پرورش یافتگان حوزه در خدمت جامعه/ طلبه، پاسدار جریان آسمانی وحی در هیاهوی دنیای مادی

خبرگزاری شبستان: اثرگذاری فکر و اندیشه، عمل و رفتار و تقوای وی بیش از آن است که در این مجال به آن پرداخته شود؛ او نمونه یک عالم گمنام است که آثار بسیاری از هدایتگری های وی، قابل انعکاس در فضای رسانه نیست.

خبرگزاری شبستان- کرمان

 

« وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنْفِرُوا كَافَّةً فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طَائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ ﴿توبه/۱۲۲﴾

و سزاوار نيست كه مؤمنان همگى رهسپار [جهاد] شوند، اما چرا از هر فرقه ‏اى از آنان گروهى رهسپار نشوند كه دين پژوهى كنند و چون به نزد قومشان بازگشتند ايشان را هشدار دهند تا پروا پيشه كنند؟

 

 

« طلبه، پاسدار جریان آسمانی وحی در هیاهوی دنیای مادی است و طلبگی آغاز قدم نهادن در راه بلندی که همه پیام آوران الهی در آن حضور داشته اند. طلبه، مبلغ آموزه های دینی است و وظیفه دارد قواعد عمل دینی و سلوک پسندیده معنوی را به دیگران بیاموزد. طلبه هم باید خودش قاعده مند عمل کند و دفاع روشنی از شیوه و سیره خود داشته باشد و هم از آنجا که آموزگار رفتار است باید در بیان قواعد رفتار به دیگران موفق و کارآزموده باشد.

 

در دنیای پیچیده و پرارتباط امروز که طلبه، نه در کنج حجره ها، بلکه در صحن علنی جامعه حضور و ظهور دارد و رفتار او زیر نگاه کنجکاوانه و تیزبین مردم قرار گرفته و انتظارات بی شماری از او رقم خورده است، طلبه باید به خوبی منطق عمل خود را بداند و در رفتارهای ظاهر و باطن خود به فرمول های متین و قواعد ماندگار و مستحکم استناد کند. توصیه های بدون پشتوانه و باید و نبایدهای بدون دلیل، تنها برای عمل تعبدی کافی است، اما برای بقا در تهاجم اندیشه های مخالف و مقاومت در برابر سیل آموزه های بیگانه نیاز به دفاع عقلانی و منطق پشتیبان دارد.»

 

 

12 سال پیش در چنین روزی(31 تیر) که در سال 1384 مصادف با روز جمعه بود، شهر راین شاهد بازگشت افتخار آمیز فرزندی از فرزندان خویش بود که سالها پیش تر از آن، در هجرتی با برکت به شهر عالم پرور و مقدس قم، دو دهه در محضر علما و بزرگان حوزه علمیه زانو زد تا با خوشه چینی از خرمن پربار علوم و معارف اسلامی، ضمن تحکیم بنیه های اعتقادی خویش، بر اندوخته های علمی خویش نیز بیفزاید و در همین راستا درس حوزه را تا سطح خارج پیش برد.

 

او در کنار علم آموزی، از تزکیه نیز غافل نشد و فرصت حضور در قم مقدسه و همجواری با کریمه اهل بیت علیهم السلام، حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها را مغتنم شمرد و از این گنج  بی بدیل بهره ها برد و تقدیر الهی چنین بود که تلاش و سعی وافر او در بیش از دو دهه حضور در قم، توشه ای باشد برای مجاهدت بزرگی که خدای متعال برای بیش از یک دهه در شهر راین برایش مقدر کرده بود تا به نزد قوم خویش برگردد و وظیفه خطیر تبلیغ را ایفا کند.

 حجت الاسلام والمسلمین حمید اسماعیل پور، در سال 1348 هجري شمسي  در شهر راين و درخانواده اي مذهبي بدنيا آمد.  تحصيلات ابتدايي و راهنمايي را در راين به پايان رساند. سپس در سال 1361 وارد هنرستان فني و انستيتو تكنولوژي  قدس قم شد و موفق به اخذ ديپلم در رشته الكترونيك شد؛ در سال 1366 وارد حوزه علميه قم شده و در مدرسه علميه امام صادق (علیه السلام) تحصيلات حوزوي را شروع كرد.پس از اتمام  سطح از محضر اساتيد بزرگواري همچون حضرات آيات جوادي آملي، سبحاني و استادي كسب فيض کرد.

 

او در سال 1375 وارد دانشگاه شد و 5 سال بعد در رشته الهيات و معارف اسلامي از مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني قم فارغ التحصيل شد؛ حجت الاسلام اسماعيل پور در طول دوران تحصيل در مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي قم در سمت هاي مختلفي از قبيل مسؤليت صندوق قرض الحسنه، عضو هيئت مديره تعاوني مسكن و مسؤليت گروه نهج البلاغه معاونت تحقيقات مركز مشغول به خدمت بوده است كه حاصل كار وی، CD   دانش نامه علوي است كه هم اكنون مورد استفاده جامعه محققين علوم اسلامي در داخل  و خارج از كشور است.

