مساجد جامع صدوق در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدند

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد از ثبت مساجد جامع فیروزآباد و جامع جمال آباد شهرستان صدوق در فهرست آثار ملی خبر داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از استان یزد، بهرام رضایی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد با اشاره به ثبت مسجد جامع صدوق در فهرست آثار ملی کشور، گفت: مسجد در شهرستان صدوق، دهستان رستاق، روستای جمال آباد قرار گرفته و باتوجه به سبک معماری بنا متعلق به دوران متاخر اسلامی (اواخرصفوی تا زندیه) می‌باشد و نام آن متأثر از نام روستاست.


وی با بیان اینکه نوع مالکیت این بنا عمومی است، افزود: قدمت این بنا نسبت به آثار موجود در روستا از ویژگی آن به شمار می‌آید.

رضایی در مورد مشخصات این بنا اظهار داشت: ورودی مسجد از سمت شمال و از داخل حسینیه نوساز باز می‌شود بعد از ورودی وارد شبستان زمستانه (گرم خانه) مسجد می‌شویم در دو طرف(غرب وشرق) این شبستان غرفه‌هایی قرار گرفته و روشنایی این شبستان بوسیله یک درب و دو پنجره در ضلع شرقی ویک پنجره در ضلع جنوبی تأمین می شود.

وی ادامه داد: در ضلع غربی این شبستان، شبستان دیگری قرار دارد که قدیمی‌تر و کف آن حدود یک متر پایین تراست و بوسیله دو درگاه به یکدیگر مرتبط شده‌اند هم اکنون روشنایی این شبستان نیز بوسیله سه پنجره در ضلع غربی و یک پنجره در ضلع جنوبی تأمین می‌شود. در ضلع غرب و شرق این شبستان غرفه‌هایی در دو طبقه قرار گرفته است در یکی از غرفه‌های پایینی ضلع شرقی راه پله‌ای جهت رفتن به غرفه‌های طبقه بالا تعبیه گردیده است.

به گفته رضایی، این بنا با مصالح خشت و گل بنا گردیده و فاقد هر نوع عنصر تزئینی است.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد افزود: از آنجایی که مساجد از مهم ترین بناهای مذهبی هر شهر و روستایی هستند و همواره نقش مهمی در زندگی مسلمانان داشته‌اند لذا اقامه نماز، مراسم مذهبی، ایراد خطبه‌ها و غیره... در این مساجد انجام می‌گرفت و از آنجایی که این یک بنای مذهبی و تنها مسجد روستا می‌باشد و همچنین بدلیل اینکه دارای سبک معماری ارزشمندی می‌باشد لازم و ضروری بود تا نسبت به ثبت آن در فهرست آثار ملی اقدامات لازم صورت پذیرد.

وی مسدود کردن ورودی اصلی به گرم خانه قدیمی مسجد و مسدود کردن پنجره‌ای که از داخل غرفه میانی ضلع غربی شبستان قدیمی باز می‌شده است را از جمله دخل و تصرفاتی که در بنا شده عنوان نمود و افزود: با توجه به وضع کنونی بنا می‌توان گفت که بارها مورد تعمیر و مرمت قرار گرفته است.

به گفته وی، مسجد جامع جمال آباد به شماره 29984 مورخ 16/11/89 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

همچنین مدیرکل اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان یزد همچنین از به ثبت رسیدن مسجد جامع فیروز آباد شهرستان صدوق در فهرست آثار ملی کشور خبر داد.

رضایی اظهارداشت: این مسجد که به شماره 29980 به ثبت رسیده است در کوچه مسجدجامع فیروزآباد شهرستان صدوق واقع شده و مالکیت آن وقفی است.


وی افزود: با توجه به سبک معماری این بنا متعلق به دوره متاخراسلامی (قاجار) می‌باشد و بر طبق سنگ نبشته‌ای که در این مسجد نصب می‌باشد بانی این مسجد فاطمه صغری بوده است که خشت بنای اولیه این مسجد را گذاشته و بعداً به همت مردم مؤمن و متدین این منطقه ساخته شده است.

به گفته وی، هم اکنون ورودی این بنا از سمت غرب و دارای یک صحن مستطیلی شکل می‌باشد در کنار گنبد این شبستان بادگیری قرار داشته که دریچه‌های آن به داخل محراب باز می شده وفضای زیر گنبد را خنک می ساخته است که متأسفانه امروزه این باد گیر تخریب گشته است در دو طرف صحن مسجد(شرق وغرب)نیز رواق هایی قرار دارد.


رضایی ادامه داد: در ضلع شمالی صحن مسجد گرم خانه مسجد قرار داشته که تخریب شده و امروزه در جای آن مسجدی نو بر پا کرده اند بنابراین ورودی اصلی بنا نیز از سمت شمال بوده است و بانی اصلی مسجد شخصی به نام حاجی محمد حسین مقیم بوده است که گرم خانه مسجد که امروزه تخریب شده به همت این شخص ساخته شده بود و در مجموع این بنا با مصالح آجر، خشت و با ملاط گل و گچ ساخته شده است.

به گفته این مسئول، با توجه به اینکه این بنا قدیمی‌ترین مسجد و در واقع تنها مسجد جامع محل می باشد و همچنین دارای سبک معماری بسیار ارزشمندی است و به همت این اداره کل در سال 87 تعمیر و مرمت شده است.


به گزارش روابط عمومی میراث فرهنگی یزد، شهرستان صدوق در دشتی نیمه مرتفع در غرب استان یزد واقع است و آب و هوای آن در نواحی شرقی شهرستان گرم وخشک بیابانی و در نواحی غربی، دارای آب و هوای معتدل کوهستانی است.


این شهرستان از شمال به شهرستان میبد، از شرق به شهرستان‌های اردکان و یزد و از ناحیه جنوب به شهرستان‌های تفت و ابرکوه و از سمت غرب به شهرستان‌های کوهپایه استان اصفهان محدود می‌شود.

 

 پایان پیام/

کد خبر 64276

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha