گفت کدام کشورها در پس پرده این ماجرا بوده اند و کدام کشور از پیامدهای این موضوع، بیشترین زیان را خواهد دید.
روز پنجشنبه، کویت در یادداشتی دیپلماتیک به سفارت ایران اعلام کرد اداره امور نظامی و فرهنگی ایران به زودی تعطیل خواهد شد. در این یادداشت همچنین آمده است 15 دیپلمات ایرانی، باید ظرف 45 روز خاک کویت را ترک کنند. به این ترتیب، تنها 4 دیپلمات ایرانی در کویت باقی خواهند ماند.
وزیر اطلاعات کویت در بیانیهای اعلام کرد این اقدام «در رابطه با قوانین دیپلماتیک و مطابق با کنوانسیون وین درباره روابط این کشور با جمهوری اسلامی ایران» انجام شده است.
بر اساس گزارش رسانهها، این اقدامات در پی محکومیت اعضای یک گروه، که ادعا شده است اعضای کویتی آن متهم به داشتن ارتباط های اطلاعاتی با ایران و حزب الله شده بودند، انجام شد.
وزارت امور خارجه ایران در واکنش به این مسئله، کاردار کویت در ایران را احضار کرد. ایران با رد کردن این ادعاها، اعلام کرد اقدامات صورت گرفته از جانب مقامات کویتی، به خصوص در شرایط کنونی منطقه، ناامید کننده بوده است.
بهرام قاسمی – سخنگوی وزارت خارجه ایران – گفت: «ما انتظار داریم کویت به جای نشان دادن واکنش به فشارها و تشدید تنشها، عاقلانه عمل کند.»
یک تحلیلگر سیاسی ایرانی در مصاحبهای با اسپوتنیک گفت روشن است که فشارهای عربستان سعودی موجب اتخاذ این تصمیم از جانب مقامات کویتی شده است.
مقامات ایرانی درباره این تحقیقات در کویت و هرگونه تغییری که در روابط دو کشور صورت گرفته است، مطلع نشده بودند. نماینده قانونی ایران نیز از این مسائل آگاهی نداشته است.
این تحلیلگر سیاسی یادآوری کرد پیشتر نیز ادعاهای بیاساسی علیه ایران مطرح شده است. وی افزود ایران در آزادسازی بخشهایی از کویت از اشغال صدام حسین نقشی مهم ایفا کرده است.
وی به اسپوتنیک گفت: «ایران هرگز قصد کشورگشایی و اشغال بخشهایی از کشورهای مستقل و نیز نابودی دولتهای آنها را نداشته است.»
وی افزود: «به همین دلیل، این رفتار کویت کاملا بی اساس است و تنها از فشار عربستان سعودی ناشی شده است. عربستان نمیتواند با این مسئله کنار بیاید که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، از جمله قطر و کویت، با ایران روابط مناسبی داشته باشند. عربستان سعودی بر کویت و رسانههای این کشور فشار بسیار زیادی اعمال کرده است.»
این تحلیلگر سیاسی توضیح داد تا کنون کویت یک سیاست خارجی بسیار معقول و عادی مد نظر قرار داده بوده است. با اینحال، اکنون این کشور تحت فشار بسیار از سوی عربستان سعودی قرار گرفته است. همانگونه که قطر نخستین هدف سعودیها بوده است، اکنون کویت هدف این فشارها قرار گرفته است. سعودیها نمیتوانند نقش مهم کویت را در حل بحران قطر، در مذاکرات یمن و در مسئله هماهنگی دیپلماتیک با ایران در شورای همکاری خلیج فارس تحمل کنند. کویت، بر خلاف قطر، از استقلال بسیار کمتری برخوردار است.»
یک تحلیلگر سیاسی دیگر گفت کویت تنها کشوری خواهد بود که از اقدام سیاسی خود آسیب خواهد دید و در عین حال، این مسئله هیچ تاثیری در شرایط اقتصادی ایران نخواهد داشت.
وی در گفتگو با اسپوتنیک گفت: «واضح است این اقدامات کویت که با هدف کاهش روابط دیپلماتیک با ایران صورت گرفته است، از جانب آمریکا و عربستان سعودی به مقامات این کشور دیکته شده است. همانگونه که میدانیم، دونالد ترامپ – رئیس جمهور آمریکا – در سفر خود به خاورمیانه، دیداری مهم با سران شش کشور عربی حوزه خلیج فارس در ریاض انجام داد. ترامپ درخواست کرد این کشورها روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کنند و یا دستکم روابط خود را با تهران کاهش دهند. قطر نخستین کشوری بود که به دلیل سرپیچی از این فرمان، تنبیه شد.»
