به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، دکتر عباس صادق زاده، مدیرکل بهزیستی استان، امروز(24 تیر)به مناسبت آغاز هفته بهزیستی در نشست خبری شرایط جامعه را حساس توصیف و بیان کرد: نمی خواهیم نگرانی برای مردم ایجاد کنیم اما از طرف دیگر برای هر جامعه در حال رشد مواجهه با بعضی رخدادها و ناهنجاری های اجتماعی طبیعی است.
فرهنگ و زیرساخت های اجتماعی باید به میزان توسعه یافتگی ایجاد شود
وی با تاکید بر اینکه فرهنگ و زیرساخت های اجتماعی باید به میزان توسعه یافتگی ایجاد شود والا شرایط اجتماعی ناهمگون و منجر به ناهنجاری می شود و اگر ناهنجاری ها مدیریت نشود آسیب اجتماعی بروز می کند، افزود: اگر ناهنجاری ها تبدیل به آسیب می شود، یعنی خلأ مدیریتی و برنامه ای وجود دارد لذا باید عالمانه و هوشمندانه با مشارکت همه شرکای اجتماعی برنامه ریزی کنیم.
صادق زاده گفت: در برنامه ششم توسعه در 20 ماده اسم سازمان بهزیستی به عنوان مسئول در مسائل اجتماعی آورده شده، ما باید مسائل اجتماعی را مدیریت کنیم، به طور مثال در شرایط فعلی طلاق بی رویه اتفاق می افتد پس باید با برنامه ریزی و ارتقاء دانش در ازدواج ها اقدام کرد زیرا دانش عمومی خانواده و افراد جامعه بشدت پایین است؛ طلاق به دلیل نبود مهارت زندگی است، معلولیت ها و... نیز همینگونه است پس باید برای ارتقاء دانش عمومی در همه سطوح برنامه ریزی کنیم و پیشگیری اولیه انجام شود.
دانشگاه ها تا امروز وظیفه خود را در تولید علم متناسب با نیاز جامعه انجام ندادند
وی با اشاره به اینکه دانشگاه ها تا امروز وظیفه خود را در تولید علم متناسب با نیاز جامعه انجام ندادند و خیلی تحقیقات مستقیم به کتابخانه ها سپرده شده؛ تأکید کرد: دانشگاه باید به تولید علم مورد نیاز جامعه اقدام کند و از گلخانه ای و تولید علوم گلخانه ای خارج شود.
مدیرکل بهزیستی استان کرمان توسعه مراکز علمی و مشاوره ای توسط این نهاد را مورد اشاره قرار داد و با بیان اینکه در سال 95 مرکز مشاوره و روانشناختی کرمان را راه اندازی کردیم که خط تلفن 1480 به صورت غیرحضوری و هم از طریق مراجعه حضوری خدمات ارائه می دهد، افزود: بیش از 40 پروژه علمی به صورت نرم افزاری و سخت افزاری آماده افتتاح در هفته جاری است.
وی ادامه داد: طرحی را از صفر تا 100 در 4 شهرستان استان و در 4 منطقه پرخطر کرمان اجرا کردیم که هم مدیریت علمی بر موضوع آسیب های اجتماعی دارد و هم از ظرفیت های بزرگ سرمایه اجتماعی استفاده می کنیم و آن طرح « مدیریت کنترل رفتارها و آسیب های اجتماعی» است؛ ما متوجه شدیم ظرفیت های خوبی در دل مردم نهفته است که ما از آن بی بهره بودیم، از طرفیت های هر محله(امام جماعت، قاضی و...) و نفوذ اجتماعی آنها سرمایه های اجتماعی نظیر پاکی، صداقت و... شکل می گیرد و برای همین بر مشارکت جویی در بین مردم در این طرح تأکید داریم.
خلأ کنونی، نبود برنامه است
صادق زاده با اشاره به رشد معلولیت زایی ها و رشد بی اعتنایی ها از سوی نخبگان به مسائل اجتماعی که یک آسیب است؛ اظهار داشت: 5 مرکز تحقیقات آسیب اجتماعی راه اندازی کردیم که آماده افتتاح است و در آنها، فراخوان می زنیم تا نخبگان که در شرایط کنونی جامعه اثرگذار هستند یک برنامه علمی تولید کنند.
وی با تصریح به اینکه خلأ کنونی، نبود برنامه است و ما در کنترل مسائل اجتماعی هیچ خلأ اعتباری نداریم زیرا از اعتبار موجود استفاده درست نمی شود و مدیریت علمی بر مسائل اجتماعی نداریم؛ افزود: مرکز تحقیقات سالمندی را نیز راه اندازی کردیم زیرا امروز جامعه ما متوجه پدیده ای است که می تواند فرصت باشد اما به دلیل ضعف، تبدیل به تهدید شده است چرا که سالمندان که می توانند گنجینه تجربیات برای پیشبرد اهداف باشند اما تبدیل به پدیده ای پرهزینه و پر مسئله شده است.
این مسئول ادامه داد: رشد سالمندی مدیریت می خواهد، ما جلوی سالمندی را نمی توانیم بگیریم اما می توانیم آموزش دهیم که افراد، سالم پیر شوند و سالمندی به شکل صحیح اتفاق بیفتد، رشد جمعیت ما بسیار کم و یک و سه دهم درصد است در حالیکه رشد سالمندی ۳ و دو دهم درصد است؛ گرچه زاد و ولدها نیز باید حساب شده و صحیح اتفاق بیفتد.
رشد سالمندی در کشور، به خط قرمز جهانی نزدیک شده
وی با بیان اینکه طبق آخرین آمار، رشد سالمندی در کشور 9 و دو دهم درصد است و ما به خطر قرمز جهانی که ۱۰ درصد است نزدیک می شویم، افزود: جامعه پیر یعنی جامعه پرهزینه و کم تحرک؛ در کرمان بر اساس سرشماری سال ۹۰، سالمندی 6 و 8 دهم بوده و در سال ۹۵ به 7 و سه دهم درصد رسیده که باید توجه داشته باشیم و ما نیازمندیم اول فرهنگ تکریم بزرگسالان را نهادینه کنیم.
دکتر صادق زاده وجود 5 مرکز شبانه روزی برای نگهداری سالمندان در استانی مانند کرمان و با توجه به فرهنگ غنی این استان زیاد دانست و در ادامه به راه اندازی مرکز تحقیقات ژنتیک هم اشاره و بیان کرد: در کرمان از اواخر سال 94 ایده کنترل معلولیت های مادرزادی را دادیم زیرا سالی 25 تا 30 هزار معلول مادرزادی به دنیا می آید و در کرمان دو تا دوهزار و 500 معلول؛ این طرح از طرف دولت به عنوان طرح الزام به انجام غربالگری مشاوره ای ژنتیک به مجلس ارائه شد و توانستیم این ایده را در برنامه ششم توسعه در ماده ۷۵ قانون بیاوریم که با آن سالانه از تولد ۳۰ هزار معلول جلوگیری می شود و این کمک به اقتصاد است.
وی همچنین مرکز تحقیقات اعتیاد را از مراکزی ذکر کرد که خلأ آن در همه شهرها وجود دارد و فقط در استان کرمان بیش از 400 مرکز درمان اعتیاد وجود دارد که کامل ترین مجموعه درمان را مراکز ترک اعتاد بهزیستی دارد و درمان های به روز دنیا است.
طرح کرامت معلولین در استان کرمان در حال اجرا است
این مسئول به مرکز تحقیقات معلولیت اداره کل بهزیستی استان کرمان هم اشاره کرد و با بیان اینکه ما شاهد تولد نابینایی و ناشنوایی در استان هستیم و خانواده ای وجود دارد که هر 5 فرزند آن معلولیت ذهنی شدید دارد، تصریح کرد: طرح کرامت معلولین را نیز در قلعه گنج اجرا کردیم و معلولی که مچاله بود امروز دست خود را حرکت می دهد، لبخند می زند و... مستندات آن هم موجود است.
وی خاطرنشان کرد: بیشترین کارشناس در حوزه اجتماعی مربوط به بهزیستی است، خیلی از مردم بهزیستی را در کنار کمیته امداد، نهاد حمایتی می دانند در حالیکه ۸۰ درصد مأموریت ما مدیریت مسائل اجتماعی و ۲۰ درصد حمایتی است؛ به دلیل غفلت طولانی مدت چندین ساله از مسائل اجتماعی، دچار ناهماهنگی شدیم و باید مدیریت کرد زیرا تنها با احساسی و هیئتی و انگیزه های بالا ورود کردن نسخه پرزیانی است لذا باید با دانش و تحقیقات، مدیریت بر مسائل اجتماعی را یاد بگیریم و برنامه علمی داشته باشیم.
ورود رسانه ها به مسائل اجتماعی کم است
مدیرکل بهزیستی استان کرمان اظهار داشت: بهزیستی استان کرمان بیشترین ایده را در ورود به مسائل اجتماعی دارد و ۳۰ ایده در استان شکل گرفته است؛ سال گذشته در جشنواره مسئولیت اجتماعی، لوح زرین از رییس جمهور گرفتیم؛ جاهایی کار کردیم که ریال از کشور نگرفتیم؛ بزرگترین و مهمترین شریک اجتماعی بهزیستی، رسانه ها هستند اما ورود آنان به مسائل اجتماعی کم است و باید خلأها به کمک رسانه جبران شود.
وی همچنین به تعداد ۵۷ مرکز شبه خانواده در استان اشاره کرد و با بیان اینکه از این تعداد تنها یک مرکز دولتی است؛ تصریح کرد: در مجموع ۴ هزار فرزند بی سرپرست و بدسرپرست در استان داریم که هزار و ۷۰۰ نفر آنان در تنها مرکز دولتی ما هستند و بقیه در میان خانواده ها(عمه، عمو و...)هستند که بهزیستی به آنان یارانه می دهد.
بیشترین آسیب های اجتماعی در کرمان
صادق زاده در پاسخ به این سئوال که متولی اصلی پیگیری مسائل آسیب های اجتماعی کدام نهاد است؟ توضیح داد: در این زمینه نقص وجود داشته اما از سال ۹۵ شکلی به خود گرفته و محوریت در برنامه ششم توسعه بر عهده بهزیستی است گرچه بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری، تقسیم کار ملی نیز در این باره صورت می گیرد تا هر دستگاهی بخشی از مسائل را دنبال کند ضمن اینکه سامانه رصد آسیب های اجتماعی نیز در برنامه ششم توسعه قرار گرفته است.
وی بیشترین آسیب های اجتماعی در استان کرمان را به ترتیب اعتیاد، طلاق و خشونت عنوان کرد و افزود: البته بخش وسیعی از طلاق ها مربوط به آسیب های ناشی از اعتیاد است.
نظر شما