نظم و پشتکار راز ماندگاری آیت الله قدوسی

شهید آیت الله علی قدوسی مجتهد و مدیری صبور که با تلاش و انضباط، روشنگر راهی بود که افکار و رفتارش امروزه لازمه جامعه ای پویا و سالم است.

خبرگزاری شبستان// خراسان جنوبی


شهید آیت الله علی قدوسی مجتهد و مدیری صبور که با تلاش و انضباط، روشنگر راهی بود که افکار و رفتارش امروزه لازمه جامعه ای پویا و سالم است.


زندگینامه

علی قدوسی در دوازدهم مرداد 1306 در خانواده ای مذهبی در نهاوند دیده به جهان گشود. على دوران کودکى و نوجوانى را تحت تربیت پدرش که مجتهد و عالم بزرگ نهاوند بود گذراند و در 15 سالگی وارد حوزه شد.


تحصیلات خود را در حوزه علمیه قم ادامه داد و علوم اسلامى را نزد استادش آیت الله صدوقى و اساتید برجسته دبگری فرا گرفت. وی سال ها در درس خارج آیت الله بروجردی و امام خمینی(ره) و جلسات تدریس علامه طباطبایی شرکت کرد و در نهایت توانست به درجه اجتهاد نیز نایل شود.


پس از افشاگری هاى امام خمینى در سال 1341 علیه لایحه کاپیتولاسیون و دیگر مصوبات دولت و مجلس، قدوسی همواره از روحانیون مبارز و فعال قبل و بعد از انقلاب بود.


اوج مبارزات قدوسى در سال هاى 1341 و 1342 در زمان همکارى گسترده او با هیات مدرسین بود که با انتشار اعلامیه ها و پشتیبانى اساتید حوزه علمیه قم، به قعالیت های سیاسی می پرداخت. قدوسی در سال 1345 پس از اینکه هیات مدرسین به دست ساواک کشف شد، دستگیر و پس از چند ماه حبس از زندان آزاد شد.


آیت الله قدوسى پس از آزادى، در تابستان 1345 به زادگاه خود برگشت و به اقامه نماز جماعت در مسجد جامع نهاوند پرداخت و پس از نماز در سخنرانی از امام خمینى(ره) یاد مى کرد که ساواک چند بار به وى تذکر داد که نباید اسمى از امام برده شود اما او نمى پذیرفت و به همین علت سخنرانى او تعطیل شد و آیت الله قدوسى به قم برگشت.


ایام پدیدارى مدرسه حقانى از فصول درخشان زندگى آیة الله قدوسى بود که وی با همفکرى برخى از استادان برجسته انقلابى حوزه علمیه در پى تغییرات بنیادى در ساختار ادارى – آموزشى حوزه علمیه قم بر آمد و به همین خاطر تصمیم مى گیرند نقشه خود را ابتدا در مدرسه اى آغاز نمایند تا پس از موفقیت، در سراسر حوزه هاى علمیه اجرا نمایند.
 

مدرسه حقانى در سال 1343 با مدیریت آیة الله قدوسى و با همکارى شهید بهشتى، آیت الله مصابح یزدى و آیت الله جنتى آغاز به کار کرد و آیت الله قدوسى با دعوت از اساتیدى با تجربه و انقلابى مانند آیت الله مشکینى، آیت الله جنتى بنیه علمى مدرسه را تقویت کرد.


مدرسه حقانى از معدود مدارس علمیه قم بود که بسیار منظم بود آیت الله قدوسى نظم شدیدى را در مدرسه به اجرا درآورد که در مدت چهارده سال اداره مدرسه، همواره به رعایت مقررات مقید بود.


مدتی بعد از آنکه آوازه مدرسه حقانی به همه جا رسید و بسیارى از جوانان به این مدرسه روى آوردند که تجمع انبوه استادان جوان و انقلابى در مدرسه، ساواک را به هراس انداخت و با اینکه بارها به مدرسه حمله کرد، اما به دلیل مدیریت کارآمد آیت الله قدوسى کارى از پیش نبرد.


در آن زمان آموزش زبان انگلیسى در حوزه هاى علمیه مطلوب نبود اما در مدرسه حقانى براى آشنایى طلاب، زبان خارجی نیز تدریس می شد و برخى از دروس دانشگاهى مانند جامعه شناسى، روان شناسى و اقتصاد نیز در این مدرسه از سوى استادان دانشگاه ارائه مى شد.


برخى از کتاب هاى درسى حوزه به لحاظ سبک نگارش براى تدریس مناسب نبود و بسیاری از متون درسى براى قرن هاى پیشین تدوین شده بود که مدرسه حقانى نخستین گام را براى تغییر کتب درسى برداشت و کتاب صرف ساده، بسیار شیوا و روان از سوى دو تن از استادان مدرسه تدوین شد و به عنوان متن درسى در مدرسه تدریس ‍ گردید.


قدوسی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی یکی از اعضای فعال کمیته استقبال بود و به فرمان امام(ره) طی حکمی به سمت دادستانی کل کشور منصوب شد.

سرانجام این این مجتهد پرتلاش، پس از سال ها تلاش در راه انقلاب در 14 شهریور ماه 1360 با انفجار بمبی که توسط منافقین در دادستانی انقلاب کار گذاشته بود به درجه رفیع شهادت نائل شدند و پس از شهادت به قم منتقل و در جوار حرم ملکوتی حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.


منبع تبیان

 

پایان پیام/


نگارنده:سعید کاظمی 

کد خبر 64283

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha