به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری سوره مهر، «همه سیزده سالگیام» دوران اسارت رزمنده نوجوانی به نام مهدی طحانیان را روایت می کند. نوجوانی که در سن سیزده سالگی به جبهه اعزام می شود و بعد از چند ماه حضور در جبهه جنگ به اسارت رژیم عراق در می آید و بعد از تحمل 9 سال اسارت در سن بیست و یک سالگی از زندان های عراق آزاد می شود.
«همه سیزده سالگیام» در هجده فصل گردآوری شده که با نحوه اسارت طحانیان در فصل یکم آغاز میشود، از فصل دو تا به پایان شرح خاطرات تلخ و شیرین و گاه دردناک اسارت این نوجوان سیزده ساله و شجاعتها و رنجهای او و اسرای دیگر در اردوگاههای مختلف عراق میپردازد و به خاطره آزادی او و بازگشت به کشور و شهر خود در فصل هجدهم میانجامد.
جعفریان درباره این اثر اظهار داشت: سختیهای زندگی در اسارت و شکنجهها از جمله خاطراتی است که در همه اسرا مشترک است، بنابراین چون این موضوعات تکراری بود من آنها را کنار گذاشتم و تلاش کردم کنه ماجرا را دریابم.
وی همچنین افزود: گر کسی این کتاب را از ابتدا تا انتها بخواند متوجه میشود که کتاب، یک اثر نفس گیر است. من نمیخواستم شعار بدهم، میخواستم خود مهدی طحانیان حرف بزند و نوجوانان ما بدانند که دشمن ما آنقدر قَدَر بود که 9 سال را برای شکست مقاومت یک نوجوان 13 ساله زمان صرف کرد.
جعفریان در ادامه درباره ویژگی های کتاب گفت: یکی از ویژگی های این کتاب نحوه اسارت آقای طحانیان است که در عملیات آزاد سازی خرمشهر در حالی که هر دویست همراه او به شهادت رسیده اند و تنها او زنده مانده است به اسارت رژیم بعث در می آید. همچنین از دیگر نکات جالب کتاب لحظه مصاحبه مهدی سیزده ساله با خبرنگار فرانسوی است که به دلیل نداشتن پوشش مناسب حاضر به گفت و گو با او نمی شود و از خبرنگار می خواهد تا با روسری برای مصاحبه حاضر شود. «همه سیزده سالگی ام» نوسانات زیادی دارد و در هر صفحه این کتاب اتفاق جدید و غیر منتظره ای رخ می دهد. این ثابت نبودن داستان باعث می شود مخاطب زیادی را به خود جذب کند و همچنین آنها را وادار می کند تا انتهای کتاب به مطالعه آن ادامه دهد.
مرتضی سرهنگی مدیر دفتر ادبیات و هنر مقاومت پیشتر در جلسه رونمایی این اثر گفته بود: این کتاب از دو وجه قابل ملاحظه است؛ نخست راوی، شخصیت او و انبوه حوادثی که این نوجوان 13 ساله در آن سن کم با آن روبروست. هم جنگ این راوی جالب است و هم دوره اسارت و نحوه برخورد عراقیها با او. دیگر، نویسنده کتاب است. خانم جعفریان برای این کتاب زحمت بسیار کشید. تمام جملات کتاب حسابشده کنار هم قرار گرفته است. هم راوی و هم نویسنده خیلی برای این کتاب زحمت کشیدهاند. شاهد بودم که تا دیروقت با هم صحبت میکردند. به نظرم کتاب «همه سیزده سالگیام» میتواند از نظر آموزشی هم مفید باشد و کسانی که میخواهند در این حوزه کار انجام دهند، میتوانند برای شیوه نگارش و تدوین به این اثر مراجعه کنند.
گلستان جعفریان در قسمتی از مقدمه کتاب اینگونه نوشته است: سلوک این سیزده ساله ایرانی در طی 9سال اسارت در اردوگاههای گرم و بد آبو هوای جنوب عراق تکاندهنده و پاسخ بسیاری از پرسشهایم بود. امیدوارم خواندن این خاطرات برای نوجوانان ایران زمین نیز چنین باشد.
نظر شما