کمبود آب شرب دو شهر بزرگ استان سمنان/ نهادینه شدن فرهنگ صرفه جویی ضروری است

خبرگزاری شبستان: گرمای هوا در بیشتر نقاط استان کویری سمنان در فصل تابستان از حد انتظار گذشته و از سوی دیگر، در شماری از شهرهای این استان از جمله سمنان و شاهرود با مشکل کمبود، افت فشار یا قطع آب مواجه هستیم.

خبرگزاری شبستان -سمنان: دیار قومس تحت تأثیر جریان‌های هوایی گرم و خشک دشت کویر است ولی عواملی چون دوری از دریا، جهت و امتداد کوه‌ها، ارتفاع مکان و وزش بادها نیز در آب و هوای آن مؤثرند.

 

استان سمنان در این فصل گرمای شدید هوا را تجربه می‌کند و کمبود آب باعث می‌شود تا مشکلاتی برای مردم ایجاد شود.

 

در استان سمنان، نزولات جوی بسیار کم و غالباً به صورت ریزش باران است و میزان آن به طور متوسط به 145 میلی‌‌متر در سال می‌رسد.

 

با توجه به اینکه میزان رطوبت نسبی با بارندگی نسبت مستقیم دارد، لذا میزان رطوبت از غرب به شرق استان و از جنوب به شمال افزایش می‌یابد.

 

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری استان سمنان، به موضوع افزایش دمای هوا و ارتباط مستقیم آن با مصرف آب شرب در این استان اشاره داشت و گفت: در فصل تابستان به خصوص ماه های تیر ومرداد که دمای هوا به بالاترین حد خود می رسد، به ازای هر دو درجه افزایش دمای هوا، یک درصد مصرف آب بالاتر می رود.

 

محمد طاهری با بیان اینکه بطور طبیعی با بالا رفتن درجه هوا باید بر توان تولید آب هم افزوده شود، اضافه کرد: نقاطی که در ارتفاع قرار گرفته اند در فصل گرما به علت منابع محدود در تامین آب و بالارفتن مصرف با کمبود آب مواجه می شوند.

 

وی  از کمبود منابع آب شرب در دو شهرستان شاهرود و سمنان خبرداد و افزود:در شهرستان شاهرود 200 لیتر برثانیه و در شهرستان سمنان 150 لیتر بر ثانیه کمبود منابع آب شرب وجود دارد.

 

به گفته طاهری این نیاز آبی در حال حاضر از طریق اجاره برخی چاه‌های دستگاه‌های اجرایی، مدیریت مصرف و کاهش فشار آب تا حدود زیادی مدیریت شده و تاکنون مشکلی در این زمینه نداشته‌ایم.

 

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری استان سمنان وضعیت تامین آب در دیگر شهرهای این استان را به صورت نقطه سر به سر یا کمی بهتر عنوان کردو گفت: 20 درصد صرفه جویی در مصرف و استفاده بهینه از آب می تواند در کوتاه مدت بخشی از مشکل کم آبی را مرتفع کند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

تجهیزات کاهنده مصرف موجب صرفه جویی تا 50 درصد می شوند

وی با تاکید بر اینکه  شهروندان توجه جدی به نکات مهم صرفه‌جویی در مصرف آب شرب داشته باشند تا متولیان در امر آبرسانی بتوانند خدمات رسانی مطلوب به مشترکان را به نحو احسن انجام دهند ادامه داد: وسایل کاهش دهنده مصرف آب مانند شیرهای قطع و وصل، سرشیرهای پودرکننده و شیرهای فشار شکن می تواند ما را در کاهش مصرف آب یاری کند.

 

طاهری با اشاره به اینکه استفاده از تجهیزات کاهنده مصرف موجب صرفه جویی تا 50 درصد در مصرف آب می شود اظهارداشت: یکی از وسایلی که در فصل تابستان مصرف زیاد آب را در پی دارد کولرهای آبی بوده که افراد می توانند با نصب سایبان وترموستات روی آنها، کمک زیادی به صرفه جویی در مصرف آب داشته باشند.

 

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری استان سمنان تصریح کرد: استفاده از سایبان و ترموستات کولر سبب صرفه جویی در مصرف آب تا حدود 28 درصد می شود.

 

وی نگهداری از آب و صرفه جویی در مصرف آن را کاری بسیار مهم و حیاتی دانست و بیان کرد: در فصل تابستان و به خصوص در گرم ترین ساعات روز که مصرف آب، بیشترین میزان را دارد، سعی کنید مصارف غیر ضروری را کاهش داده تا آب در دسترس همگان باشد.

 

طاهری با بیان اینکه استفاده نکردن از ماشین های لباسشویی و ظرفشویی در زمان پیک مصرف، صرفه جویی در آب وبرق را به دنبال دارد، افزود: پنج دقیقه کاهش مدت زمان دوش گرفتن، باعث می شود 50 تا 60 لیتر  در مصرف آب صرفه جویی شود.

 

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری استان سمنان تاکید داشت: در منطقه زندگی خود، از تمام روش های نگهداری آب و قواعد کمتر مصرف کردن آن به صورت مؤثر آگاه شده و آن روش ها را رعایت و به دیگران نیز آموزش دهید.

 

وی رعایت الگوی مصرف ومدیریت در استفاده بهینه از آب را بهترین روش برای مقابله با کم آبی در کوتاه مدت عنوان کرد و افزود: نصب تجهیزات کاهنده مصرف روی سردوشها وشیرهای خانه، عدم آبیاری فضای سبز با آب شرب بویژه در زمان تبخیر، پایین آوردن حجم فلاش تانکها و جلوگیری از چکه کردن آب از دیگر راههای موثر در صرفه جویی است.

 

طاهری سرانه مصرف آب در استان سمنان را نسبت به سرانه کشوری پایین تر ذکر کرد و گفت: سرانه مصرف در استان در طول سال به ازای هر نفر 161 لیتر و در ماههای پیک به ازای هر نفر 200 لیتر در طول شبانه روز است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

صرفه‌جویی آب به میزان حدود ۱۶ لیتر در ثانیه برای مشترکان اثر تعطیلی روز پنج شنبه در استان سمنان

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سمنان با اشاره به موضوع تصمیم‌گیری تعطیلی روز پنج‌شنبه این استان در فصل تابستان جهت کاهش مصرف انرژی نیز گفت: ایجاد انگیزه در میان کارمندان در سفرهای برون‌شهری و در نتیجه کاهش مصرف آب، تقسیم پیک مصرف آب از جمعه به دو روز پنج‌شنبه و جمعه، صرفه‌جویی آب به میزان حدود ۱۶ لیتر در ثانیه برای مشترکان از جمله آثار تعطیلی این روز است.

 

وی کم کردن مدت زمان رفع اتفاقات، تعدیل فشار و حفر و تجهیز چهار حلقه چاه سوکان را از برنامه های شرکت آبفای شهری در راستای کاهش مصرف آب برشمرد.

 

طاهری از فرسودگی شبکه و خطوط انتقال آب را یکی از مهم‌ترین علل پرتی آب در این استان یاد کرد و گفت: بیش از 700 کیلومتر از شبکه توزیع آب استان سمنان فرسوده بوده و نیازمند اصلاح و بروز رسانی است و برای بازسازی این حجم از شبکه که شامل حدود یک سوم کل شبکه توزیع استان است نیازمند اعتبارات زیادی هستیم که در شرایط فعلی اصلاح همه آنها در کوتاه مدت عملی نیست.

 

مدیرعامل شرکت آبفای استان سمنان، با اشاره به اعتبارات مورد نیاز برای بازسازی و رفع فرسودگی شبکه و خطوط انتقال آب استان، اظهار کرد: برای بازسازی و اصلاح این حجم از شبکه توزیع، به بالغ بر 105 میلیارد تومان اعتبار نیاز وجود دارد.

 

وی در خصوص طرح یکسان سازی آب شرب درمناطق شهر سمنان گفت: برای این طرح مبلغ 13 میلیارد از محل اعتبارات مدیریت ماده 10ـ12 ابلاغ شده  ولی تاکنون تخصیص نیافته است.

 

طاهری به وضعیت منابع آب شرب در این استان کویری اشاره کردو گفت: شرکت آبفای شهری استان علاوه بر تامین آب شرب 19 شهر استان به 75 روستای همجوار شهرها و یا روستاهای در مسیر عبور خطوط انتقال نیز خدمات ارائه می‌دهد.

 

وی از عملیات حفر و تجهیز هشت حلقه چاه جدید در شهرهای مختلف این استان با هدف تامین آب شرب شهری در یک سال اخیر خبر داد و گفت: انجام 18 کیلومتر توسعه شبکه آبفای استان و انجام 30 کیلومتر اصلاح شبکه از دیگر خدمات آب و فاضلاب استان سمنان در یک سال اخیر بوده است.

 

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سمنان با برشمردن منابع آبی در این استان گفت: 112 حلقه چاه، سه رشته قنات، سد شهید شاهچراغی در دامغان،دو دهنه چشمه و یک رودخانه(حبله‌رود در گرمسار و آرادان) عمده‌ترین منابع آب شرب در این استان را تشکیل می‌دهند.

 

وی با اذعان به اینکه عمده آب مورد نیاز این استان از منابع زیرزمینی تامین می‌شود، افزود: تنها در دو شهرستان دامغان و گرمسار از طریق سد شاهچراغی و رودخانه حبله‌رود از آب‌های سطحی نیز استفاده می‌شود.

 

طاهری از پیش‌بینی فروش شش هزار انشعاب جدید فاضلاب در آبفای شهری این استان در سال جاری خبر داد و اضافه کرد: شرکت آبفای شهری استان همه تلاش خود را به کار می‌گیرد تا شهروندان این استان تابستان امسال را نیز بدون قطعی جدی آب به پایان برسانند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

محدودیت آب یکی از مهم‌ترین مشکلات حوزه کشاورزی در استان سمنان

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان نیز محدودیت آب را یکی از مهم‌ترین مشکلات حوزه کشاورزی در استان سمنان دانست و تأکید کرد: از این‌رو مصرف بهینه منابع آبی از مهم‌ترین اولویت‌های سازمان جهاد کشاورزی است و طرح‌های زیادی مانند احداث استخرهای ذخیره آب، لایروبی قنوات، انتقال آب کشاورزی به اراضی از طریق لوله‌های انتقال آب و مکانیزاسیون آبیاری با همکاری کشاورزان این استان اجرایی شده است.

 

سیدحسن میرعماد با بیان اینکه در راستای مقابله با آثار سوء خشک‌سالی، توسعه آبیاری تحت‌فشار در استان بدون محدودیت انجام می‌شود بیان کرد: کشاورزان استان سمنان در صورت علاقه‌مندی می‌توانند از تسهیلات دولتی برای توسعه آبیاری مکانیزه در باغات یا اراضی کشاورزی خود بهره‌مند شوند و در این زمینه محدودیتی از سوی دولت وجود ندارد.

 

وی با اشاره به اینکه توسعه آبیاری نوین و مکانیزه به‌منظور صرفه‌جویی در مصرف آب در حوزه کشاورزی از سیاست‌های مهم و جدی دولت در این بخش است، افزود: استان سمنان همواره از این سیاست مهم دولت یازدهم بهره زیادی برده و این مهم به دلیل استقبال کشاورزان این استان اتفاق افتاده است.

 

میرعماد به عملکرد این سازمان در زمینه توسعه سامانه نوین آبیاری اشاره داشت وافزود: در سال گذشته پنج هزار هکتار از اراضی کشاورزی و باغی استان به سامانه نوین آبیاری مجهز شد که برای اجرای این طرح بزرگ ۴۳۰ میلیارد ریال اعتبار از سوی دولت اختصاص یافت.

 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان جذب بیش از ۴۰میلیارد تومان اعتبار حوزه آب کشاورزی را نشان از عزم جدی در مبارزه با آثار سوء خشکسالی در دیار قومس دانست و تاکید کرد: این اعتبارات در دو بخش تامین و مصرف شامل ایجاد سیستم‌های نوین آبیاری در مزارع و باغات مصرف می شود که ماحصل آن صرفه جویی ۱۵ میلیون مترمکعبی آب کشاورزی در استان خواهد بود.

 

وی مدیریت مصرف را تنها راه باقی مانده در استان برای آب کشاورزی دانست و بیان کرد: امسال طرح‌های متعددی در بخش سیستم‌های نوین آبیاری در سطح این استان اجرایی شده که می تواند ما را در این راه کمک کند.

 

به گفته میرعماد نهادینه شدن فرهنگ صرفه جویی یکی از مهمترین دلایل کاهش مصرف آب است.  

 

مردم سمنان آب را مایع حیات می دانند و می گویند: حفظ آن از یک سو و مصرف صحیح آن از سوی دیگر از اهمیت خاصی برخوردار است.

 

شهروندان سمنانی با بیان اینکه مشکل کمبود آب همواره در فصل تابستان گریبانگیر شهروندان می شود، می گویند: فشار آب در روزهای جمعه وتعطیل در طبقات دوم به بالا منازل مسکونی بسیار پایین است.

 

داستان تکراری افت فشار آب و در برخی مواقع قطعی آن برای شهروندان و مسافران عذاب بوده و مسئولان باید با برنامه ریزی درست در راستای تامین منابع آب به خصوص برای این فصل، چاره اندیشی کنند تا مردم در روزهای بحرانی تابستان با کمبود آب روبرو نشوند.

 

 

 

 

 

 

 

کد خبر 638999

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha