خودشناسی یعنی نسوختن و نساختن با فرعون ها

خبرگزاری شبستان: خودشناسى؛ يعنى اين‏كه تو با اين استعداد و امكان، چرا به خاطر دنياى بى ‏جان و يا آدم‏ ها و فرعون ‏ها و طاغوت‏ هايى كه مثل تو هستند، سوخته ‏اى و ساخته ‏اى.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، در کانال تلگرامی بی نهایت (@bayenatt110) براساس بیانات و کتب مرحوم استاد علی صفایی حائری آمده است:

 

ما هنگامى كه به مرگ، به بن ‏بست، به نقص در اموال و انفس مى رسيم، رنج می ‏بريم و اگر نشكنيم، صبورى مى كنيم، اما بهره بر نمی داريم و نمی ‏آموزيم. ما از شكستن ليوان محبوب غصه مى خوريم كه شكست و درس نمى گيريم كه شكستنى بود، نمی ‏شد بر آن تكيه كرد و به آن دل بست.

تو با شناخت ارزش خودت و با مقايسه محرّك‏ ها و مؤثرهايى كه تو را هميشه راه می ‏اندازند و شاد و يا رنجور مى ‏كنند، با قدر و ارزش خودت، در برابر كشش ‏ها و حالت‏ هاى طبيعى خودت مى ‏ايستى و حساب مى كنى، كه چرا خودت را براى اين هايى كه براى تو بوده ‏اند، فدا كرده ‏اى. و چرا از صبح تا شام، به خاطر آدم‏ هايى مثل خودت و يا دنيايى پايين ‏تر از خودت، دويده ‏اى. انسان با مقايسه محرّك ‏ها با خودش، از بند آن‏ها آزاد مى ‏شود و بت هايش را مى ‏شكند.

خودشناسى؛ يعنى اين‏كه تو با اين استعداد و امكان، چرا به خاطر دنياى بى ‏جان و يا آدم‏ ها و فرعون ‏ها و طاغوت‏ هايى كه مثل تو هستند، سوخته ‏اى و ساخته ‏اى. تو خودت را با تأثيرى كه از هر چيز احساس مى كنى، اندازه بگير و مقايسه كن، كه اين چيز، ارزش اين تأثير را داشته و يا جهل و غفلت تو، او را بزرگ كرده است.

اين ‏گونه آدمى خودش را مى شناسد و در اين رابطه اندازه هايش مشخص می ‏شود و مى ‏تواند محرك‏ هاى ديگر را كنار بگذارد و از سيطره غير حق آزاد شود.

خودشناسى با هدايت ‏ها همراه است و خودسازى به شكر و بهره ‏بردارى نياز دارد. چه شكر در كنترل محرك‏ ها و نظارت بر انگيزه ‏ها و چه شكر در نظارت بر حركت‏ ها و كارهايى كه مى توان در هر لحظه انجام داد.

البته كنترل حركت‏ها و نظارت بر كارها از دو جهت عملى مى شود؛

انطباق با سنت‏ها و حدود،

و انطباق با اهميت‏ها.

پس از اين هدايت، شكر و نظارت، مرحله ‏بلاء و ابتلاء است و اگر آدمى در اين گرفتارى ها به عجز هم برسد و ناتوان هم بماند، مهم نيست كه اضطرار خودش مركب راهوارى است و آدمى را به اعتصام مى رساند و كسى كه به اين مرحله رسيد «وَمَن يَعْتَصِم بِاللَّهِ فَقَدْ هُدِيَ إِلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ» به راستى به نزديك ترين راه تا مقصد رسيده است.

کد خبر 636530

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha