آیت الله دکتر احمد بهشتی، رییس دانشگاه قم، در گفتگو با خبرنگار شبستان، در حوزه ظرفیت های بالقوه و بالفعل آموزه های فلسفه اسلامی، پیرامون رویکرد و تطبیق آموزه های آن با دغدغه های روز بشر و نیازهای انسان معاصر، به اظهار نظر پرداخت.
مولف کتاب "فلسفه دین" با تاکید بر اینکه باید توجه داشته باشیم که فلسفه اسلامی یک فلسفه مرده و از دست رفته نیست، اظهار داشت: نمی توان گفت که فلسفه اسلامی دوران و عمرش تمام شده است، بلکه فلسفه ای پویا و زنده است که در زندگی ما جریان داشته و دارد.
مولف کتاب "تجرید" بر این باور است که این ما هستیم که باید در این عصر و دوران تلاش کرده و این فلسفه را مطابق نیازهای خودمان و عصرمان به دنیا عرضه کنیم و برای این کار باید ابتدا خواسته ها و نیازهایمان را به این فلسفه عرضه کرده تا بتوانیم پاسخ بگیریم.
نماینده پیشین مجلس خبرگان رهبری، با این ادعا که اگر امروزه افکار ابن سینا و یا صدرالمتالهین درست و اصولی تبیین شود، باز هم در دنیای امروز می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات باشد، اظهار داشت: علاوه بر این پویایی و تلاش خود ما در این راستا می تواند بسیاری از ظرفیت های مغفول مانده را نیز به جریان بیندازد.
رئیس کرسی علمی "فلسفه و معرفت شناسی و عضو کرسی علمی اخلاق" با تاکید بر اینکه اشکال عمده فلسفه های امروز دوری و مهجوریت از معنویت، خدا و مبدا هستی است، گفت: در اکثر فلسفه های امروز غربی و غیر اسلامی، از معنویت و خدا یا به طور کلی فاصله گرفته اند یا بسیار کمرنگ مطرح می کنند و این بزرگترین اشکال این حوزه است.
وی در مقابل به آموزه های فلسفه های اسلامی در این حوزه اشاره کرد و گفت: اما در تعالیم فلسفه اسلامی مسئله خدا، جهان پس از مرگ و سایر مبانی معنوی که امروز جهان تشنه آنهاست، به خوبی تبیین شده و عقلانی بدان ها پرداخته اند.
مولف کتاب "واجب الوجود در حکمت سینوی" بر این باور است که فلسفه اسلامی در کنار تعالیم عالی انسانی اسلام، می تواند در دنیای امروز با اقبال و مقبولیت همه اندیشمندان روبرو شده و رشد کند و این هنر بزرگ فلسفه اسلامی است.
وی تا اینجا سخنش اینگونه نتیجه گیری کرد که بنابراین چنین فلسفه ای را نمی توان فلسفه مرده و کهنه شده تلقی کرد و ادامه داد: البته برای این فرآیند به اوج رساندن فلسفه، این ما هستیم که باید تلاش کرده و آن را به روز کنیم.
مولف کتاب "قاعده بسط الحقیقه" دراین باره افزود: همانطور که ملاصدرا فلسفه اسلامی را در قرون دهم و یازدهم به مرحله ای رساند که تا به امروز همگان بر سر سفره او مستفیض می شوند، فلسفه اسلامی نیاز به کار و تلاش مستمر و پی گیر دارد تا بتوانیم آن را مانند گذشته رونق داده و به روز نماییم.
وی در پاسخ به پرسش از چگونگی این رویکرد در آینده فلسفه اسلامی، اظهار داشت: ما مایوس نیستیم و امیدواریم که این به روز بودن تحقق پیدا کند و تا به امروز هم اینطور نبوده که بگوییم در این حوزه هیچ اتفاقی نیفتاده است.
آیت الله بهشتی بر این باور است که شخصیت هایی همچون علامه طباطبایی با همین فلسفه اسلامی به جنگ مارکسیسم رفته اند و توانسته اند به شبهات آن پاسخ دهند. وی در این باره افزود: مرحوم مطهری هم با همین فلسفه به جنگ فلسفه های دیگر رفت، پس می توان نتیجه گرفت که این آموزه ها، ظرفیت های قابلی در خود دارند.
پایان پیام/
نظر شما