دکتر روزبه امیدی، روانشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان با اشاره به نقش مدیریت فضای شهری در افزایش آستانه تحمل مردم گفت: اگر ما حمل و نقل عمومی را توسعه دهیم و دیگر برای رفتن به محل کار نیازی به رانندگی نداشته باشیم همین که یک ساعت رانندگی نکنیم یک ساعت آرامش روحی خواهیم داشت یا اگر سیستم آلایندگی هوا و محیط زیست را اصلاح کنیم همین که فرد در خیابان قدم می زند تنفس هوای سالم و رسیدن به ریه ها به آرامش شهری کمک می کند یا اینکه ساعت کار را به گونه ای تنظیم کنیم که تداخل زیادی با محیط شهری پیدا نکند یا اینکه محیط کار و نوع اداره یک مجموعه مدیریتی درست باشد بسیار تاثیرگذار هستند به عنوان مثال اگر در محیط کار رییس یک اداره یا شرکت یک فرد اخمو و بداخلاق باشد یا کارمندان، افراد حسودی باشند همه اینها در روحیه افراد تاثیر می گذارد اما اگر محیط کار محیط آرامی باشد و کارمندان احساس امنیت و ایمنی کنند و مدیران افراد دلسوزی باشند بسیار در شادابی افراد تاثیرگذار است.
امیدی همچنین تصریح کرد: شما وقتی از کنار سطل زباله ای در خیابان رد می شوید که همه زباله ها به اطراف آن ریخته شده است از لحاظ روحی شما را آزار می دهد اینها باعث به وجود آمدن میکرواستروس ها می شود و ریزه ریزه افراد را از لحاظ روحی تحت فشار قرار می دهد و باعث عدم تحمل افراد می شود.ما فقط نمی توانیم از افراد انتظار داشته باشیم که خود را کنترل کنند لذا شرایط هم باید فراهم شود، این امر یک عامل دوطرفه است.
دکتر امیدی در ادامه تصریح کرد: اما افرادی هستند که هیجانی می باشند و زمینه های آسیب پذیری دارند مثلا افرادی که افسردگی و اضطراب دارند و یا دچار مشکلات شخصیتی هستند. آستانه تحمل این افراد در همین شرایط هم کاهش می یابد و گاهی اوقات شاید پرخاشگری های نابجا و رفتارهایی که خارج از عرف است را در این تیپ افراد مشاهده کنیم لذا در این آشفته بازاری که ما می بینیم دفعات پرخاشگری شان بیشتر می شود و آستانه تحمل شان نیز پایین می آید. این تیپ از افراد دچار بیماری هایی مانند اعتیاد و مشکلات شخصیتی هستند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان با اشاره به ازدحام جمعیت در مترو اذعان کرد: شرایط نامناسب مترو و جمعیت زیاد مسافران نیز در عصبانیت و حتی کاهش تحمل افراد نیز بسیار موثر است. این شرایط برای افراد بسیار آزاردهنده است، مثلا بوی بد و نامطبوع در مترو افراد را بسیار آزار می دهد، ما نمی خواهیم در مورد آدم ها قضاوت کنیم ولی باید حریم های اجتماعی رعایت شود و حتی حریم فیزیکی افراد نیز در مترو باید رعایت شود.
وی با اشاره به برهم خوردن تنظیم خواب افراد با آمدن تلگرام افزود: اعتیاد به اینترنت تبعات زیادی برای افراد جامعه به دنبال داشته است، افزایش وزن، اشتهای نامناسب همه این مسایل از تبعات اعتیاد به اینترنت می باشد که باعث می شود مراقبت فردی کم شود. وقتی افراد از خود مراقبت نکنند آسیب پذیری شان افزایش می یابد (تعذیه و خواب مناسب و استفاده نامناسب از اینترنت).
دکتر امیدی خاطرنشان کرد: هر چیزی که باعث ایجاد استرس شود یعنی افراد را تحت فشار قرار دهد آستانه تحمل را کاهش می دهد مثلا مسایل اقتصادی یا بحث انتخابات ریاست جمهوری همه در این مسایل تاثیر دارند.
این روانشناس با اشاره به اینکه آیا آموزش مهارت های کنترل خشم در افزایش آستانه تحمل مردم تاثیر دارد یا نه، اظهار کرد: آموزش مهارت های کنترل خشم خیلی موثر نیستند، از یک طرف فرد را تحت فشار قرار می دهد و از طرف دیگر می خواهند خشم یا هیجان را کنترل کنند این مسئله خیلی ساده است، فشار را باید برداشت حالا شاید یک تعدادی از افراد نیاز داشته باشد آنها دیگر حداقل هستند.
وی با اشاره به نقش رسانه ها در کاهش آستانه تحمل مردم اظهار کرد: همه اخبار ما خشم و خشونت را افزایش می دهند حتی ماهواره ها و فیلم های عشقی که از طریق کانال های ماهواره ها پخش می شود همراه با خشونت هستند اخباری هستند که عواطف افراد را جریحه دار و تحریک می کنند شاید یک حس بدبینی در افراد ایجاد می کنند لذا هر چیزی که افراد را تحریک عاطفی و هیجانی کند باعث تحریک پذیری افراد شده و آستانه تحمل آنها را کاهش می دهد مثلا در هنگام رانندگی یک موسیقی تند و حتی شاد و خوب هم افراد را تحریک پذیر می کند. همچنین در عروس گردانی ها شاهد درگیری های زیادی هستیم هرچند شاد هستند ولی هر هیجانی که بالا برود آستانه تحریک پذیری را پایین می آورد.
وی با اشاره به راهکار جلوگیری از کاهش آستانه تحمل مردم گفت: همه این موارد رژیم می خواهند، رژیم فقط به خوردن نیست ما حتی به رژیم اطلاعاتی، رژیم فیلم و رژیم ماهواره نیاز داریم.
نظر شما