با اینحال، وی توضیح داد قطر در برابر فشارهای عربستان سعودی و آمریکا مقاومت کرد. اما کویت که در مقایسه با همسایگانش، کشوری با تراکم جمعیت اندک است، ترجیح میدهد در برابر فشارهای ریاض و واشنگتن ایستادگی نکند. حال، خطر اینجا است که اقدام سیاسی این کشور، منجر به افزایش بیشتر تنشها در منطقه و میان کشورهای عربی و ایران شود.
ایران در 30 سال گذشته روابط دوستانه و مناسبی با قطر برقرار، و از ایجاد هرگونه تیرگی در روابط پرهیز کرده است. بر اساس گفتههای این تحلیلگر سیاسی، در سال 1990 و در پی حمله صدام حسین به کویت، سفارت ایران در کویت به بیش از 100 زن – از جمله همسر و فرزندان امیر کویت و برادرانش – پناه داد و آنها را برای اقامت موقت، به ایران فرستاد. متاسفانه اکنون مقامات کویت این رویداد را فراموش کرده اند و اتهامات بیاساسی را که عربستان به آنها دیکته کرده است، بیان میکنند.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: «کویت تنها کشوری خواهد بود که از اقدام سیاسی خود زیان خواهد دید. ایران کشوری پهناور و قدرتمند است و به سادگی میتواند بر این بحران فایق آید. کویت در سیاست خارجی ایران در اولویت قرار ندارد و کاهش روابط دیپلماتیک میان دو کشور هیچگونه تاثیری برای تهران نخواهد داشت.»
وی توضیح داد میان ایران و کویت روابط تجاری و اقتصادی عمیقی وجود ندارد و روابط دو کشور بیشتر در بحث سیاسی و فرهنگی خلاصه میشود. به این ترتیب، این اقدام مقامات کویت، اقتصاد ایران را تحت الشعاع قرار نخواهد داد.
این تحلیلگر سیاسی درباره محکومیت اعضای این گروه دستگیر شده و ادعاهای جاسوسی اعضای آن برای ایران، خاطر نشان کرد ایران برای جمعآوری اطلاعات از کویت هرگز هزینه نمیکند و به این دلیل، این ادعاها و اتهامات غیرمنطقی و بیاساس است.
وی به اسپوتنیک گفت: «کویت کشوری نیست که ایران از منابع خود در تلاش برای جمعآوری اطلاعات از آن استفاده کند. این کشور نه ارتش قدرتمندی دارد و نه زیرساختهایی مانند نیروگاههای اتمی. این کشور برای سرویس امنیتی ایران اهمیت چندانی ندارد. به همین دلیل، هرگونه اتهام و ادعای جاسوسی از کویت پوچ و بیاساس است.»
این تحلیلگر سیاسی افزود سناریوی دستگیری و محکومیت این چند نفر و مرتبط کردن آنها با ایران پیشتر از جانب آمریکاییها و سعودیها طرحریزی شده است. یکی از اهداف این سناریو، هموار کردن راه برای قطع روابط کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس با ایران است.
این کارشناس همچنین گفت ممکن است رشد سریع جمعیت مسلمانان شیعه در کویت دلیلی برای این اقدام دولت این کشور علیه ایران بوده باشد. مسلمانان شیعه نزدیک به 40 درصد کل جمعیت کویت را تشکیل میدهند. مقامات کویتی نمیخواهند توجه این مسلمانان به ایران جلب شود. به این دلیل، آنها میکوشند نفوذ ایران در این کشور را کاهش دهند.
ایرنا:
روزنامه اسپانیایی: نقش تهران در خاورمیانه مهم و کلیدی است
روزنامه «لاوانگواردیا» اسپانیا در مقاله ای نوشت: اکنون که تحریم ها از ایران برداشته شدند و این کشور به جامعه بین المللی بازگشته، نقش تهران در ثبات خاورمیانه مهم و کلیدی است.