 

وي در تير ماه 84 به امامت جمعه راين منصوب شد و با جديت تمام در پيشبرد تعالي وتوسعه همه جانبه در شهر راين مشغول به خدمت شد؛ به این اعتبار، سال 1384 را بدون شک می توان آغاز جهش فرهنگی قابل توجهی در منطقه راین دانست؛ انتصاب حجت الاسلام  والمسلمین حمید اسماعیل از فرزندان این شهر به سمت امامت جمعه راین که اندوخته های ذی قیمت او از حوزه علمیه قم و استفاده از محضر مراجع عظام تقلید و علمای بزرگ فرصت خدمت گذاری را برای او فراهم کرده بود نقطه عطفی در تحول فرهنگی راین به شمار می رود.

 

 

دعوت از مبلغان توانمند در ایام مختلف از جمله اوقات فراغت دانش آموزان، دهه محرم، ماه مبارک رمضان، ایام اعتکاف و... و اکتفانکردن به مجالس سنتی ابا عبدالله و فراهم آوردن حضور واعظان و خطبایی که جدای از تبیین سیره اهل بیت علیهم السلام، اکثراً در امر مشاوره نیز خبره بودند، گواه آن است که وی به ارتقاء سطح فرهنگ منطقه توجه ویژه ای داشت.

 

 

نشست های منظم فصلی با طلاب راینی جهت ساماندهی برنامه های فرهنگی، آسیب شناسی و بررسی راهکارها، فرهنگ سازی توجه به نماز اول وقت در میان کسبه و بازاریان، تدوین منشور «رزق حلال»  و توزیع آن در میان کسبه، راه اندازی بانک اطلاعات معارف کوثر و در دسترس قرار دادن جدیدترین نرم افزارهای مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی قم برای دانشجویان و پژوهشگران از دیگر فعالیت های قابل ذکر وی به شمار می رود.

 

مردم داری، صبوری، تعامل با سلایق مختلف، ایجاد وحدت در میان گروه های مختلف و پرهیز از هر نوع حواشی سیاسی، انصاف، تواضع مثال زدنی و... تنها بخشی از اوصافی است که باعث جذب اقشار گوناگون به وی شد. وی هیچگاه فعالیت های انجام شده ای را که حتی نقش مستقیم در تحقق آن داشت، به حساب خود نمی گذاشت به گونه ای که در آخرین جلسه شورای اداری شهر با نهایت تواضع گفت: در طول این ۱۲ سال بسیار دیدم که مسئولین در گرفتن امکانات برای شهر و تأمین امکاناتی که مشکلات مردم را حل کند، از جان مایه می گذارند.

 

حجت الاسلام اسماعیل پور در همین جلسه با اشاره به اینکه گستره عظیمی از ظرفیت ها در اختیار است که گاهی انسان حتی در برنامه ریزی برای استفاده از آن، در می ماند؛ بر نیازمندی به همه این ظرفیت ها برای پیشبرد کارهای فرهنگی تأکید کرد و در این راستا، آموزش و پرورش را با توجه به نقش آن در بالندگی آینده کشور، جزو ظرفیت های ویژه دانست.

 

پیگیری و راه اندازی دانشگاه پیام نور راین که امروز با تعداد قابل توجهی دانشجو در حال فعالیت است، از جمله اقدامات قابل توجه وی به شمار می رود؛ وی از همان سال نخست ورود به راین، دغدغه راه اندازی حوزه علمیه شهر را هم داشت و در این راستا بالغ بر یکصد مکاتبه با مسئولین امر و نهادهای مرتبط انجام داد تا پا به پای تربیت دانشجو در این شهر، طلاب نیز پرورش یابند، اما با وجود تلاش های مستمر و فراوان و حتی تهیه دو باب خانه و یک قطعه زمین مناسب برای حوزه علمیه و راه اندازی کتابخانه و فراهم آوردن زیرساخت های دیگر، این امر محقق نشد.

 

 

مکاتبه با فرمانده کمیته جستجوی مفقودین ستادکل نیروهای مسلح و مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان و اخذ موافقت برای تدفین شهید گمنام برای نخستین بار در شهر که در چهارم مهر سال 1392 محقق شد و امروز خیل عظیمی از مشتاقان گرداگرد مزار نورانی این شهید جمع می شوند و برکات حضورش، بهره مند می شوند، از باقیات الصالحاتی است که در کارنامه درخشان فعالیت های حجت الاسلام حمید اسماعیل پور ثبت است.

