مشکل بی‌نام مشکل رازور است

خبرگزاری شبستان: دکتر موید حکمت گفت: فرایدن زنانه رازو را با خصوصیات ناامیدی، فرسودگی، خستگی، دلزدگی، انزوا و نارضایتی عمیق تعریف می کند.

به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر ناهید مویدحکمت، پژوهشگر و منتقد در نشست نقد و بررسی کتاب رازوری زنانه که امروز در سالن حکمت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد، گفت: بتی فریدن، نویسنده آمریکایی کتاب رازوری زنانه را در سال 1963 میلادی نگاشت. چاپ کتاب از انگلیسی به فارسی توسط نشر نگاه معاصر منتشر شد. نمونه زنان مورد مطالعه، زنان طبقه متوسط و مرفه آمریکا بودند.

 

دکتر موید حکمت در مورد دلایل انتخاب این اثر برای نقد و بررسی عنوان کرد: خواندن ترجمه فرانسه کتاب در 38 سال پیش در دوران دانشجویی در فرانسه مشاهدات مبتنی بر حضور پدیده بحران هویت در میان گروهی از زنان در جامعه کنونی ایران و ارایه روش نو در خوانش اثر با بهره گیری از روش تحقیق کیفی از نوع نظریه مبنایی اضطراوس و کربین دلایل انتخابم بود.

 

وی با بیان اینکه پدیده محوری مورد مطالعه فریدن در این کتاب مشکل بی‌نام است، اظهار داشت: تجلیات آن را می توان در سه گزاره فشار تنش، شی شدگی و بحران هویت مقوله بندی کرد. از نظر فریدن در بعد اول رازوری یعنی قطعه قطعه شدن در نقش های مختلف، رازوری یعنی پاسخ دادن به پرسش های غیرجنسی، رازوری یعنی کسب هویت با برقراری رابطه جنسی با دیگر مردان خارج از رابطه زناشویی. از منظر دوم رازوری یعنی مالک خانه و اشیای زندگی بودن، رازوری یعنی انفعال یعنی زن خود را یک من تصور نکند، رازوری یعنی شی شدگی یعنی فروش جنسی. در سومین مفهوم یعنی بحران هویت رازوری یعنی کودک‌ماندگی و عدم بلوغ، رازوری یعنی زن بی اراده، وابسته و محدود در خانه، رازوری یعنی انتخاب اشتباه و انتخاب بالغ نشدن.

 

وی تصریح کرد: زمینه های بسترساز پدیده پیش گفته بر اثر رازوری زنانه حول محورهای وضعیت جامعه مورد مطالعه، موقعیت دانش و موقعیت دین است. شرایط میانجی به مثابه مواردی است که راهبرد کنش کنش متقابل را کند می کند یا سهولت می بخشد، این شرایط عبارتند از رسانه، تبلیغات و نابرابری شغلی مبتنی بر جنسیت.

 

این پژوهشگر بیان کرد: پیامدهای رازوری زنانه در دو بعد تاثیرات رازوری فرزندان زنان رازور و تاثیرات رازوری بر خود این زنان ارایه می شود. زنان رازور مشکلی داشتند که فریدن آن را مشکل بی‌نام نامید. فریدن این زنان را با خصوصیات ناامیدی، فرسودگی، خستگی، انزوا، تهی‌بودگی، دلزدگی،‌ آشفتگی درونی، اسیر قفس، وابستگی منفعلانه، احساس متناقض، فرصت های از دست رفته و انفعال تهی توأم با لبخند متظاهرانه توصیف می کند.

 

دکتر موید حکمت خاطرنشان کرد: در بررسی مفهوم رازوری در جامعه ایران می توان حضور طیف های چندگانه را مبتنی بر تجربه های زیسته زنان و مردان مشاهده کرد. طیف اول مصرف گرا و ظاهرگرا هستند، طیف دوم زنانی هستند که علیرغم تحصیلات عالی یا اشتغال تلاش می کنند مستقل تر باشند، طیف سوم زنان سرپرست خانور هستند و ضمن تامین معاش خانواده نقش نان آور را پذیرفتند، طیف چهارم شامل زنانی هستند که محققانی مثل فاضلی نقش آنها را تاثیرگذار می داند، طیف پنجم مردانی هستند به مانند زنان رازور فاقد بلوغ، اعتماد به نفس و قدرت تصمیم گیری.

کد خبر 640929

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha