آیت الله قدوسی، پاسدار واقعی انقلاب اسلامی

14 شهریورماه سالروز شهادت آیت‌الله علی قدوسی است، مردی که در راه کسب دانش و تحصیل مراتب معنوی همت حیرت انگیز نشان داد و افکار و اندیشه‌ های انقلابی و مبارزاتی امام خمینی(ره) را دنبال کرد.

خبرگزاری شبستان// گیلان

 

آیت‌الله قدوسی در دوازدهم مرداد 1306 شمسی در شهر نهاوند دیده به جهان گشود. آیت‌الله قدوسی دوره نوجوانی و کودکی را تحت تربیت خانواده متدین و فرهیخته‌اش سپری کرد.


وی در همان دوره نوجوانی وارد حوزه علمیه قم شد. در این زمان، حوزه علمیه قم یکی از سخت‌ترین دوران تاریخ خود را می‌گذراند. با این حال، آیت‌الله قدوسی تمام سختی‌ها و مشکلات را به جان خرید و در راه کسب دانش و تحصیل مراتب معنوی همت حیرت انگیز نشان داد. آیت‌الله قدوسی مقدمات علوم دینی را نزد فقیه وارسته آیت‌الله صدوقی فرا گرفت و دوره عالی را نیز در محضر آیت‌الله بروجردی و امام خمینی سپری کرد.


چیزی که در وجود آیت‌الله قدوسی بسیار برجسته بود، مراتب اخلاقی و معنوی بود. وی وسواس عجیبی در رعایت موازین اخلاقی داشت و سعی می‌کرد از هر امری که شبهه خلاف اخلاق داشته باشد، بپرهیزد. آیت‌الله قدوسی دروس هیئت و فلسفه را نیز نزد علامه طباطبایی فرا گرفت.


گرچه آیت‌الله قدوسی از محضر بزرگانی همچون علامه طباطبایی و سایر بزرگان حوزه علمیه قم بهره‌ها بردند، ولی آنچه ایشان را از لحاظ سیاسی متحول کرد، افکار و اندیشه‌های انقلابی و مبارزاتی امام خمینی بود.


آیت‌الله قدوسی از همان سال 1341 شمسی که قیام امام خمینی آغاز شد، همچون سربازی فداکار و مخلص به خدمت امام خمینی و نهضت مقدس ایشان کمر بست. وی در این زمان همراه و در قالب هیات مدرسین حوزه به فعالیت مبارزاتی پرداخت. این هیئت همان تشکیلاتی است که بعدا به جامعه مدرسین تبدیل شد.

 

زندگی سیاسی ایشان را به طور کلی می‌توان در سه دوره مشخص خلاصه کرد:

1- از سال‌های 30 و 31 تا سال 41 و 42 که این دوره مصادف با حرکت فدائیان اسلام و مبارزات ملت ایران به رهبری روحانی عالیقدر مرحوم آیت الله کاشانی می‌باشد، در این دوره آیت الله قدوسی از حرکت‌های اسلامی حمایت می‌کردند و کوشش‌هایی نیز در این زمینه داشتند. در نهضت فدائیان اسلام هم، با شهید بزرگ، مرحوم نواب صفوی همکاری و همــــفکری و همـراهی داشت.

 

2- دوره دوم از سال 41 تا پیروزی انقلاب اسلامی است، آن شهید بزرگوار در این دوره از شاگردان برجسته و پیشتاز امام خمینی ـ قدس سره الشریف ـ در امر مبارزه بودند. در این دوره آیت الله قدوسی به عنوان یک شاگرد مخلص امام خمینی(ره) به شیوه‌های مختلف به مبارزه پرداختند و امام خودش را در تمام صحنه‌ها یاری دادند. مبارزات پیگیر آیت الله قدوسی در این دوران سبب شد که مأموران ساواک ایشان را دستگیر و در زندان قزل‌ قلعه زندانی کنند. شهید قدوسی در زندان مورد شکنجه و فشارهای سخت رژیم شاه قرار گرفت و بالاخره پس از مقاومت زیاد در زندان آزاد گردید.

 

شهید قدوسی بعد از آزادی از زندان به همراه جمعی از همفکران خویش برای احیای فرهنگ ارزشمند اسلامی که اهمیت ویژه‌ای برای آن قائل بود اقدام به پایه‌ریزی یک سیستم آموزشی نو و پر ثمر نمود و به موازات فعالیت سیاسی، با همکاری شهید بهشتی اقدام به تأسیس مدرسه حقانی )منتظریه)‌ و مکتب توحید کرد و با اعمال شیوه‌ای نو و کارساز، این دو نهاد آموزشی را الگویی برای سایر مراکز آموزشی و فرهنگی قرار داد تا به بصورت زیربنایی کارهای فرهنگی و سیاسی را دنبال نمایند.

 

3- دوره سوم زندگی سیاسی شهید قدوسی در حقیقت با پیروزی انقلاب اسلامی شروع شد. شهید قدوسی در زمان پیروزی انقلاب اسلامی در قم بودند تا اینکه امام خمینی (ره) ایشان را به عنوان دادستان کل انقلاب اسلامی منصوب کردند. زمان شروع کار ایشان در دادستانی مصادف بود با فتنه و فساد و اوج فعالیت گروهک‌ها که آیت الله قدوسی بطور قاطع در برابر فتنه این گروهک‌ها ایستادند.

 

آیت‌الله قدوسی در سال 1352 نیز مکتب توحید را برای تربیت بانوان مسلمان و متعهد تاسیس کرد و از این راه نیز به جامعه اسلامی و انقلابی کمک شایانی نمود.


آیت‌الله قدوسی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تمام توان خود را وقف انقلاب و نظام مقدس اسلامی کرد. هنوز دو سال از پیروزی انقلاب اسلامی نگذشته بود که یکی از فرزندانش را در جبهه حق و باطل تقدیم اسلام و انقلاب نمود. خود وی نیز در صبح روز 14 شهریور 1360 در حالی که ریاست دادستانی انقلاب اسلامی را بر عهده داشت، ناجوانمردانه توسط منافقان به شهادت رسید.


حضرت امام خمینی(ره) در پیامی به مناسبت شهادت آیت الله قدوسی و سرهنگ وحید دستجردی فرمودند: « ... اینجانب شهادت دادستان کل انقلاب و سرهنگ وحید دستجردی که در رأس شهربانی و قوای انتظامی در حال انجام وظیفه بودند و به این تحفه الهی (شهادت) نائل شدند را به ملت ایران و به حوزه علمیه قم و قوای مسلح تبریک و تسلیت عرض می‌کنم و از خدای متعال رحمت برای آنان و صبر و شکیبایی برای خانواده محترمشان خواستارم... »

 

منابع و مآخذ:
پایگاه اطلاع رسانی سازمان حج و زیارت
سایت آفتاب
نشریه جام جم، 8/6/83.
 

پایان پیام/

کد خبر 64284

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha