گردهمایی خواهران عضو کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی همزمان با میلاد با سعادت حضرت فاطمه معصومه(س) در دهه با برکت کرامت برگزار می شود. طی جلسات برگزار شده در دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی، قرار شد نمایشگاهی از دستاوردهای بانوان در حاشیه این گردهمایی دایر شود که این کار از طریق پیامک و کانال تلگرامی بانوان اطلاع رسانی شد و خوشبختانه استقبال مطلوب اعضای خواهر کانون ها را به همراه داشت و سریعا اقدام به ارائه آثار هنری خود به دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد مرکزی کردند.
آثاری که آورده می شد همه از جنس تلفیق هنر با مسجد بود کسانی که در کلاس های ایام اوقات فراغت کانون شرکت کرده بودند و در رشته های مورد علاقه خودشان آموزش هایی را فراگرفته بودند امروز به جایی رسیدند که توانایی ارائه آثار هنری زیبای خود را در نمایشگاه دارند.
تابلوهای نقاشی، قلاب بافی، عروسک سازی، مجسمه سازی، ویترای، کیف دوزی، منجوق و سوزن دوزی از جمله صنایع دستی است که در نگاه اول می توان نام برد ولی واقعیت این است کسانی این آثار را خلق کردند که شاید هیچوقت فکر نمی کردند می توانند با شرکت در کلاس های رایگانی که مسجد برگزار می کند تا این اندازه قدرت هنرنمایی شان بروز پیدا کند ولی اکنون نمایشگاه دستاوردهای خواهران مملو از هنرمندان تربیت یافته و جوشیده در دل مساجد است.
اوقات فراغتی که یکی از برنامه های مهم کانون های مساجد در این چند ساله بوده است اکنون به جز لاینفک مساجد به ویژه در ایام تابستان تبدیل شده؛ بچه هایی که از کودکی اوقات فراغتشان را در مسجد سپری کردند اکنون که پا به مرحله نوجوانی و جوانی گذاشته اند هر کدام برای خودشان در یک زمینه مورد علاقه صاحب نظر و صاحب فکر شده اند از آموزه های قرآنی و احکام و احادیث گرفته تا رشته های ورزشی و خیاطی و خوشنویسی. امر مهمی که برخی از بزرگان دینی و هنرمند کشورمان که دغدغه متعالی کردن هنر ایرانی اسلامی را دارند بر این باورند که هنرمندمان باید در مسجد رشد و نمو پیدا کنند تا رنگ و بوی دینی در آثار هنری خلق شده در کشور عرض اندام کند و دلپذیری آن سال ها روح و جان مخاطب را نوازش کند و او را به دنیای خوبی ها رهنمون سازد.
آثار هنرمندان مسجدی عجیب به دل می نشیند چون برخواسته از روح و معنویت مسجد است که با طبع لطیف و انگشتان ظریف بانوان هنرمند آغشته شده و زیبایی آن به قدری است که بیننده را به سمت خرید اثر هنری جذب می کند و این مهم می تواند راهی برای سود آوری و اشتغال زایی برای هنرمندان مسجدی ایجاد کند.
بسیاری از مسایل را می توان از کانال مسجد در جامعه تبدیل به یک فرهنگ نهادینه کرد از جمله مسایل اقتصادی و رویکرد اسلام نسبت به اقتصاد که می شود رویکرد اقتصادی اسلام را در عرصه عمل به نمایش گذاشت؛ مسجد با خودنمایی در عرصه های اقتصاد مقاومتی نمادی از اقتصاد سالم و میهنی و فعال تبدیل شده و همچنین پیشتازی و الگودهی این مکان مقدس در دغدغه های مقام معظم رهبری بر کسی پوشیده نیست از جمله امر مهم اقتصاد مقاومتی.
خیلی جالب بود برخی از بانوانی که آثار هنری و کار دست خودشان را می آوردند توانسته بودند از این راه در آمد زایی داشته باشند و گوشه ای از مشکلات مالی خانواده اشان را به دوش بگیرند آنها بسیار راضی از اینکه توانسته اند نان حلالی را که وارد دخل و خرج خانه می کنند ساخته دست خودشان است و راضی تر اینکه توانستند با ذوق هنری و مهارتی که در مسجد اندوخته اند کمکی برای اقتصاد خانواده باشند.
راه اندازی کلاس های آموزشی از جمله کاشت، داشت و برداشت بهینه محصولات کشاورزی از قبیل آموزش کشت زعفران و گیاهان دارویی توسط کانون فرهنگی هنری شهدای سنجان، راه اندازی کارگاه های کوچک صنایع دستی در کنار کانون های مساجد از قیبل آموزش قالی بافی( کانون شهید علی نیکپور شازند) خیاطی کانون امام سجاد(ع)، گلدوزی کانون اسلامی تربیت، دوخت چادر و مقنعه کانون نورالزهرا(س) و تولید جامدادی کانون بقیه الله(عج) از دیگر اقدامات کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی در راستای توجه به شعار اقتصاد مقاومتی است.
آنچه که در تولید مهم است، در نظر گرفتن علاقه و استعداد و سرمایه اولیه است، کار یا تولید در منزل پدیده ای نیست که نیازمند سرمایه اولیه هنگفتی باشد. بلکه می توان اولین کار را با وسایل موجود در خانه کلید زد.
زهرا دختر هنرمند عضو کانون امام سجاد(ع) اراک است او که در خیاطی مهارت زیادی دارد توانسته تعداد زیادی از دختران منطقه مسجد خود را با این هنر آشنا کند. او می گوید به وسیله ی انواع دوخت ها زندگی اش را می گذراند و در آمد خوبی هم دارد؛ اوج فروش کارهای او در فصل شروع مدارس و سفارشات لباس فرم مدرسه است. او با ابزار اولیه ای که در اختیار دارد لباس هایی می دوزد که با انواع تجاری و بازاری قابل رقابت است.
سمانه چند سالی است که در کلاس های کانون شرکت می کند و روزی که قرار شد دستاوردهای واحد خواهران کانون های مساجد ارائه شود با یک ساک دستی پر از انواع گل سر و تل مو و گیرهای سر جدید که با مرواریدهای ریز کار شده آمد و قصد داشت کارهای دستی هنری خود را به نمایش بگذارد.
او گفت: یک روز در تابلوی کانون اطلاعیه ای نصب شد که علاقمندان به کارهای هنری و دستی می توانند در آن شرکت کنند من نیز در این کارها علاقه داشتم وقتی در کلاس شرکت کردم علاقه ام دو چندان شد چون مربی کلاس بسیار خوش اخلاق و فوق العاده هنرمند بود.
سمانه ادامه داد: امروز از اینکه توانستم در کلاس های مسجد این همه هنر کسب کنم خیلی خوشحال هستم زیرا من قبلا در کلاس های آموزشی بسیاری که هزینه های زیادی برایم داشت شرکت کرده بودم ولی در کلاس های کانون این همه هزینه هم پرداخت نکردم ضمن اینکه توانستم کارهایم را نیز به فروش می رسانم.
خوشبختانه امروز کانون های مساجد در کنار مصادیق دیگری که دارد توانسته مصداق خوبی برای اقتصاد مقاومتی باشد هم از لحاظ هزینه ارزان ثبت نام در کلاس و هم از نظر در آمدزایی در رشته هایی که کانون برگزار می کند.
امید است همه خانواده ها با تشویق فرزندانشان برای حضور در کانون بتوانند در ایجاد جامعه ای سالم سهیم باشند.
گزارش از لیلا آجرلی
نظر شما