خبرگزاری شبستان/یاسوج:
اوقات فراغت می تواند به معنای زمانی مناسب باشد که شخص برای رسیدن به هیجانات و فارغ از اشتغال و عطش های روزمرگی های دنیای امروز، خلوتی را برای برآورده کردن علایق خود و شاید هم شکوفایی استعدادها و رضایت از زندگی در کنار خانواده یا در جمع دوستان برای خود برمی گزیند.
البته اوقات فراغت می تواند نویدبخش و زمینه ساز بروز استعداها، بالابردن بهره وری، آموزش مهارت های لازم برای تامین معاش جوانان و جلوگیری از بیکاری و عصبیت های روزمره در آینده نیز باشد.
خانواده ها به عنوان هسته اصلی جوامع، امروزه به فرزندان خود اهمیت بیشتری نشان می دهند. اما باید بر این نکته توجه داشته باشند که این نظر فرزندانشان است که می خواهند اوقات فراغت خود را چگونه بگذرانند؛ چرا که وقتی که شخص با علاقه دست به انجام عملی می زند به درستی نیز آن را به پایان می رساند، خانواده ها باید در این بین نقش راهنما وم شاوری دلسوز را ایفا کنند.
این در حالی است که در جوامع مختلف شهری و روستایی اوقات فراغت برای افراد و سنین مختلف دارای تفاوت های مختلفی است و قطعا داشتن برنامه مدون و رویکرد مناسب از سوی مسئولان و متولیان امر می تواند در کیفیت بخشی به اوقات فراغت گروه ها در سنین مختلف موثر باشد.
در این میان اما پرداختن به اوقات فراغت نسل جوان و نوجوان مسئله ای بوده که همواره از دغدغدهای های اصلی خانواده ها و سیاست های اصلی دستگاه های فرهنگی بوده است.
ما اینکه این مهم در استان کهگیلویه و بویراحمد چگونه مد نظر برنامه ریزان و متولیان امر قرار گرفته است جای بحث و گفت و گو دارد.
سیدبهاالدین ملک حسینی، معاون فرهنگی و پرورشی آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد در این زمینه، گفت: برنامه ریزی صحیح و منطقی برای اقات فراغت کودکان و نوجوانان می تواند مانعی در راه بروز ناهنجاری های اجتماعی آینده باشد.
ملک حسینی، اظهار داشت: تجمیع دستگاه های فعال در طرح اوقات فراغت با محوریت آموزش و پرورش می تواند در جهت بهبهود و کیفیت بخشی اوقات فراغت دانش آموزان موثر باشد.
معاون فرهنگی و پرورشی آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد، عنوان کرد: در راستای غنی سازی اوقات فراغت دانش آموزان استان، طرح مزرعه تابستانی من در هنرستان های استان برگزار می شود.
ملک حسینی، هدف از انجام این طرح را آشنایی با فعالیت های کشاورزی و کشت صیفی جات دانست و گفت: در پایان دانش آموزان از محصولات کشاورزی استفاده خواهند کرد.
وی اضافه کرد: از دیگر برنامه هایی که در زمینه اوقات فراغت دانش آموزان برگزار خواهد شد، طرح بنیاد علوی است که با محوریت مناطق محروم انجام خواهد شد.
ملک حسینی، عنوان کرد: در راستای برآورده کردن اهداف طرح اوقات فراغت جلسات متعدد برگزار و آموزش و پرورش از مسئولان امر خواسته در تجمیع نهادهای فرهنگی با محوریت آموزش و پرورش در استان در راستای بهبود اهداف طرح اوقات فراغت کوتاهی نکنند.
عیسی گرجی زاده، مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کهگیلویه و بویراحمد هم با بیان اینکه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تنها متولی برنامه ریزی برای پرکردن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان استان است، گفت: این نهاد در زمینه نقاشی، کاردستی، موسیقی و خطاطی و همین طور آموزش رشته های جدید مانند انیمیشین برای نخستین بار در استان در راستای آموزش جامع در جهت هدف خود گام برمی دارد.
گرجی زاده، با بیان اینکه مطالبات کودکان و نوجوانان تغییر کرده، اظهار داشت: باید نسبت به بروز رسانی مطالبات و پرکردن اوقات فراغت آنها با نگرش جدید عمل کنیم.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کهگیلویه و بویراحمد، عنوان کرد: با وجود اینکه کودکان و نوجوانان ۶ ماه از سال بیکار هستند، خانواده و رسانه ها از پاسخگویی به نیازهای این قشر از افراد جامعه ناتوان مانده اند.
وی در مورد کمبودهایی که در زمینه پرکردن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان در کهگیلویه و بویراحمد به صورت بهینه وجود دارد، یادآور شد: به رغم حمایت هایی که در این زمینه صورت گرفته، هنوز کاستی های بسیاری در استان به چشم می خورد.
گرجی زاده، تعدد دستگاه های متولی در زمینه های اوقات فراغت کودکان و نوجوانان را از دیگر مشکلات دانست و گفت: این موازی کاری باعث کاهش بهره وری در این زمینه شده است.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کهگیلویه و بویراحمد، هدفدار نبودن آموزش ها و عدم تناسب این آموزش ها با نیاز کودکان را از دیگر مشکلات پیش روی دانست.
حجت الاسلام سیدعبدالرشید موسوی متین، معاون فرهنگی و پژوهشی اداره کل تبلیغات اسلامی کهگیلویه و بویراحمد نیز در این زمینه، گفت: سازمان تبلیغات اسلامی در راستای هدف گذاری طرح اوقات فراغت برنامه ریزی ویژه و مختص به خود دارد.
وی عنوان کرد: طرح گفتمان های دینی ویژه دانش آموزان و دانشجویان در مساجد و دانشگاه ها برای پاسخگویی به شبهات دینی برگزار می شود.
موسوی متین، اضافه کرد: این سازمان ها تنها می توانند با برگزاری برنامه های فرهنگی و هنری به غنی سازی طرح اوقات فراغت بپردازند.
حجت الاسلام رضا قاسمی، مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: یکی از فعالیت های برجسته که اوایل تابستان هر سال در کانون های فرهنگی و هنری برگزار می شود، بحث اوقات فراغت است.
وی با بیان اینکه فعالیت های ستادی اوقات فراغت اردیبهشت ماه برگزار شد، اظهار داشت: در این نشست ها محورهای اوقات فراغت امسال تعیین و تدوین شد.
قاسمی، نخستین کار این ستاد استانی را تدوین آئین نامه های اجرایی اوقات فراغت آسمانی ها دانست و اضافه کرد: در این آئین نامه ها چند اصل مدنظر قرار گرفت.
این مسئول فرهنگی و هنری کهگیلویه و بویراحمد، یکی از اصول فعالیت در کانون ها را تشکیل ستاد اوقات فراغت در هر کانون دانست و ادامه داد: بزرگداشت ایام الله در فصل تابستان نیز جزو اصول تعیین شده در طرح اوقات فراغت است.
وی تعداد افراد شرکت کننده هر پایگاه اوقات فراغت را ٢٥ نفر و در رده های سنی ١٨ تا ٣٠ سال دانست و یادآور شد: برگزاری دوره های آموزشی در هر پایگاه از دیگر محورهای تعیین شده در این آئین نامه است.
قاسمی، به اولویت فعالیت ها در کانون ها اشاره و خاطرنشان کرد: با توجه به برگزاری جشنواره قرآنی «مدهامتان» ویژه کانون های مساجد، توجه به برگزاری کلاس های قرآن و نهج البلاغه در دستور کار قرار می گیرد.
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد کهگیلویه و بویراحمد، اجرای برنامه های فرهنگی و هنری در پایگاه ها را از دیگر اولویت ها برشمرد و خاطرنشان کرد: اجرای برنامه های ورزشی و مسابقات از دیگر اولویت هایی است که برای کانون ها پیش بینی شده است.
وی اردوهای دارای ضوابط قانونی را از دیگر برنامه ها دانست و افزود: تمام تلاش اعضای کانون های فرهنگی و هنری در مساجد اجرای مطلوب برنامه های محوله است.
قاسمی، به فعالیت های دیگر این مجموعه اشاره و یادآور شد: برنامه های دهه کرامت با توجه به اینکه ستاد عالی مساجد کشور نقش مهمی در زمینه اجرای آنها در کشور دارد، در دستور کار قرار داشته که هرساله با جدیت برگزار می شوند.
این مسئول فرهنگی و هنری کهگیلویه و بویراحمد، استفاده از ظرفیت خانه های نور، گروه های فرهنگی و هنری و خبرگزاری شبستان را ضروری دانست و بیان داشت: طرح اوقات فراغت از ٢٠ تیرماه در استان آغاز و تا پنجم شهریورماه ادامه خواهد داشت.
قاسمی، افزود: سال های گذشته تفاهم نامه ای بین دبیرخانه استانی با کانون های مجری طرح اوقات فراغت منعقد و فعالیت های مرتبط با کانون و مسجد در نظر گرفته می شد که امسال نیز این برنامه در دستور کار قرار دارد.
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان کهگیلویه و بویراحمد، گفت: سال های گذشته گروه های نظارتی در برنامه ها حضور داشته و فعالیت ها را رصد می کردند که امسال نیز بحث نظارت با جدیت صورت می گیرد.
هرچند که به نظر می رسد بیکاری غیر از اوقات فراغت است اما با نگاهی متفاوت پر کردن اوقات فراغت می تواند بستر مناسبی برای برطرف کردن بار روانی ناشی از بیکاری افراد جامعه باشد.
به هرحال پرکردن اوقات فراغت به سبب نداشتن بار مالی و دستمزد برای افراد جز در موارد محدود مانند ورزش حرفه ای یا هنر نمی تواند جایگزین مناسبی برای کار تلقی شود.
اما با این وجود باید گفت که همانند سایر مولفه های توسعه در استان، بحث اوقات فراغت نیز در گیر و دار جلسات متولیان و مسئولین امر نتوانسته رشد چندانی را به خود ببیند.
کمبود اعتبار، موازی کاری سازمان ها و نهادهای متولی، نبود سینما، ضعف در زیرساخت های فرهنگی، نبود برنامه ریزی خاص برای آموزش های ضروری در زندگی، شعاری بودن برنامه ها و تلاش در جهت آماده کردن گزارش کار، عدم نظارت صحیح و منطقی بر نحوه اجرای برنامه های اوقات فراغت و … از مهم ترین معضلاتی است که بحث اوقات فراغت در استان کهگیلویه و بویراحمد را در بر گرفته و رفع این معضلات، برنامه ریزی صحیح و اصولی و همچنین تلاش متولیان و مسئولین امر را می طلبد.
نظر شما