به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گرگان، علی نظری، مدیرعامل آب منطقه ای گلستان امروز (27 خرداد) در نشست خبری با اشاره به وضعیت منابع آبی در استان گفت: بارندگی از ابتدای سال آبی جاری تاکنون در استان 343 میلی متر بوده در حالی که در مدت مشابه سال گذشته میزان بارش های به ثبت رسیده 524 میلی متر بود، در این مدت 35 درصد بارش ها کاهش یافته و در مقایسه با میانگین بلندمدت نیز شاهد کاهش 17 درصدی هستیم.
وی با اشاره به کاهش رواناب رودخانه های استان افزود: کاهش بارش ها، تغییر اقلیم و رژیم بارش، خشکسالی و همچنین برداشت های بی رویه از آب های زیرزمینی موجب کاهش رواناب رودخانه ها شده است.
مدیرعامل آب منطقه ای استان بیان کرد: در این مدت میزان رواناب گرگانرود نسبت به سال گذشته 37 درصد و نسبت به میانگین بلندمدت 67 درصد کاهش را نشان می دهد. هم چنین رواناب اترک 52 درصد نسبت به سال قبل و 77 درصد نسبت به میانگین بلندمدت کاهش و در زرین گل نیز 27 درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال گذشته و 56 درصد کاهش نسبت به میانگین درازمدت به ثبت رسیده است.
وی اظهار کرد: هم چنین در آورد رودخانه های گرمابدشت 47 درصد نسبت به سال قبل و 68 درصد نسبت به درازمدت و در قره سو نیز 61 درصد کاهش رواناب نسبت به سال گذشته و 74 درصد نسبت به میانگین بلندمدت ثبت شده است.
نظری با اشاره به کاهش حجم ذخیره آب سدهای استان هم اعلام کرد: در حال حاضر 32 درصد از حجم مخازن سدهای استان آب ذخیره شده که معادل 91 میلیون مترمکعب است، در حالیکه در مدت مشابه سال گذشته میزان ذخیره سدهای استان 77 درصد و معادل 218 میلیون مترمکعب بود.
وی درباره تنش خشکی و بحران کم آبی و ارتباط آن با سرانه آب شهروندان گفت: سرانه آب در مناطق پرآب و بدون تنش خشکی به ازای هر نفر یک هزار و 700 مترمکعب، در مناطق دارای تنش خشکی و کم آب هزار تا یک هزار و 700 مترمکعب، در مناطق خشک و بحرانی کمتر از یکهزار مترمکعب و در مناطق دارای بحران مطلق کمتر از 500 مترمکعب است. سرانه آب در کشورمان یک هزار و 600 مترمکعب به ازای هر یک شهروند است و در گلستان این سرانه کمتر و حدود یک هزار و 400 مترمکعب است.
نظری درباره استفاده از آب های زیرزمینی افزود: در کشور ما 86 درصد از منابع آب تجدیدپذیر بهره برداری می شود که این عدد در استان حدود 76 درصد است. در عین حال 87 درصد آب تجدید پذیر در بخش کشاورزی، هفت درصد بخش شرب، سه درصد صنعت و بقیه در سایر بخش ها مصرف می شود.
وی با بیان اینکه با افزایش جمعیت، تقاضا برای آب و مصرف آن افزایش می یابد، اظهار کرد: تأمین آب در مراحل مختلف زمانی تقسیم بندی می شود، در حال حاضر در مقطعی قرار داریم که عرضه آب با میزان مصرف فاصله زیادی پیدا کرده است برای همین مجبور هستیم از کیلومترها دورتر انتقال آب انجام دهیم یا از آب های نامتعارف و شور و آب دریا (با استفاده از آب شیرین کن) بهره برداری کنیم.
نظری خاطرنشان کرد: در این شرایط نیاز به تغییر الگوی و مدیریت مصرف آب داریم که همه بخش ها از جمله کشاورزی، شرب و صنعت باید نسبت به آن اهتمام داشته باشند.
نظر شما