حرفه ای ترین شیوه آموزش قرآن کم رنگ شد/ حنجی کردن در فهرست ثبت ملی

خبرگزاری شبستان: آموزش قرآن به شیوه حنجی کردن که حرفه ای ترین روش آموزش آیات وحی به کودکان و افراد بیسواد در دیار کردستان در گذشته بود، امروز رنگ بی رنگی گرفته است و خبری از آموزش آن نیست و کودکان و فرزندان این سرزمین با این روش سنتی بیگانه اند.

خبرگزاری شبستان – کردستان// ماموستا در مسجد قرآن را به کودکان می آموزد و آنها هم با صدای بلند تکرار می کنند الف سر آ، عین وا عو ، ذال بور ذو  می شود « اعوذ »

 

حافظه بزرگترهای ما خوب به یاد می آورند که  ب ژیر بیس، سین زنه بیس، میم ژیر میم می شود « بسم »

 

این لغات و آوا ها شاید برای من و همسن و سالهای من غریب باشد اما برای پدران و مادران و پدربزرگ ها و مادربزرگ های ما آشنا است و آنها به خوبی روش حنجی کردن قرآن را بلد هستند.

 

 آنها از اوان کودکی، قرآن را با روش حنجی کردن یاد گرفتند و هنوز هم که سالهای زیادی از آن می گذرد به خوبی به یاد می آورند که کلمات قرآن را حنجی کنند و کلام الله مجید را بدون غلط بخوانند.

 

حنجی کردن روش سنتی قرآن در حجره ها بود که ماموستا به صورت هوشمندانه آیات قرآن کریم را به قرآن آموزان آموزش می داد که امروز به ندرت کلاسی را می بینی که از این روش برای آموزش روانخوانی قرآن بهره بگیرند.

 

آموزش قرآن در این روش نیاز به تجوید نداشت و با دانستن یک سری قواعد ساده به خوبی به افراد بیسواد و کم سواد می شد که کلام الله مجید را آموخت.

 

مدیر کل میراث فرهنگی کردستان در این خصوص به خبرنگار خبرگزاری شبستان در سنندج گفت: حنجی کردن روش هوشمندانه آموزش و روخوانی قرآن کریم است که در گذشته بیشتر برای افراد بیسواد بکار گرفته می شد.

 

سید محسن علوی، با بیان اینکه در روزهای اخر سال 95 در جلسه ای با حضور صاحبنظران مسئولان استانی و کشوری این روش در فهرست آثار معنوی ملی به ثبت رسید، اذعان کرد: حنجی کردن روشی ابداعی و منحصر بفرد در کردستان در زمینه آموزش قرآن است که بسیار زیبا و در یادگیری تاثیر گذار است.

 

وی ادامه داد: این روش به قدری در آموزش افراد بیسواد تاثیر داشت که بدون کوچکترین اشتباهی قرآن را بصورت کامل می توانستند از حفظ بخوانند.

 

مدیر کل میراث فرهنگی کردستان در خصوص ثبت ملی این روش آموزشی عنوان کرد: این فن و شیوه هم اکنون به ندرت در مکاتب آموزش قرآنی و دینی آموزش داده می شود، لذا اداره کل میراث فرهنگی کردستان بر این شد تا این فنون بسیار تخصصی و حرفه ای در زمینه آموزش کلام الله مجید، جهت حفاظت و صیانت از آن،  ثبت ملی کند، که خوشبختانه به این موفقیت طی جلسه کمیته ثبت ملی میراث ناملموس نائل شدیم.

 

علوی در ادامه خاطر نشان کرد: اگر کسی که حنجی کردن را یاد می گرفت اصلا نیازی به تجوید نداشت و همزمان آن را یاد می گرفت و پس از خواندن دوجزء قرآن می توانست در عین بیسوادی کل قرآن را بخواند

 

ایا کتاب های امروز می تواند جایگزین روش حنجی کردن شود؟

هر چند در طول سالهای اخیر کتاب های زیادی در خصوص روش آموزش روانخوانی و روخوانی قرآن کریم روانه بازار نشر شده است و کودکان امروز از کلاس اول و در مدارس قرآن را می آموزند اما اینجا این سوال پیش می آید که این این کتاب ها جایگزین حنجی کردن قرآن کریم می شود؟ آیاد فراموشی این روش سنتی درست است؟

 

محمد علی رشیدی، مولف کتاب بخش خوانی، کلمه خوانی و روانخوانی نیز به خبرنگار شبستان گفت: این کتاب به زبان ساده قرآن کریم را برای تمامی سنین آموزش داده است.

 

وی با بیان اینکه در این کتاب سعی شده است از سه روش خوانداری، شنیداری و گفتاری بهره گرفته شود، اذعان کرد: در این کتاب قواعد و تجوید قرآن به زیبایی آموزش داده شده است که به همراه سی دی در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است.

 

وی بهره گرفتن از روش های نوین در آموزش قرآن تاثیرگذار دانست و خاطر نشان کرد: در جامعه امروز به دلیل پیشرفت تکنولوژی بایستی به سمت و سوی روش های نوین آموزشی قران رفت و همگام با رشد جوامع از روش های سنتی فاصله گرفت.

 

هر چند که دیگر امروزه روش حنجی کردن را  فقط در تعداد اندک از کلاس های قرآن و برای افراد مسن آموزش داده می شود، اما تاثیرگذاری این روش سنتی گویای این نکته است که مسئولان فرهنگی کردستان بایستی راهی برای زنده ماندن این روش آموزش بیابند، چرا که تاثیرگذاری این روش تا همیشه کاربرد خواهد داشت.

 

کد خبر 637123

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha