به گزارش خبرنگار شبستان از مشهد، آیت الله صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه ظهر امروز (12 شهریور) در سیزدهمین همایش سراسری اساتید بسیجی دانشگاه های کشور که در ساختمان صبای صدا و سیمای خراسان رضوی با رویکرد علوم اسلامی برگزار شد، با تاکید بر این امر که بازنگری در علوم انسانی باید به لحاظ معرفتی و شناختی صورت گیرد، گفت: متاسفانه عدهای از روشنفکران بازنگری علوم انسانی را نوعی جریان سیاسی قلمداد میکنند و این درحالی است که در تغییر علوم انسانی باید به بررسی مباحث معرفتی و شناختی توجه کرد و در این ارتباط تغییرات لازم را لحاظ کرد.
وی با اشاره به این مطلب که فعالیت های علمی به تدریج نتایج خود را روشن می سازند، اظهار داشت: برای تفکیک علم از غیر علم نیازمند شناخت ساختار و کارآیی علم هستیم و به همین منظور مباحث علوم در علوم اجتماعی و علوم انسانی مورد بررسی و بحث قرار می گیرد.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه نکته مهم و اساسی در علوم انسانی، شناخت درک و فهم انسان است، خاطر نشان ساخت: نوع تفکر، اندیشه، اعتقاد و معنویت در علوم انسانی مورد توجه قرار می گیرد.
وی با اشاره به این مطلب مباحث علوم انسانی مطرح شده در قرآن و در معارف اسلامی می تواند به عنوان نقشه راهبردی برای جوامع دیگر بیان شود، تصریح کرد: متاسفانه بسیاری از مسایل مطرح شده در اسلام و معارف دین، در دانشگاه ها رها شده و دانشگاه ها باید نسبت به شناخت علوم انسانی وارد شوند و دراین زمینه ما نیازمند تحقیق و پژوهش هستیم.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به این مطلب که علم در دین اسلام دارای جایگاه مقدسی است، افزود: اما در این ارتباط میتوان گفت که متاسفانه در مقام هدف علم غفلت شده است در حالی که در فلسفه علم امروز نیز به ارزشهای دینی به عنوان یک اصل مهم توجه شده است.
وی خاطرنشان کرد: در شکلگیری علوم انسانی در غرب سالها روی مسائل کار صورت گرفته است که در این ارتباط نمیتوان با ارائه یک زمان مشخص بستهای را با عنوان علوم انسانی اسلامی تحویل جامعه داد.
وی تصریح کرد: هیچگاه نمیتوان جایگاه عقل در علوم را نادیده گرفت حتی در مباحث فقهی و کلامی به این مهم توجه شده است و دراین راستا چه کسی میخواهد عقل را نادیده بگیرد و نقل را جایگزین آن کند.
آملی لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود توجه به پیش فرضها و بنیانهای فکری شکل گرفته در مبحث علوم انسانی را به عنوان یکی از اساسی و تاثیرگذارترین علوم در جامعه دانست و گفت: یکی از خصایص مهم علوم انسانی توجه و تاثیر این علوم بر جامعه و زندگی بشری است که در این راستا باید بدانیم این علومی که بنیان معرفتی آن از تفکر غرب سرازیر شده است چقدر میتواند صحیح و یا خلاف آن باشد.
وی با اشاره به این مطلب که علم مجموع گزاره ها نیست و در اسلام علم برای کشف عالم واقعی است، خاطر نشان ساخت: در حالیکه برخی ها معتقد هستند که علم ابزاری برای تسلط بر جهان است از نگاه دیگر علم نشان دهنده فعالیت های جهان است.
آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینکه آنجاییکه ارزش های اخلاقی مطرح می شود و همه علوم مطرح باید منطبق با اسلام و معارف دینی ما باشد، افزود: نگاه دین به علم و تدریس نگاه مقدسی است چرا که علم در دین اسلام داری اهمیت است.
وی با بیان اینکه در روزگار کنونی که علوم تجربی را بیطرف میدانند در حالیکه این ادعا، ادعای ناقص است،گفت: بیشترین بلا و فجایع انسانی در سایه این علوم و تئوریها و نظریههای آن به جامعه بشری تحمیل میشود.
رئیس قوه قضائیه مشکلات زیست محیطی، ساخت بمبهای اتمی، ایجاد تسلیحات هستهای و شیمیایی را از جمله آثار علوم تجربی عنوان کرد و گفت: با این همه آثار چگونه میتوان ادعای بیطرف بودن علم بهویژه علم تجربی را قبول کرد.
وی با بیان اینکه مهمترین توصیه در بحث علوم انسانی شناخت مخاطب است، گفت: شناخت مخاطب نیازمند ارزیابی است و بر اساس همین ارزیابی فعالیت های عملی بسیاری را می توان از طریق شناخت صحیح مخاطب انجام داد.
پایان پیام/
نظر شما