روزنامه اسپانیایی لاوانگواردیا مدعی شدکه فضای پرتنش در خاورمیانه فرصتی برای ایران جهت به دست آوردن نفوذ و خروج از انزوای طولانی که پس از سرنگونی رژیم فاسد شاه و انقلاب در سال 1979 به آن محکوم شد را فراهم کرده است.
روزنامه اسپانیایی به تسخیر سفارت آمریکا و بحران 444 روزه گروگان ها، برقراری نظام جمهوری اسلامی و جنگ تحمیلی 8 ساله از سوی رژیم بعثی عراق پس از پیروزی انقلاب مردم ایران اشاره کرد و نوشت: آن دوره آشفته، فاصله بین ایران و غرب را تشدید کرد و همزمان، آغاز یک رقابت شدید بین تهران مرکز کشور شیعه و ریاض که حاکمان آن خانواده آل سعود، نگهبانان اماکن مقدس مکه و مدینه هستند و از یک عقیده ارتدکسی دفاع می کنند، بود .
نشریه اسپانیایی افزود: بر خلاف نظر اسرائیل و عربستان سعودی، «باراک اوباما» رئیس جمهوری پیشین آمریکا همه شگردهای دیپلماسی را برای جلوگیری از آنچه عنوان می شد ایرانی ها در مسابقه برای دستیابی به سلاح هسته ای قرار دارند را به کار گرفت. در مقابل ایران با لغو تحریم های اقتصادی و تجاری اعمال شده از سالهای 80 میلادی جایگاه شایسته در جامعه بین المللی، با توجه به وزن و تاریخ این کشور را به دست آورد.
مقاله نویس روزنامه اسپانیایی مدعی شد که مشکلات کنونی، از نقش نفوذ کننده هر چه بیشتر ایران در منطقه که نتیجه منطقی فروپاشی دیکتاتوری «صدام حسین» در عراق، جنگ داخلی سوریه، شکنندگی لبنان پس از پایان آرامش در سوریه و موج انفجاری بهارهای عربی در کشوری نظیر بحرین با یک جمعیت اکثرا شیعه و حکومت شده از سوی یک سلسله سنی متحد با عربستان سعودی ، سرچشمه می گیرد .
به نوشته روزنامه اسپانیایی لا وانگواردیا،این یک ناهنجاری تاریخی و غم انگیز است که ایران در نیم قرن اخیر به یک دولت منفور تبدیل گشته زیرا بدون نقش نوکر و نگهبان غرب در زمان «محمد رضا پهلوی» ، از صفات و بهترین سنت ها برای عامل ثبات بودن برخودار بود .
روزنامه اسپانیایی افزود:اکنون نیز به نظر می رسد که راه بازگشت تهران به حالت عادی به عنوان یک قدرت منطقه ای مسئول، هموار نیست؛ به خاطر بلندپروازی، محاسبات یا فقط تمایل به ثبات بخشیدن به منطقه فرو رفته در خلاء قدرت، ایران به اندازه خود از طریق ظرفیت نظامیش یک نقش مهمی در حفظ دولت دمشق و در تعادل لبنان از طریق حزب الله اعمال می کند.
مقاله نویس روزنامه اسپانیایی ادعا کرد که ایران همچنین کلید ثبات عراق را در دست دارد و به بافت یک همکاری نوپا با قطر پرداخته، موردی که سبب بایکوت دوحه از سوی همسایگان عربش شده است .
نشریه اسپانیایی ادامه داد :تغییر در ریاست جمهوری آمریکا ، سبب یک عقبگرد روانی به دوران «جورج دبلیو بوش» شده که ایران را در محور شرارت قرار داد. واشنگتن بار دیگر، تهران را با القای سعودی ها و اسرائیلی ها، همچون یک دولتی که باید به آن بی اعتماد بود، می بیند.
به عقیده مقاله نویس روزنامه اسپانیایی؛ رقابت بین ایرانی ها و سعودی ها به گسترش زمینه های تنش در منطقه منجر خواهد شد.
مقاله نویس روزنامه اسپانیایی به نقش مخرب آل سعود در حمله نظامی صدام به ایران؛ تشدید ایران هراسی در حوزه بین الملل از سوی دولت ریاض و تشویق قدرت های جهانی به اعمال تحریم های ظالمانه علیه مردم با لابی سعودی ها و صهیونیست ها اشاره نکرد.
نظر شما