آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری، نایب رییس شورای عالی حوزه با اشاره به اهمیت و جایگاه عید سعید فطر به خبرنگار شبستان گفت: عید فطر در حقیقت نوعی جایزه است که خداوند در پایان سی روز روزهداری، عبادت و راز و نیاز به بندگان خود عنایت میکند. همانطور که ما در دنیای مادی وقتی کسی کاری انجام میدهد او را تشویق میکنیم، خدای متعال نیز بندگان خود را با قرار دادن روزی به نام عید فطر در پایان ماه رمضان مورد لطف و عنایت قرار میدهد.
وی تصریح کرد: عظمت و ویژگی خاص عید فطر را می توان از دعای قنوت نماز عید فطر دریافت که این دعا به شکل خاص تنها در این روز وارد شده است. تعبیراتی که در این دعا در مقام توصیف پروردگار عالم به کار رفته معانی خاصی را منتقل میکند در فرازی از این دعا می گوییم«.. اسئلک بحق هذا الیوم...» از تو میخواهم به حق این روز، روزی که آن را برای مسلمانان عید و برای پیامبر و اهل بیتش مایه شرافت و کرامت قرار دادهای یعنی روز عید فطر مانند سایر روز های عادی نیست و اولین درخواست ما، درود بر محمد(ص) و آل محمد(ص) است.
چرا که آنها حق بزرگی بر جامعه اسلامی داشته و نقش هدایتگری جامعه اسلامی را به عهده دارند، لذا اولین درخواست، درخواست رحمت و برکت برای پیامبر و آل اوست.
خواستن تمام خیرات و برکات از خدا
آیتالله حسینی بوشهری با اشاره به فراز دیگری از این دعا تصریح کرد: خواسته بعدی ما در این دعا این است که خداوند ما را در هر خیر و خوبی که پیامبر و اهل بیت او را در آن داخل کرده، ما را نیز وارد کند و ما را از هر بدی و پلیدی که از آنها دور نموده است باز دارد. به تعبیر دیگر همانگونه که اهل بیت سراسر نورند و ظلمت در وجود آنها راه ندارد، انسان نیز تقاضا میکند که همواره در نور باشد و به ظلمت و گمراهی گرفتار نشود.
عضو خبرگان رهبری در ادامه افزود: فراز پایانی این دعا میفرماید: پروردگارا هر آنچه بندگان صالح تو از تو میطلبند من نیز از تو همان را میخواهم یعنی علاوه بر پیامبر و اهل بیت، پاکان، صالحان و خوبان نیز دو نوع درخواست از خدا دارند، یک طلب خیر و خوبی و دوم در امان ماندن از آنچه که باید از آن به خدا برد مانند شر شیطان و وابستگی به دنیا.
وی در توضیح این فراز از دعای قنوت نماز عید سعید فطر گفت: انسان مؤمن در این قنوت از خداوند درخواست میکند که هم خوبیهایی را که متوجه پیامبر و اهل بیت و پاکان و صالحان میشود نصیب او بگرداند و هم از آنچه که پیامبر و اهل بیت و صالحان از آن رویگردان هستند، او نیز در امان باشد.
آیتالله بوشهری با اشاره به اینکه این نماز و این دعا دو عمل عبادی ارزشمند و جالب هستند، خاطرنشان کرد: خداوند پس از یک ماه روزهداری تازه در روز عید به ما میآموزد که چگونه باید تمام خیر و خوبیها را از او درخواست کنیم و چگونه از خدا برای در امان بودن از آفات یاری و کمک بخواهیم.
انسان هایی که دعای آنها اجابت می شود
نایب رییس شورای عالی حوزه با اشاره به نقش کلیدی نیت در عبادات انسان یادآور شد: نیت در عبادات انسان نقش کلیدی دارد. گاهی ممکن است عملی خوب باشد اما چون بر اساس نیت پاک انجام نگرفته، از نگاه آموزههای دینی ما ارزش ندارد. به تعبیر علمی، عمل آدمی باید هم حسن فعلی داشته باشد و هم حسن فاعلی، پس کسانی که روزه و عبادت را برای رضای خدا انجام دادهاند نه به قصد ریا و تظاهر، طبعا عباداتشان پذیرفته شده است و در برابر مشکلاتی که در مسیر عبادت متحمل شدهاند خداوند به آنها اجر و پاداش میدهد.
وی افزود: انسانهایی با این نیات پاک وقتی متوجه درگاه الهی شده و دعا میکنند خداوند دعای آنها را اجابت میفرماید چرا که خود وعده داده «اذا سئلک عبادی عنی فانی قریب...» اگر بندگان من درباره من از تو سئوال کردند بگو من به آنها بسیار نزدیکم. اما ما نیز باید شرایطی را در خود ایجاد کنیم، نباید تنها به روزهداری بسنده کرد یا در کنار روزهداری مرتکب گناه شد زیرا گناه باعث حبط اعمال میشود. در آموزههای دینی ما گاهی عملی بسیار عالی است اما اگر گناهی در کنار این عمل انجام شود ریشه آن عبادت و عمل عبادی را میسوزاند.
نماز عید فطر از نشانههای عظمت امت اسلامی است
این عضو خبرگان رهبری در بیان اهمیت و جایگاه نماز عید فطر گفت: نماز و بخصوص نماز عید سعید فطر که به جماعت برگزار میشود هم دارای بعد فردی است و هم دارای بعد اجتماعی. در بعد فردی، نماز ارتباط و سخن گفتن ما با خداست و در بعد اجتماعی آن، خداوند برای نشان دادن عظمت و شکوه خود دستورات و اعمالی را به شکل جمعی مقرر فرموده است که نماز عید فطر از آن جمله است. نماز عید فطر نیز مانند نماز جمعه، نمازهای جماعت، برگزاری حج و عمره از نشانههای عظمت امت اسلامی است، چه صحنههای زیبا و جالبی که در نماز عید مشاهده نمیشود.
وی خاطرنشان کرد: اقشار مختلف مردم که از توفیق روزهداری و عبادت خوشحال هستند در رو زعید، در صفوف به هم فشرده و در کنار هم به شکرانه این نعمت نماز میگزارند و این خاری در چشم دشمنان اسلام است یعنی همانطور که جهاد برای ما عظمت است نماز نیز مایه شکوه و عظمت ماست که موجب توجه مسلمانان به ظرفیتهای امت اسلامی و از طرفی توجه دشمنان به عظمت امت اسلامی میشود و به آنها گوشزد میکند که به راحتی نمیتوان با این امت مقابله کرد.
پایان پیام/
نظر شما