خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: مشکل دار شدن طرح تحریم ایران و روسیه در کنگره آمریکا، دستورالعمل انگلیس در پی اجرایی شدن بخشهایی از فرمان مهاجرتی ترامپ، رئیس دومای روسیه به ایران می آید از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
نامه مخفیانه گوترش به روحانی برای آزادی «باقر نمازی»
منابع آگاه مدعی شدهاند «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل متحد تلاشهای مخفیانهای را برای آزادی یکی از محکومان امنیتی بازداشتشده در ایران آغاز کرده است.
طبق گزارش فارنپالیسی، گوترش که قبلاً نخستوزیر پرتغال بوده در نامهای مخفیانه هفته پیش به حسن روحانی، رئیسجمهور آمریکا از وی خواسته زمینههای آزادی «باقر نمازی» را فراهم آورد.
فارنپالیسی نوشته دیپلماسی مخفیانه گوترش نشانهای قدرتمند برای نشان دادن منافع غیرقابل رویت سازمان ملل برای ایالات متحده آمریکا است.
پیش از این هم روزنامه واشنگتنپست گزارش داده بود دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا تلاشهای مخفیانهای را برای آزاد کردن دو محکوم امنیتی که به «جرم همکاری با دولت متخاصم آمریکا» ده سال زندان شدهاند، آغاز کرده است.
شعبه 15 دادگاه انقلاب ایران چندی پیش سیامک و باقر نمازی را به جرم همکاری با دولت متخاصم آمریکا به 10 سال حبس محکوم کرد.
دو مقام دولت ترامپ گفتهاند که کاخ سفید در حال بررسی طیفی از اقدامات برای اعمال فشار بر ایران جهت آزادی نمازیها و دو شهروند دیگر بازداشتی در ایران است.
مقامهای مورد استناد واشنگتنپست گفتهاند که این گزینهها هنوز محرمانه هستند، اما «بیش از هویج (تدابیر تشویقی)، چماق (تدابیر تنبیهی) را شامل میشوند.»
فارنپالیسی هم از قول برخی مقامهای کاخ سفید که اشارهای به نام آنها نکرده گفته که دولت ترامپ اولویت بالایی برای آزادی نمازیها قائل است.
مقامهای سازمان ملل مدعی شدهاند که گوترش بنا به دلایل انسانی قصد آزادی باقر نمازی را دارد نه اینکه از دولت ترامپ برای انجام این کار دستورالعمل داشته باشد.
طرح تحریم ایران و روسیه باز هم در کنگره آمریکا با مشکل جدید مواجه شد
در حالی که اعضای کنگره آمریکا در حال رایزنی برای رفع برخی مشکلات آییننامهای پیشآمده برای پیشبرد طرح تحریم ایران و روسیه در مجلس نمایندگان آمریکا و در نهایت هموار کردن مسیر برای تبدیل شدن آن به قانون هستند، برخی از قانونگذاران آمریکایی نگرانیهای جدیدی درباره برخی از تحریمهای انرژی مندرج در این طرح علیه روسیه مطرح کردهاند.
روزنامه واشنگتنپست بامداد چهارشنبه گزارش داده مدیران صنایع نفت و برخی از دیپلماتهای خارجی مشغول انجام رایزنیهایی برای ملایمتر کردن لحن این طرح درباره این دسته از تحریمها هستند.
مجلس سنای آمریکا چند هفته قبل با 98 رأی موافق و تنها دو رأی مخالف طرح «مقابله با اقدامات ثباتزدای ایران، 2017» را به تصویب رساندند. این طرح که قانونگذاران آمریکایی طرح تحریمهای روسیه را هم به آن الحاق کردند، برای تبدیل شدن به قانون بایستی در مجلس نمایندگان آمریکا هم به تصویب رسیده و پس از آن به امضای رئیسجمهور آمریکا برسد.
بخشی از این طرح که به تحریمهای روسیه مربوط میشود اقدامات تنبیهی فعلی علیه بخش انرژی، بانکی و دفاعی این کشور را تشدید کرده و همزمان محدودیتهای جدیدی هم علیه صنایع فلزات، معدن و راه آهن مسکو وضع میکند.
