به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، دکتر ناصر ضیغمی، معاون فنی مرکز بهداشت خوزستان، در نشست خبری با اصحاب رسانه با موضوع هفته ملی بدون دخانیات، گفت: هفته ملی مبارزه با دخانیات با شعار «دخانیات تهدیدی برای توسعه» از 10 تا 17 تیر برگزار می شود.
وی با اشاره به مصرف سیگار و قلیان در کشور، بر افزایش آگاهی و سطح سواد سلامت جامعه در این امر تاکید کرد و افزود: سال گذشته سندی تخت عنوان پیشگیری از کنترل بیماری های غیرواگیر و عوامل خطر آن نوشته شد و بر اساس آن متعهد شدیم تا سال 1404 در این زمینه به یک سری اهداف دست یابد.
وی اضافه کرد: 13 هدف برای کشور ما تعریف شده که یکی از آنها این است که بتوانیم خطر مرگ های زودرس (زیر 70 سال) را تا 25 درصد کاهش دهیم؛ یکی از عللی که می تواند باعث خطر مرگ زودرس شود بیماری های غیرواگیر است که بر اثر مصرف دخانیات به وجود می آید.
دکتر ضیغمی، تصریح کرد: باید شیوع مصرف مواد مخدر را در افراد بالای 15 سال تا 30 درصد کاهش دهیم؛ در سطح ملی سابقه مصرف دخانیات در زنان بالای 18 سال هشت درصد، در آقایان 38 درصد و در هر دو جنس 22 درصد بوده است.
وی با بیان اینکه این ارقام در سطح استان خوزستان در آقایان کمتر از 30 درصد و در زنان کمتر از سه درصد است و نشان می دهد نسبت به میانگین کشوری در استان خوزستان از وضعیت بهتری به سر می برد، اظهار کرد: در مقایسه بین شهر و روستا این رقم در روستاها 24 درصد و در شهرها 20 درصد است.
وی اذعان داشت: مصرف دخانیات موجب بروز بیماری هایی افراد می شود که 12 درصد بیماری های قلبی و عروقی، 66 درصد برونشیت و سرطان ریه و 38 درصد بیماری های حاد تنفسی و آسم مرتبط با مصرف دخانیات است.
معاون فنی مرکز بهداشت خوزستان، ابراز کرد: سیگار تنها برای کسی که مصرف می کند مضر نیست بلکه اطرافیان هم از مضرات آن بی بهره نمی مانند و با نشستن دود سیگار بر روی وسایل و لباس ها، بروز بیماری ها را در افراد افزایش می دهد.
وی به مضرات قلیان اشاره کرد و ادامه داد: متاسفانه قبح و زشتی قلیان در جامعه کمتر از سیگار است و افراد به صورت خانوادگی از آن استفاده می کنند و معمولا کسی برای مصرف آن سرزنش نمی شود در حالی که مضرات قلیان به مراتب بیشتر از سیگار بوده و هر قلیان معادل 80 تا 100 نخ سیگار است.
وی بیان کرد: مصرف قلیان باعث انتقال بیماری های سل و هپاتیت می شود؛ تنباکو و معسل آغشته به برخی مواد سرطان زا همچون بنزین است که بیماری هایی همچون سرطان مثانه از جمله عوامل مصرف قلیان است، از این رو اعلام می کنیم که قلیان مضرات و بیماری های بسیاری را شامل می شود.
ضیعمی، با اشاره به اینکه اگر به قانون و راهکاری های ششگانه کنترل دخانیات توجه شود تا اندازه بسیاری می توان مشکلات دخانیات را حل کرد، توضیح داد: هرنوع تبلیغ، حمایت و تشویق استعمال دخانیات ممنوع است، ولی در جامعه با این مسئله برخورد نمی شود.
وی با بیان اینکه فروش و عرضه سیگار و قلیان به افراد زیر 18 سال یا توسط آنها ممنوع است، تاکید کرد: مسئولیت اجرای قانون ممنوعیت مصرف دخانیات برعهده مدیران، کارفرمایان و متصدیان اماکن مربوطه است و آنها باید تابلوهای هشداردهنده مبنی بر ممنوعیت مصرف دخانیات را در معرض عموم نصب کنند.
وی با اشاره به اینکه سازمان جهانی بهداشت راهکار ششگانه ای برای مبارزه با مصرف دخانیات دارد که اگر آنها را عملی کنیم بسیار موفق خواهیم بود، خاطر نشان کرد: باید بتوانیم خدمات ارائه دهنده در زمینه ترک دخانیات را در کمترین زمان و با کمترین هزینه در اختیار مردم قرار بدهیم.
معاون فنی مرکز بهداشت خوزستان، افزود: تاکنون 162 پروژه برای ساخت واحدها مثل پایگاه های غیرضمیمه و مراکز خدمات جامع سلامت به ویژه در اهواز تعیین شده است ولی در برخی جاها نتوانستیم زمین مورد نظر را تهیه کنیم که لازم است شهرداری در این زمینه همکاری بیشتری داشته باشد.
فرهاد صفدری، مدیر سلامت محیط و کار مرکز بهداشت خوزستان، هم از فعالیت 16 مرکز ترک دخانیات فعال در استان خبر داد و یاد آور شد: سال گذشته بالغ بر 18 هزار قلیان را از سطح پارک ها و اماکن عمومی جمع آوری و امحا کردیم.
وی با بیان اینکه در حوزه دانشگاه جندی شاپور، 815 پرونده قضایی علیه اماکن عرضه کننده قلیان تشکیل و به دادگاه و مراجع قضایی معرفی شدند و 331 مورد هم پلمپ داشتیم که بیشترین آن در اهواز بود، گفت: جرائم مالی تخلفات مختلف از قانون شامل عرضه مواد دخانی قاچاق تا عرضه مواد دخانی در اماکن عمومی تا سقف 20 میلیون تومان است.
نظر شما