شروعی دوباره برای میدان حماسه ها / امیرچخماق آسیب شناسی می شود

وضعیت نابسامان بازارچه میدان و مغازه های چگرگی آن، سرنوشت نامعلوم دیواره های اطراف میدان و عدم ساماندهی مغازه های اطراف از جمله مشکلات ریز و درشت میدان تاریخی و حماسی امیرچخماق یزد به شمار می روند.

خبرگزاری شبستان//یزد

میدان امیرچخماق در قلب بافت تاریخی یزد نماد و سمبل دارالعباده به شمار می رود و در دوران پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن از مراکز مهم تجمعات مردمی، راهپیمایی ها، تظاهرات ها، سخنرانی ها و ... بوده است.

این میدان در سال 86 میزبان حماسه مردم یزد در استقبال از مقام معظم رهبری (حفظه الله) بود و سخنرانی شخصیت های مهم کشوری در طبقه دوم آن از برگ های حماسه مردم این دیار به شمار می رود.

این بنای یادگاری قرن نهم هجری و حکومت امیرچخماق شامی که در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده در سال های اخیر همواره با مصائب و مشکلات فراوانی روبه رو بوده است، جگرکی های زیربازارچه آن، سرانجام نامعلوم دیوارهای اطراف میدان امیرچخماق و رها شدن آن، بی توجهی به ساختمان و البته نخل 450 ساله آن و وجود نشانه های آتش سوزی، سیمای بصری نامناسب میدان و مشکلات ریز و درشت فراوان دیگر تنها بخشی از مصائب پیدا و پنهان این میدان به شمار می روند.


 

ذات الله نیکزاد، معاون میراث‌ فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد با اشاره به اینکه طرح مطالعه و آسیب شناسی میدان امیرچقماق یزد در دست اقدام است، اظهارداشت: بررسی سابقه تاریخی شکل‌گیری میدان امیرچقماق، جایگاه میدان در سیر تحول تاریخی شهر یزد، تحولات تاریخی میدان و بافت پیرامون آن، بررسی دیدگاه‌های طرح جامع و تفضیلی شهر یزد در محدوده میدان، مستندسازی تصویری وضعیت موجود میدان و شناسایی و تحلیل وضع موجود از جمله موارد مطالعه و آسیب شناسی است.
 

وی با بیان اینکه برای انجام این مطالعات 49 میلیون ریال هزینه شده است، گفت: شناسایی عناصر ارزشمند تاریخی پیرامون میدان، مطالعه و بررسی کیفیت و نقش پوشش گیاهی در وضعیت موجود میدان و آسیب شناسی بدنه‌های بلافصل میدان و فضاهای شهری مرتبط با آن از نظر آسیب‌های معماری، ترافیکی، تاسیساتی، اجتماعی و منظری از دیگر خدمات مطالعه و آسیب شناسی میدان امیرچقماق است.

 

گفتنی است، مجموعه بناهای تاریخی امیرچقماق یزد شامل بازار، تکیه، مسجد و آب انبار که قدمتشان به دوره تیموریان (قرن 9 هجری) برمی‌گردد.

 


 

در آن دوره امیرجلال‌الدین چقماق از سرداران شاهرخ تیموری و حاکم یزد بود که با همکاری همسر خود فاطمه ‌خاتون برای آبادانی یزد مجموعه‌ای شامل تکیه، میدان، حمام، کاروانسراها، خانقاه، قنادخانه، چاه آب سرد و مسجد امیرچقماق را ساخت.
 

گردشگران امیرچقماق را نام میدانی در شهر یزد می‌دانند که در آن بنایی چند طبقه، مسجد و حسینیه‌ای به همین نام وجود دارد. ساختمان بنای امیرچقماق ورودی بازارچه و بخشی از حسینیه‌ای است که در قرن 13 هجری بنا شده ‌است.
 

تکیه امیرچقماق در سال 1330 هجری شمسی و با شماره 383 و مسجد امیرچقماق در سال 1341 با شماره مستقل 247 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدند. همچنین این بناها و دیگر الحاقات به عنوان مجموعه امیرچقماق نیز با شماره 2416 به ثبت ملی رسیده‌است.

 

پایان پیام/

کد خبر 64337

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha