به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: روز اول تیرماه در تقویم رسمی به عنوان «روز تبلیغ و اطلاع رسانی دینی» نام گذاری شده است و در این روز به فرمان امام خمینی(ره) سازمان تبلیغات اسلامی تاسیس شد.
بر آن شدیم با توجه به اهمیت مساله تبلیغ در فضای مجازی و همچنین بهره مندی از ظرفیت وسیع این فضا جهت نشر افکار اسلام و انقلاب با حجت الاسلام دکتر یحیی جهانگیری سهروردی گفت وگویی داشته باشیم. وی از مبلغان بین المللی و استاد حوزه علمیه است. حجت الاسلام جهانگیری از جمله پژوهشگران حوزوی است که به زبان های زنده دنیا تبلیغ دین می کند.
حجت الاسلام جهانگیری سهرودی با اشاره به دیدگاه مقام معظم رهبری در مورد فضای مجازی اظهار کرد: معظم له فضای مجازی را به وسعت انقلاب اسلامی معرفی کردند و فرمودند: «اگر من امروز رهبر انقلاب نبودم رئیس فضای مجازی می شدم». سخنان ایشان حکایت از آن دارد که عرصه فضای مجازی بسیار بزرگ است و باید با راهبرد مشخص وارد آن شد.
وی با اشاره به اشکالات موجود در حوزه تبلیغ دینی در سطح فضای مجازی گفت: در این عرصه گویی فقط دور خودمان می چرخیم. همه ما شده ایم تلگرام و دور هم می پرخیم و مثلا خوشحالیم که در فضای مجازی تبلیغ می کنیم. بسیاری از افراد را دیده ام که دغدغه های دینی دارند ولی در واقع این دغدغه فقط بین خودشان می چرخد.
جهانگیری سهروردی افزود: این در حالی است که ظرفیت فضای مجازی یک ظرفیت فرامرزی است و ما باید از آن استفاده کنیم و پیام انقلاب و معارف مان را به گوش مردم برسانیم. اگر عرصه نیازی که آن سوی جهان برای کسب این معارف وجود دارد را پر نکنیم کسی دیگری پر نمی کند. متاسفانه شاهد هستیم که دیگران چه قدر مدیریت شده از فضای مجازی استفاده می کنند.
این مبلغ بین المللی تصریح کرد: تا چه زمانی باید نسبت به فضای مجازی بیرون کشور منفعل باشیم. واقعیت امر آن است که در کشور چند میلیون کاربر ایرانی تلگرام هستیم که دور خودمان می چرخیم. چرا خودمان را در شبکه اجتماعی تلگرام محصور کرده ایم، نمی گویم از این فضا نباید استفاده کرد بلکه می گویم باید از ظرفیت های دیگر نیز در سطح فضای مجازی و ش بکه های اجتماعی بهره مند شد، نمی توان از فیس بوک و توییتر غافل شد.
وی در بخش دیگری از مباحث خود با اشاره به جنبه های مهارتی کاربران فضای مجازی در ایران گفت: متاسفانه کاربران به دلیل عدم تسلط به زبان های دیگر حضور موفقی در این فضا ندارند و نمی توانند ارتباط بگیرند. واقعیت تلخ این است که ما فضای مجازی را برای فقط برای مخاطبان خودمان می بینیم و توجهی به جنبه فرامرزی آن نداریم.
جهانگیری سهروردی با بیان اینکه تولید محتوای بین الملل در فضای مجازی اهمیت فراوانی دارد، گفت: برخی مراکز به صورت خُرد کارهایی انجام می دهند ولی این مساله باید به صورت جدی دنبال شود و یک یا چند مرکز فاخر داشته باشیم تا برای فضای تولید محتوا شود. در این مرکز باید به زبان ها و اشکال مختلفی تولید محتوا شود. متاسفانه در کشور ما نسبت به این مقوله، تشتت و ناهماهنگی وجود دارد. به ویژه در حوزه تبلیغ و دین می بینیم که کار می شود ولی از برخی مناطق یا نقاط غافل مانده ایم یا در یک دوره همه به سمت یک منطقه رفته اند.
وی ادامه داد: از این نظر است که معتقدم باید مرکز مدیریت تولید محتوای فضای مجازی فرامرزی داشته باشیم که تصدی گری این مساله را بر عهده داشته باشد. الحمد الله امروزه جوانان انقلابی، جهادی و زبان دان فراوانی داریم اما باید آنها را هدایت و حمایت کنیم، نه اینکه شاهد باشیم که همان نهادهایی که بودند و کار می کردند همان چیزهای تکراری را تولید و کارمند جذب کنند.
استاد دانشگاه المصطفی(ص) تصریح کرد: حجم سوالات و نیازها در این فضا جدی است و ما بی خبریم .اگر ما نباشیم رقیب خودش را به صورت جدی نشان خواهد داد، امروزه با دو اسلام رقیب مواجهیم که عدم حضور ما موجب می شود که آنها خودشان را با رنگ و لعاب بیشتر عرضه کنند. از یک سو با اسلام سکولار مواجهیم و از سوی دیگر با اسلام سلفی که عربستان حمایت می کند.
وی با تاکید بر اینکه باید اسلام صلح، عقلانیت و اعتدال که خوانش امام خمینی(ره) است را معرفی کنیم، تصریح کرد: متاسفانه در حوزه فضای مجازی نگاه مان انفعالی است. منتظریم شبهه ای مطرح شود و وارد شویم و جواب دهیم و به واکنش داشته باشیم در حالی که در فضای مجازی نباید واکنش گر باشیم بلکه باید کنش گرانه حرکت کنیم.
جهانگیری سهروردی افزود: ما باید به تعبیر رهبری در بحث فرهنگی مهاجم و صادر کننده باشیم. بنابراین با توجه به سخنان معظم له، باید فعالیت جدی داشته باشیم و فضای مجازی را ناظر به بحث پاسخ به شبهه ندانیم و خودمان این فضا را مدیریت اذهان کنیم و بتوانیم به ذایقه مخاطب تولید محتوا کنیم و حتی نسبت به ذایقه های جدید تولید نکته داشته باشیم.
این استاد حوزه تصریح کرد: اگر صدور انقلاب یکی از دغدغه های امام(ره) و رهبری بوده است، پس در بحث فرهنگی باید تولید کننده و صادر کننده باشیم. اما متاسفانه یا تولید نمی کنیم یا اگر تولید می کنیم از ظرفیت فضای مجازی بهره مند نمی شویم بلکه اندیشه خود را در انبارهایمان دپو می کنیم در حالی که این تفکر باید توزیع شود و بهترین فضای برای توزیع آن فضای مجازی است.
وی افزود: نباید چنین باشد که در شبکه های مختلف مجازی اعم از فیس بوک و توییتر که دست دشمن است، شبهه ای مطرح و بعد ما بخواهیم جواب بدهیم. نباید منتظر این چنین مسایلی باشیم ولی متاسفانه فقط به دنبال پاسخگویی و واکنش گر بودن هستیم. کلی شبهه وجود دارد و ما دنبال جواب هستیم در حالی که این دوره تمام شده است و باید بتوانیم با تولیدات پیش ساخته ای که داریم با یک حجم قوی در فضای مجازی فعال باشیم که ذهن ها مدیریت شوند.
جهانگیری سهرودی در پایان گفت: با این روش می توانیم در فضای مجازی به مدیریت اذهان و یا تامیین نیازها توجه کنیم وگرنه باید منتظر چند سوال باشیم، دوماه بعد پاسخ آن را بزنیم و بعد آیا اصلا کسی بعد از این مدت این پاسخ را ببیند یا خیر. نگرش به فضای مجازی از این جهت درست نیست. امروز وظیفه ماست که فعالیت در فضای مجازی در راستای نشر اندیشه اسلام و انقلاب را بیرون از فضای فعلی ببریم و صادرکننده باشیم.
نظر شما