دستیاران اعضای کنگره در هر دو حزب در محافل غیرعلنی از تغییراتی که طرح جدید در لحن تحریمهای سال 2014 به وجود میآورد، ابراز نگرانی کردهاند. در حالی که تحریمهای قبلی شرکتهای آمریکایی را از مشارکت در سرمایهگذاریهای توسعه نفتی در خاک سوریه منع میکردند طرح جدید خواستار توسعه این ممنوعیت به مشارکت در هر پروژه تولید نفتی و در تمامی موقعیتهایی است که یک شرکت انرژی روسیه در آن دخیل است.
این موضوع باعث ایجاد هشدار در صنایع نفتی شده و نمایندگان شرکتهای انرژی را به ابراز نگرانی در دقیقه 90 واداشته است.
«الیزابت روزنبرگ»، مقام سابق وزارت خزانهداری آمریکا و مدیر بخش انرژی، اقتصاد و امنیت در اندیشکده «مرکز امنیت جدید آمریکا» میگوید شرکتهای نفتی از آثاری که این طرح بر سوابق خود آنها خواهد داشت، نگران هستند.
به گفته روزنبرگ، در حال حاضر حتی اگر مشارکتهای چند جانبه میان شرکتهای آمریکایی و روسی کمتعداد هم باشند، محدودیتهای اعمالشده با طرح تحریمی جدید به قدری گسترده است که آثار نامطلوبی بر شرکتهای غیرآمریکایی حاضر در خاک آمریکا خواهد داشت. ضمن اینکه مفهوم پروژههای نفتی آنقدر سیال و وسیع است که این محدودیتهای قادر به تسری به تقریباً تمام حوزههای دیگر هم هستند.
اما باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا روز دوشنبه گفت که او معتقد است که نگرانیهای نمایندگان را میتوان بدون ایجاد تغییرات عمده در طرخ برطرف کرد.
وی گفت: «اعضای بخش انرژی، ظاهراً نگرانیهایی درباره تحریمها دارند که ما میتوانیم همه آنها را کاهش بدهیم. ما این موضوع را با آنها در میان گذاشتهایم که چگونه میتوان آن نگرانیها را بدون تصویب طرح حل کنیم.»
هفته گذشته هم طرح یاد شده به دلیل مواجه شدن با یک مشکل آییننامهای که نقض قانون اساسی آمریکا به شمار میرفت، در مجلس نمایندگان آمریکا معلق ماند.
به گفته یکی از اعضای مجلس نمایندگان، محتوای این طرح با اصل مربوط به «بند درآمد» در قانون اساسی ایالات متحده تعارض دارد. طبق این اصل، روند رسیدگی به قوانینی که دارای بار مالی است باید در مجلس نمایندگان آغاز شود.
این در حالی است که نمایندگان حزب دموکرات در کنگره آمریکا اعضای حزب رقیب را به تلاش برای ایجاد تأخیر در پیشبرد این طرح با هدف حمایت از رئیسجمهور جمهوریخواه آمریکا متهم کردهاند.
وزارت خارجه آمریکا ایران را به قاچاق انسان متهم کرد
وزارت خارجه آمریکا در ادمه رویکرد خصمانه علیه ایران در گزارشی که روز سهشنبه منتشر کرده، تهران را در فهرست کشورهای «سطح سوم» از حیث قاچاق انسان قرار داد.
در گزارش وزارت خارجه آمریکا کشورها بر اساس تلاش در راستای رفع مشکل قاچاق انسان در چهار سطح ردهبندی شدهاند: سطح اول، کشورهایی که وجود مشکل قاچاق انسان را پذیرفتهاند و در حال تلاش برای رفع آن هستند. آخرین سطح (موارد ویژه) در سوی دیگر این طیف کشورهایی را تشکیل میدهند که از حیث دچار بودن به این معضل، وضعیت خاصی دارند. لیبی، سومالی و یمن در این فهرست قرار دارند.
واشنگتن در این گزارش مدعی شده ایران علیرغم آنکه تلاش محسوسی برای رفع این معضل انجام نداده گامهایی مانند راهاندازی مراکزی برای کمک به قربانیان قاچاق انسان را هم راهاندازی کرده است.
وزارت خارجه آمریکا همچنین تصریح کرده که ایران با برخی دولتها برای افزایش همکاریها جهت رفع مشکل قاچاق انسان، توافقاتی به انجام رسانده است.
واشنگتن، امروز چین را هم در فهرست کشورهای رده سوم قرار داد.
مهر:
دستورالعمل انگلیس در پی اجرایی شدن بخشهایی از فرمان مهاجرتی ترامپ
وزارت امور خارجه انگلیس اعلام کرد که آن دسته از اتباع انگلیسی که از یکم مارس ۲۰۱۱ به کشورهای قید شده در فرمان مهاجرتی ترامپ سفر کرده اند، برای سفر به آمریکا به روادید نیاز دارند.
این وزارتخانه در واکنش به رأی دادگاه عالی آمریکا مبنی بر اجرایی شدن بخشهایی از فرمان ممنوعیت مهاجرتی ترامپ اعلام کرد که آندسته از اتباع انگلیس که از تاریخ یکم ماه مارس ۲۰۱۱ (دهم اسفند ۱۳۸۹) به بعد به کشورهای ایران، عراق، لیبی، سومالی، سودان، سوریه یا یمن سفر کرده و یا در این کشورها حضور داشته اند (با برخی استثنائات)، برای سفر به آمریکا به روادید نیاز دارند.
همچنین آن دسته از اتباع انگلیس که دارای تابعیت کشورهای ایران، عراق، سودان یا سوریه نیز هستند، برای سفر به آمریکا نیازمند دریافت روادید هستند.
دادگاه عالی آمریکا روز دوشنبه ۲۶ ژوئن (پنجم تیرماه ۱۳۹۶) با رفع توقیف دستور اجرایی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور این کشور برای محدودیت سفر از کشورهای مسلمان به ایالات متحده، موافقت کرد.
بدین ترتیب، دادگاه عالی آمریکا که پیشتر رأی به توقف این دستور اجرایی ترامپ داده بود، اکنون پذیرفته است تا بخشهایی از آن اجرایی شده و جلسات مباحثه درباره آن برگزار خواهد کرد.
بر این اساس، دستور ترامپ برای ممنوعیت مهاجرت از ۶ کشور مسلمان (ایران، سوریه، یمن، لیبی، سومالی و سودان) تا ۷۲ ساعت از زمان صدور این حکم دادگاه، اجرایی خواهد شد.
گفتنی است که ساعاتی پس از آنکه دادگاه عالی آمریکا با اجرایی شدن بخش هایی از فرمان ممنوعیت مهاجرتی ترامپ موافقت کرد، وزارت امور خارجه آمریکا از «اجرای منظم» این فرمان خبر داد.
دیوان عالی آمریکا طرح مصادره اشیاء تاریخی ایران را بررسی می کند
دیوان عالی آمریکا قرار است درخواست توقیف اشیاء عتیقه ایران برای پرداخت غرامت به افرادی که ادعا میکنند قربانیان حملات تروریستی هستند را مورد بررسی قرار دهد.
بنابر این گزارش، شاکیان در قبال ۷۱.۵ میلیون دلار حکم صادر شده به نفعشان قصد مصادره مجموعهای از آثار هنری ایران را که در «موزه تاریخ طبیعی فیلد» و «دانشگاه شیکاگو» می باشند را دارند.
پیشتر دادگاه سطح پایینتری در آمریکا حکم داده بود که قربانیان آمریکایی یک حمله انتحاری در بیتالمقدس نمیتوانند مجموعه آثار هنری ایران در این موزه و دانشگاه را مصادره کنند.
رئیس دومای روسیه به ایران می آید
«ویچسلاو والودین»، رئیس دوما، مجلس نمایندگان پارلمان روسیه دعوت علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران برای بازدید از این کشور را پذیرفت.
علی لاریجانی در آغاز دیدارش با همتای روسی ، وی را به شرکت در مراسم تحلیف حسن روحانی، رئیس جمهور ایران دعوت کرد که روز ۵ اوت برگزار می شود و رئیس دومای روسیه این دعوت را پذیرفت اما افزود تاریخ مشخص تر این دیدار دیرتر مورد بحث قرار خواهد گرفت.
والودین در دیدارش با لاریجانی در حاشیه اجلاس روسای پارلمان های کشور های اوراسیا به وجود تفاهم با ایران در مسائل مربوط به مبارزه با تروریسم اشاره کرده و خاطرنشان ساخت از چگونگی طرح این مسائل از سوی همتای ایرانی بسیار خوشش آمده است.
رئیس دومای روسیه تاکید کرد:ما واقعا یکدیگر را بویژه در مسائلی همچون مبارزه با تروریسم و مسائل امنیتی درک می کنیم چون روسیه و ایران کارهای زیادی برای پیروزی بر تروریسم انجام می دهند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
اذعان نیکی هیلی به پایبندی ایران به برجام
نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل اذعان کرد آمریکا با هدایت جلسات ماهانه شورای امنیت درباره موضوعات خاورمیانه(غرب آسیا)، اعضای این شورا را وادارکرده است تا از بحث درباره رژیم صهیونیستی خودداری کنند و روی ایران و حماس تمرکز کنند که به ادعای وی تهدیدات واقعی هستند.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود در جلسه استماع بودجه سازمان ملل و سازمان های بین المللی در یکی از کمیته های مجلس نمایندگان آمریکا اذعان کرد ما با تحمیل نظر خود باعث شدیم یک گزارش نادرست و جانبدارانه پس گرفته شود و بحث های ماهانه شورای امنیت درباره خاورمیانه را به سمت فاصله گرفتن از هدف قرار دادن غیرمنصفانه اسرائیل و سوق دادن آن به سمت تهدیدات واقعی در منطقه مثل ایران و حماس هدایت کردیم.
سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد ضمن متهم کردن سازمان ملل به عادت وسواسی در انتقاد از رژیم صهیونیستی گفت: آمریکا این عادت را تحمل نمی کند.
نیکی هیلی تصریح کرد هیئت نمایندگی آمریکا در سازمان ملل یکی از موهن ترین و خطرناک ترین عادت های سازمان ملل در انتقاد وسواسی از اسرائیل را تحمل نمی کند.
نماینده آمریکا در سازمان ملل همچنین اذعان کرد ایران تاکنون توافق هستهای با 1 + 5 را نقض نکرده است.
هیلی اظهار کرد ما علاقمند به تحريم ايران هستيم و همچنان اين مسئله را به صراحت و با صدای بلند اعلام خواهيم کرد و صد البته که روسيه نيز آن را وتو خواهد کرد.
وی در پاسخ به سوال «هل راجرز» نماينده جمهوری خواه ايالت کنتاکی در این خصوص که آيا تغيير رژيم در ايران از جمله گزينه های پيش رو است، اظهار بی اطلاعی کرد.
به نظر من موضوع ایران چيزی است که آمريکا بايد آن را مد نظر قرار دهد و نيز به نظر من اين چيزی است که ما بايد به بهترين شکل همچنان در شورای امنيت روی آن کار کنيم.
راجرز از نیکی هیلی پرسید: در سال 2015، شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه 2231 را تصویب کرد و از ایران خواست که هیچ گونه اقدامی در ارتباط با موشک های بالستیک که برای داشتن قابلیت حمل کلاهک های هسته ای طراحی شده باشد، انجام ندهد، از جمله پرتاب هایی که از آنها در فناوری موشک های بالستیک استفاده شود. ایران با نادیده گرفتن این قطعنامه همچنان اقدام به آزمایش موشک های بالستیک می کند، تازه ترین مورد آن ژانویه گذشته بوده است. دولت آمریکا چه اقدامی می کند تا جامعه بین المللی را متقاعد کند که به ایران فشار وارد کنند تا برنامه موشک بالستیک خود را کنار بگذارد و از تعهدات خود پیروی کند. آیا شورای امنیت قادر است در مورد نقض قطعنامه 2231 به ایران بپردازد؟
نیکی هیلی در پاسخ ادعا کرد معتقدم اینکه ایران از قطعنامه پیروی نمی کند جای تعجب ندارد، آنها به انجام ندادن این کار معروف هستند، هرجای دنیا که مشکلی وجود دارد به نظر می رسد که ایران با آن ارتباط دارد و این یک نگرانی است. آنها از جنبه آزمایش و پرتاب واقعی موشک ها و نیز صدور تسلیحات به سازمان های تروریستی، در حال نقض این قطعنامه بوده اند.
«رادنی فرلینگویسن » عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا از هیلی پرسید آیا تاکید دولت ترامپ در سوریه و به صورت گسترده تر در خاور میانه، بر سرنگون کردن اسد است یا شکست دادن گروه داعش؟ که وی در پاسخ گفت: سوریه بسیار بسیار نگران کننده است باید یک راه حل سیاسی رخ دهد.
نظر شما