 

پیگیری برای ساماندهی گلزار شهدا، برگزاری یادواره شهدای راین، دیدارهای هر ساله با خانواده معظم شهدا و... تدارک مراسم استقبال و وداع با شهدای گمنامی که از مسیر راین به مناطق جنوبی استان از جمله شهرستان ریگان، اعزام می شدند، از دیگر تلاش های وی در جهت ترویج فرهنگ ایثار و شهادت به شمار می رود.

 

 

از جمله اقدامات مهم دیگر حجت الاسلام اسماعیل پور، فرهنگ سازی کمک به اعتکاف و فرهنگ سازی سفره اباعبدالله الحسین علیه السلام، راه اندازی دفتر نمایندگی ستاد بازسازی عتبات عالیات استان و فراهم آوردن زمینه مشارکت مردم و ارادتمندان حسینی در پروژه ترفیع گنبد امام حسین علیه السلام، پیگیری راه اندازی دادگاه راین و تأمین ساختمان آن، پزشکی قانونی، ساخت خانه های عالم در روستاها، تکمیل بنای داخلی و جانبی مسجد جامع راین و ساخت خانه خادم و آشپزخانه این مسجد، پیگیری راه اندازی مرکز نیکوکاری مسجد جامع راین و نمایندگی خیریه انصارالرسول و... است.

 

 

به اذعان حجت الاسلام والمسلمین سیدرضا تقوی، رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور، «حجت الاسلام حمید اسماعیل پور از معدود ائمه جمعه دانشمند، اهل قلم و فاضل استان کرمان به شمار می رود» مشاوره دادن به پایان نامه ها و مقالات دانشجویی، نگارش مقاله در موضوعاتی از جمله معلولان و...،  ارتباط تنگاتنگ با خبرگزاری ها، صداوسیمای مرکز استان و... بازتاب خطبه های نمازجمعه راین در خبرگزاری های رسمی کشور از جمله شبستان، فارس و ایرنا نمونه ای از تأثیرگذاری حجت الاسلام اسماعیل پور بر افکار و اندیشه جامعه به شمار می رود.

 

به دلیل اثرگذاری فرهنگی قابل توجه حجت الاسلام حمید اسماعیل پور، حکم امامت جمعه وی پس از موعد دوره نخست، سه دوره پیاپی از سوی شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور  تمدید شد و پس از پایان دوره چهارم و 12 سال مجاهدت فرهنگی در جایگاه امامت جمعه راین در خرداد ماه سال 96 به پایان رسید و در آخرین نماز جمعه، سخنان خود را با فروتنی و محبت فراوان نسبت به مردم و  با دعای ۳۸ صحیفه سجادیه پایان داد: خدايا! من از تو پوزش مى طلبم اگر بر بيچاره اى در حضور تو ستم كردند و من يارى او نكردم، و يا كسى به من نيكى نمود و سپاس نگزاردم و گناهكارى از من عذر خواست و من نپذيرفتم و تنگدستى از من چيزى طلبيد و او را بر خود ترجيح ندادم، و حق مؤمنى بر ذمه من ثابت شد و كامل ادا نكردم...

 

با وجود اصرار فراوان مردم منطقه بر ماندن وی اما او اینبار نیز رسالت خویش را در تکمیل فعالیت های علمی خویش دید و بار دیگر به قم باز می گردد تا این مسیر را تداوم بخشد و نسخه دوم دانشنامه علوی را با همکاران خود تقدیم جهان اسلام کند و علاوه بر آن، کار بزرگ و بی نظیر «دانشنامه علوم حدیث» را آغاز کند.

 

حجت الاسلام حمید اسماعیل پور، وجودش مملو از شوق خدمت به مردم به ویژه از بستر اقدامات فرهنگی است و سال های حضور در راین را از بهترین سال های عمر خویش قلمداد می کند و می گوید: «در طول این سالها به شدت مورد محبت مردم بودم» بدون شک پیوند وی با جایگاه بابرکت نماز جمعه، ناگسستنی است و ان شاء الله در آینده نزدیک مردم دیگر شهرهای کشور نیز از فیض حضور وی بهره مند خواهند شد.

 

 

اثرگذاری فکر و اندیشه، عمل و رفتار و تقوای وی بیش از آن است که در این مجال به آن پرداخته شود؛ او نمونه یک عالم گمنام است که آثار بسیاری از هدایتگری های وی، قابل بازتاب و انعکاس در فضای رسانه نیست و تنها نزد خداوند متعال ثبت و ضبط است؛ حجت الاسلام اسماعیل پور مصداق «کونوا دُعاةَ الناسِ بِغَیرِ اَلسِنَتِکُم» بود، او را به حق می توان مشمول این فرمایش نورانی رسول اکرم صلی الله علیه وآله دانست که « اگر خداوند به وسیله تو یک انسان را هدایت کند، ارزش آن برای تو بیشتر از آن چیزی است که خورشید بر آن می تابد.»

 

 

طاهره بادامچی

 

 

کد خبر 643304

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha